Voor veel ouders is augustus een dure maand: het nieuwe schooljaar komt eraan en dat gaat gepaard met een hoop nieuw materiaal. Voordat je je zuurverdiende centen uitgeeft aan een speelgoedwinkel of andere speciaalzaak, besef dan even dat het anders kan. We gingen op zoek naar tips voor een duurzaam schooljaar. En als het even kan, ook zo te houden. door Pieter Kesselaers, via De Transformisten VZW
I. kies bewustÂ
Duurzame pennen, papierwaren en tassen zijn vaak gemaakt zonder oplosmiddelen, zware middelen of bewaarmiddelen. Bovendien is de kans klein dat iemand van je klasgenoten over een identiek stuk beschikt. Leuk meegenomen, toch? Bij Redopapers kan je terecht voor agenda’s, notitieboekjes en takenlijstjes uit gerecycleerd materiaal. Ook Oxfam, Ecobos en Kudzu hebben een leuk assortiment aan schoolspullen.
Je hoeft overigens niet per se nieuwe mappen, pennen of schriftjes te kopen. Kijk even rond in huis of informeer bij je familie en vrienden of zij nog wat bruikbaars voor op school hebben. Je hoeft je er écht niet voor te schamen.
II. ga voor tweedehands
Opnieuw: schrijfgerei of papieren waren hoeven niet vernieuwd te worden bij aanvang van het nieuwe schooljaar. Er zijn genoeg tweedehandswinkels waar je leuke dingen kan aanschaffen. Ook reeds gebruikte laptops kunnen perfect dienen. Informeer bij iemand met kennis van zaken of zoek op tweedehandssites. Een reeds afgeschreven computer is vaak nog krachtig genoeg om het gratis besturingssysteem Linux te draaien.
III. brooddoos en drinkbus
Een drinkbus of brooddoos uit BPA-vrij materiaal, zoals je ze kan zien op de website van De Transformisten met daarin lekkere gerechten gemaakt van lokale producten is hoe we het graag zien! Inpakken doe je liever niet met plastic of aluminiumfolie. AS Adventure heeft stoffen lunchzakjes en broodtrommels die aan alle voorwaarden van een duurzame lunch voldoen.
IV. origineel inpakken
Je studieboeken inpakken met papier houdt ze schoon en het is goed voor de doorverkoopwaarde op het einde van het jaar. Maar waarom kopen als je huis eigenlijk al vol ligt met oude affiches, posters, tijdschriften en resten behangpapier? Voor wie écht duurzaam wil gaan, kan opteren voor rekbare covers uit stof. Onder andere Huis Vlijt heeft deze in het gamma.