home Blog

Penguins on Ice (SmartGames) – blijf vooral ijzig kalm

Knappe koppen opgelet: Penguins on Ice is een uitdagend bordspel van spellenbouwer SmartGames waarbij je ijsblokjes moet draaien zodat ze netjes in elkaar passen. 

De bordspellen van SmartGames genieten onze voorkeur als het gaat om leerzaam spelen. De uitstekende bouwkwaliteit, eenvoudige regels en interessante spelregels, zorgen steeds weer voor uren leedvermaak. Het is niet voor niets dat veel scholen de games massaal in huis halen, om zo leerlingen te laten werken aan belangrijke vaardigheden als inzicht en logisch denken. Ook voor thuis zijn ze geschikt om samen met het gezin te spelen. Penguins on Ice is geen uitzondering.

In de doos: vijf draaibare tegels met daarop een pinguin, een boekje met honderd opdrachten en een spelbord van harde plastiek. Wie aan vaardighede zoals ruimtelijk denken, logisch denken en strategisch plannen wil werken, heeft aan Penguins on Ice een vette kluif. De opzet van het spel is dat je de pinguins op aangegeven plaats op het spelbord zet. Hierbij kan je tegels manipuleren, zodat ze op het bord passen. Het opdrachtenboekje geeft aan waar de pinguin exact moet staan. Zoals wel vaker, zijn de opdrachten opgedeeld in verschillende niveaus. Zo krijgen zowel beginnende spelers als ervaren rotten genoeg uitdaging voor de kiezen.

moeilijk

De mogelijkheid tot het verdraaien van de tegels, zorgt voor tig aantal mogelijkheden. Zoveel zelfs, dat je redelijk wat draaibewegingen moet verrichten om uiteindelijk alle tegels op weg te krijgen. Ook is het soms verwarrend om snel te zien welke stukken er in welke richting draaien. De andere kant van de medaille is dan weer dat de voldoening groot is wanneer je een opdracht tot een goed einde gebracht hebt.

Penguins on Ice is een uitdagend puzzelspel waarbij je het voelt kraken. De vormen draaien zodat ze op het spelbord passen klinkt simpel, maar dat is het niet. Uitdagend voor alle leeftijden, al is het voor de jongste spelers misschien nét iets te moeilijk. Het spel heeft bovendien geen multiplayer, wat de levensduur mogelijks wat naar beneden trekt.

★★★☆☆

Nintendo Switch Sports (Switch) review – het rusthuis andermaal op stelten?

0

Wii Sports staat in het geheugen gegrift als één van de games die oma aan het gamen kreeg. Straffer nog: het spelletje waarin je met armbewegingen kon bowlen, boksen en tennissen, kreeg zelfs menig rusthuis aan het bewegen. Die luwte is inmiddels gaan liggen en vijftien jaar later is het de beurt aan Nintendo Switch Sports om beginnende en gevorderde spelers met elkaar te verbinden. Pieter Kesselaers

De trend van het bewegend gamen heeft inmiddels een hoogtepunt bereikt. Het is dus geen verrassing meer, wanneer er games verschijnen die bedoeld zijn om je van de bank te krijgen. Het hele concept van virtual reality draait bovendien om actief aan de slag gaan met een controller. De Nintendo Switch beschikt echter niet over de rekenkracht, om dergelijke innovatie te voorzien. Nintendo Switch is daarom een waardig alternatief waarin je het rechtopstaand tegen elkaar opneemt. Exact, bijna exact zoals Wii Sports vijftien jaar geleden met succes deed. Je neemt de twee Joy Con’s beet en bindt eventueel een knieband om je been en de pret kan beginnen.

Inhoudelijk gezien is Nintendo Switch een kopie van Wii Sports. Je gaat elkander of een computergestuurde tegenstander te lijf in zes sporten: tennis, badminton, bowling, voetbal, volleybal of zwaardvechten. Later zal golf gratis beschikbaar worden via een update. De mini-games ademen Nintendo en zijn geschikt voor de jonge spelertjes. Er komt geen bloed aan te pas en de tekenstijl leent zich perfect tot een onschuldig potje.

rocket league

Het ene spelletje is al uitdagender dan de andere, met het voetbal en bowling als persoonlijke favorieten. Bij badminton en tennis draait het vooral om timing, terwijl bij de andere sporten ook inzicht en nauwkeurigheid belangrijk zijn. Bij voetbal geef je met rake slagen meppen tegen de bal op een veld dat opvallend gelijkend is op dat van Rocket League. Wie de fysieke versie van het spel koopt, krijgt er een beenband bij waardoor trappen tegen de bal gesimuleerd wordt. Wie Ring Fit Adventure reeds in zijn bezit heeft, kan ook die band perfect gebruiken.

online

Maar het grote verschil met zijn kleine broertje, is de mogelijkheid tot online spelen. En die modus is best uitgebreid als je de functies van het offline spelen bekijkt. Het meest cruciale aspect, is het verdienen van ervaringspunten na ieder potje sporten. Deze punten kan je spenderen aan het aanpassen van je personage om er vervolgens mee uit te pakken op de court of sportterrein. Het aanbod varieert van nieuwe petjes, brillen tot knotsgekke maskers en andere accessoires. Deze extra’s zitten echter alleen in het online gedeelte verwerkt.

Nintendo slaagt in zijn opzet om spelers met elkaar te verbinden in korte, leuke spelletjes. Vooral bowling is goed uitgewerkt en ook de beenband zorgt voor een realistische voetbalervaring. Niet alle sporten zijn echter geslaagd en ook het aanbod mocht wat groter. En omdat de verschillen in spelplezier zodanig verschillen, geven we niet één, twee maar drie scores.

solo: ★★☆☆☆
offline multiplayer: ★★★☆☆
online multiplayer: ★★★★☆

Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition (Switch) review – Heerlijk wegdromen

Chrono Trigger wordt door de kenners bestempeld als één van de beste rollenspellen uit de geschiedenis. Het eerste vervolg daarop, Chrono Cross, verscheen echter nooit buiten Europa. Met Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition kunnen we eindelijk genieten van een titel die nauwelijks moet onderdoen voor het origineel. Pieter Kesselaers

Vroeger was alles beter, of toch wanneer het neerkomt op videogames met sterke personages, sfeervolle werelden en dito soundtrack. Chrono Cross dateert uit 1999 en verscheen uitsluitend in Japan op de eerste PlayStation. De meningen waren echter verdeeld, omdat Chrono Trigger de lat dusdanig hoog legde. Anno 2022 zijn we echter meer dan tevreden, dat we nog eens als vanouds kunnen snoepen van een meesterwerk.

Chrono Cross vergelijken met games van vandaag is onbegonnen werk. Je merkt aan alles dat je een videogame aan het spelen bent die intussen bijna 25 jaar oud is. Wel kreeg het de nodige grafische upgrades waardoor het verschil met vroeger wat minder groot. Waar ons we al stoorden, was de framerate die aan de lage kant is. Daardoor voelt de game minder vloeiend. Fans van het Japanse rollenspelen als deze halen de game echter in huis om andere redenen en kunnen gerust wegkijken van de technische mankementen.

pareltje

Laat ons stellen dat Chrono Cross wel degelijk een pareltje is. De vele cutscenes en een totaal van 45 speelbare personages hoeven niet onder te doen voor games als bijvoorbeeld Bravely Default en andere vergelijkbare titels in het genre. De prachtige muziek doet ons wegdromen. Je kruipt in de huid van hoofdpersonage Serge, die in een alternatieve wereld belandt waarin hij jaren voorheen verdronk. Op zoek naar zichzelf krijgt hij de loodzware taak om de wereld van haar ondergang te redden. Daarbij krijgt hij de nodige steun van een scala aan personages die diepe achtergronden.

De gevechten verlopen turn based en worden geactiveerd wanneer in de open wereld monsters tegen het lijf loopt. Je kiest een aanval, waarna de tegenstander aan de beurt is. Die aanvallen kunnen rake zwaardslagen of magische spreuken. Net zoals vroeger zijn deze eenvoudig en na een tijdje repetitief. Toch gooit Chrono Cross het over een andere boeg. Bij een aanval met een bepaalde spreuk zal de omgeving veranderen in een bepaalde kleur, waardoor bijvoorbeeld vuuraanvallen effectiever worden. Spreuken zijn echter maar eenmalig te gebruiken, waardoor nadenken een must wordt. Verder wordt er gewerkt met slaagpercentages. Zwakkere aanvallen hebben meer kans op succes, terwijl zware attacks sneller gemist kunnen worden.

Radical Dreamers

De remaster komt met nieuwe features, die Chrono Cross speelbaarder maken. Een auto-battle knop laat gevechten deels automatisch gebeuren, een knop om alles te versnellen en zelfs een functie op je personages onsterfelijk te maken. De naam Radical Dreamers wers speciaal aan deze toegevoegd en dat is niet voor niks. Dit is een visual novel met een beperkt plot en niet meer dan een curiositeit voor de allergrootste liefhebbers

We zijn altijd wel te vinden voor een heerlijke Japanse RPG en Chrono Cross is daar geen uitzondering op. Het is echter wel een titel die de sporen van vroeger nog meedraagt, maar op het einde van de rit is dat zeker geen minpunt. Wie een half oogje toepinkt gaat samen met Serge en co. een mooi avontuur tegemoet.

★★★★☆

 

Weg met de douchegel, hier is de shower bar

0

Vervangen shower bars binnenkort de douchegels? Als het van Weleda afhangt wel. “Showers bars zijn biologisch afbreekbaar en zitten in een plasticvrije, kartonnen verpakking”, vertelt Liza Trouwborst, productspecialist bij Weleda. Pieter Kesselaers

Trek een willekeurige PMD-zak open en je vindt er naast platgeduwde waterflessen, ook douchegelbussen in terug. In tijden waarin oceanen stilaan gevuld raken met alle vormen van plastic, komen bedrijven meer en meer met milieuvriendelijke oplossingen op de proppen. Weleda trekt al sinds het begin de kaart van duurzaam en ecologisch ondernemen en met de komst van hun nieuwe shower bars, wordt opnieuw een stap in de juiste richting gezet.

duurzaam douchen

“Het was een kwestie van tijd voordat Weleda met showers bars zou komen”, klinkt het. “De duurzame bars sluiten naadloos aan bij de missie van Weleda. Al honderd jaar is de zorg van de planeet een onderdeel van onze identiteit”. De nieuwe bars zijn dus niet alleen goed voor de planeet, maar ook goed voor huid en zintuigen. De shower bars zijn plantaardig, schuimen zacht en bevatten voor 100% natuurlijke ingrediënten.

 

Rijd de Ronde van Vlaanderen in de wielerploeg van Deliveroo

0

3 april is de hoogdag voor wielertoeristen, met de 105de editie van de Ronde van Vlaanderen. Maaltijdbezorger Deliveroo doet er nog een schepje bovenop en laat je de amateursronde meerijden in een smakelijke outfit. Pieter Kesselaers

Deliveroo pakt dit jaar uit met een eigen wielerploeg voor de Ronde voor wielertoeristen van 2 april. Dit team van vijf bevat geen professionele renners, maar worden geloot uit een poule van inschrijvingen. Het enige wat je moet doen is je gegevens achterlaten op Deliveroonde.be en een schiftingsvraag invullen. Je kans wagen kan nog tot morgen 30 april 2022. Wordt je naam getrokken, dan kan je samen met een fietskameraad de 144 kilometerslange amauteursronde rijden in een outift van Deliveroo. Voor zo’n deelname betaal je normaal gezien 70 euro. Daarbovenop krijg je nog een voucher van 75 euro om fuel te tanken in de vorm van maaltijden aangeboden door de maaltijdbezorger.

Wie de Ronde liever op een passieve manier beleeft, kan alsnog meegenieten van de Deliveroo-gekte. Wie in aanloop naar de Ronde, van 31 maart tot 3 april bij Vers in Antwerpen, Mozart in Aalst en Hawaiian Poké Bowl op de Grote Markt van kortrijk, krijgt een gratis wielertruitje van Deliveroo.

 

Cube Duel (SmartGames) review – Breinbrekers in een kubus

Tetris in een kubus. Zo kunnen we het gezelschapsspel Cube Duel van SmartGames het best omschrijven. Samen, of alleen, vervolledig je de kubus en maak je opdrachten van verschillende moeilijkheden. Pieter Kesselaers

De bordspellen van SmartGames genieten onze voorkeur als het gaat om leerzaam spelen. De uitstekende bouwkwaliteit, eenvoudige regels en interessante spelregels, zorgen steeds weer voor uren leedvermaak. Het is niet voor niets dat veel scholen de games massaal in huis halen, om zo leerlingen te laten werken aan belangrijke vaardigheden als inzicht en logisch denken. Cube Duel laat je samen of in je eentje complexe puzzelopdrachten tot een goed einde brengen. Verrassend leuk en door de lage instapdrempel geslaagder dan de bekende Rubik’s Cube.

breinbrekers

In de relatief zware speldoos bevinden zich 8 rode en 8 gele speelstukken, een transparante kubus, een blauwe behuizing voor de kubus een boekje met spelregels en een opdrachtenboekje. Dat laatste heb je uitsluitend nodig wanneer je alleen speelt. Het boekje bevat tachtig puzzels die verdeeld worden in vijf moeilijkheidsgraden. De twee eerste zijn voor het jonge publiek, terwlijk Expert, Master en Wizard eerder voor volwassenen zijn. Lukt het je niet om vanuit een getoonde startopstelling op de opdracht te voltooien, dan kan je even spieken achteraan het boekje. De modus voor één speler is leuk, maar zoals wel meer zit de echte fun in de setting voor twee spelers.

leuker met z’n tweetjes

Bij de variant voor twee spelers, wordt de blauwe behuizing op zijn kant gedraaid. Op die manier kunnen de twee spelers de blokjes handig wegleggen. Tijdens jouw beurt mag je met de gekozen kleur een stuk evenwijdig met de kubus leggen. Het stuk moet stabiel liggen en binnen de behuizing blijven. Eerder geplaatste stukken mogen niet verlegd of verschoven worden. De winnaar is diegene met het meest zichtbare zijdes van de weggelegde blokjes.

Het idee van Cube Duel is razend simpel en toch verrassend geslaagd. Met z’n tweetjes zorgt het voor een interessant spelverloop en de voldoening van het vervolledigen van een kubus is groot.

★★★☆☆ (voor één speler)
★★★★☆ (voor twee spelers)

Cube Duel is geschikt voor spelers vanaf 10 jaar. Een potje duurt gemiddeld tien minuten en je kan zowel alleen als met twee aan de slag.

Triangle Strategy (Switch) review – Mocht wat meer game zijn

Japanse role playing games (JRPG) liggen aan de oorsprong van videogames zoals we nu kennen. Het genre staat bekend om zijn relatief eenvoudige gameplay, diepe verhaallijn en grote spelwerelden. En hoewel niet iedereen staat te springen voor dit soort games, zijn wij vooral blij dat we ons nog eens kunnen vergrijpen aan een stukje pure nostalgie. Pieter Kesselaers

Tijdens de eerste uren, en daar haken er misschien al veel af, wordt het politieke verhaal van drie staten uit de doeken gedaan. Tussenfilmpjes na tussenflmpjes verschijnen op het scherm met slechts één kennismakingsgevecht. Wat meteen opvalt is de tekenstijl die we onder andere herkennen van de gelijkaarde RPG Octopath Traveler. Vergelijk het gerust met de graphics die we kennen uit de games van begin jaren negentig, met een modern sausje er overeen.

Norzelia

Op het continent Norzelia ruziën drie landen over het zeggenschap over de mijnen en een monopolie op zout. Om de vrede te herstellen, staat hoofdpersonage Serenoa op het punt te trouwen met prinses Frederica van Aesfrost. De poppen gaan aan het dansen en een verhaal met de ene plotwending na de andere ontrolt zich in een veertig uur durend avontuur. Twintig uur daarvan kijk je naar filmpjes en kom je alles te weten over de personages. Je kan Triangle Strategy gerust een interactief verhaal noemen, met alleen  gevechten die het verhaal ondersteunen.

Maar gameplay is er heus wel en die is lang zo slecht niet. Zoals vanouds beweeg je je team met enkele strijders over een spelveld met rasters. Je laat ze stappen zetten of een actie uitvoeren zoals het oprapen van een item of aanvallen van een vijand. Strijders met een paard hebben logischerwijs meer sprongkracht, boogschieters kunnen de vijand van op verre afstand raken en magiërs zorgen dan weer voor rake vuuraanvallen of verzorging van gewonde teamgenoten. De game voegt een nieuwe eigenschap toe, waarmee omsingelde vijanden dubbele schade oplopen. Alles verloopt eenvoudig en de besturing is optimaal.

demi-RPG

We vinden het jammer dat Triangle Strategy enkele van de populaire RPG-elementen negeert. Personages levelen wel en leren nieuwe technieken naar mate gevechten vorderen, maar daar houdt het zowat bij op. Er is geen ruimte om je personages verregaand te ontwikkelen of ze bijvoorbeeld van job te laten veranderen.

Triangle Strategy is zo’n spel war je je hart aan verliest, al het ook wat meer ‘game’ mogen zijn. Vehaarvertelling gaat hier voorop, terwijl we van een JPG toch vooral een diepgaande gameplay mogen verwachten. Maar we gaan nu niet onnodig negatief zijn: games als Triangle Strategy willen we eenvoudigweg meer zien. Tel bij de eindscore gerust een sterretje als je houd van politiek en onverwachte plotwendingen.

★★★☆☆

Grabbit (SmartGames) review – Want groentjes zijn belangrijk

Kinderen leren het liefst en best op een speelse wijze. In Grabbit verbeteren kinderen hun geheugen en inzicht terwijl ze op zoek gaan naar verschillende soorten groenten. Pieter Kesselaers

SmartGames kennen we van leerzame, leuke bordspellen. Je vindt ze vaak terug op scholen in de speelgoedkasten van kinderen die graag al lerend werken aan cognitieve vaardigheden als concentratie, flexibel denken, geheugen, planning en probleemoplossend denken. Het gamma van de spellenbouwer is enorm uitgebreid en geschikt voor alle leeftijden.

groenten graven

Grabbit is een geheugenspel waarin spelers vier verschillende groentesoorten moeten vinden onder beweegbare tegels. Je kiest bij aanvang één van de vier konijnen. Ieder konijn heeft een eigen kleur om een onderscheid te maken tussen de vier spelers. Zo heb je een donkerbruin, lichtbruin, grijs en witte verspringer. Verder bestaat het spel uit vier verzamelkaarten waarop je de gevonden groenten kan plaatsen, zestien groentefiches die opgegraven moeten worden en vijftien tegels met blaadjes die de groenten bedekken.

huppelen

Iedere speler verzet om de beurt zijn konijn naar een vakje op het bord en schuift de rij tegels op zodat er een groente zichtbaar wordt. De speler neemt vervolgens het stukje en plaatst dit op zijn bord. Maakt de gevonden groenten reeds deel uit van zijn collectie, dan blijft de groente liggen op het spelbord. De andere spelers kennen de hierdoor de locatie en proberen op hun beurt de stukje proberen op te graven. Onder sommige tegels schuilt er echter een mol, die ervoor zorgt dat je een groentetegel opnieuw in het spelbord moet leggen.

Het lijkt ons sterk dat kinderen meer groenten gaan eten door het spelen van Grabbit. Wat wel zeker is, is dat ze verschillende belangrijke vaardigheden trainen en zich zullen vermaken met de leuke konijntjes. Het ideale spel voor korte sessies en andermaal een voltreffer in de reeks van SmartGames. 

Leeftijd: 4+
Aantal spelers: 2 tot 4

★★★★☆

Froggit (SmartGames) review – Iedereen verkikkerd!

In Froggit is het de bedoeling om je kikkerfamilie als eerste aan de andere kant van de vijver te brengen. Klinkt eenvoudig, maar een hongerige vis ligt op de loer. Pieter Kesselaers

De bordspellen van SmartGames genieten onze voorkeur als het gaat om leerzaam spelen. De uitstekende bouwkwaliteit, eenvoudige regels en interessante spelregels, zorgen steeds weer voor uren leedvermaak. Het is niet voor niets dat veel scholen de games massaal in huis halen, om zo leerlingen te laten werken aan belangrijke vaardigheden als inzicht en logisch denken. Froggit is één van de vele succesvolle titels in de intussen eindeloze lijst. In 2020 bekroond tot Speelgoed van het Jaar, maar als je het ons vraagt nog steeds een prijsbeest.

plannen en tellen

Noem Froggit gerust een familiespel, want zowel jonge kinderen als volwassen kunnen zich erin verliezen. Het spel bestaat uit drie kleine kikkers en twee grote kikkers per speler. De grote kan twee stappen (lees: sprongen) zetten, terwijl de kleine variant er drie mag zetten. Wie zijn familie van vijf kikkers als eerste aan de overkant brengt, mag zich winnaar noemen. Hoewel de opzet eenvoudig lijkt, zal je toch zorgvuldig moeten tellen en plannen hoe je de kikkers over het spelbord passeert. Want wie te dicht in de buurt van de kikker staat terwijl een tegenspeler de eindmeet haalt met één van zijn kikkers, wordt terug naar start gestuurd.

expert

Zoals veel SmartGames-titels zijn er ook spelregels voor gevorderde spelers. Zo kunnen kleine kikkers meerijden op de rug van een grote kikker en kunnen grote kikkers kleinere kikkers tijdelijk blokkeren door ze op te eten. Deze regels maken het spel diepgaander en leuk voor alle leeftijden. Even geen zin meer om te spelen en moet de baby in bad? Dan dienen de kikkers bovendien als uitstekend en duurzaam speelgoed.

SmartGames slaagt andermaal in de opzet om jonge kinderen spelenderwijs aan belangrijke vaardigheden te laten werken. Froggit is leuk vanaf de leeftijd van vijf en liet zelfs ondergetekende dertiger meegenieten.

★★★★★

The Matrix Resurrections review – de terugkeer van de ultieme mindfuck

The Matrix was niet alleen een cultklassieker, het deed was eveneens een mindfuck die ons niet proeven van een wereld naast de onze. Keanu Reeves was de grote held en is dat nog steeds in The Matrix Resurrections. Thomas Anderson is terug. Vanaf heden te bekijken op alle VOD-kanalen. Pieter Kesselaers

De eerste The Matrix-film verscheen exact 23 jaar geleden. Het was een schot in de roos, mede door zijn spectaculaire gevechten en de iconische slow motion scènes. Tot vandaag kunnen die andere onvergetelijke scène met de rode en blauwe pil ons nog helemaal voor de geest halen. Zelfs kaskraker Inception leende een enkele ideeën bij een van de meest succesvolle films uit de geschiedenis De delen daarna waren wisselend succesvol, dat heb je wel meer, maar Resurrections mag zich gerust een geslaagde opvolger noemen. Thomas Andersom is helemaal terug, en eigenlijk nooit weggeweest na zijn passage in de veelbesproken videogame Cyberpunk 2077 en drie vorige Matrix-films.

blauwe en rode pil

Gamedesigner Thomas Anderson is niet langer de superheld Neo in de wereld van The Matrix. Hij neemt blauwe pillen, gaat naar de psychiater is voortdurend op zoek naar zijn ware zelf. Steeds meer begint hij te geloven dat de wereld waarin hij zelf leeft niet de echte is. Tot hij van Morpheus opnieuw de keuze krijgt: het leven leiden dat het nu leeft, om samen met hem op zoek gaan naar de ware Thomas, of Neo. Of met andere woorden: hij neemt de rode pil. En daar is Neo weer.

Morpheus

Als vanouds is de sinistere agent Smith opnieuw de grote uitdager. Een andere grote rol is weggelegd voor Trinity, waarop hij na al die jaren nog verliefd is. Een leuke twist is dat de personages zowel een leven leiden in The Matrix als daarbuiten. Zo is Smith een rijke miljardair en ziet Thomas Trinity in zijn favoriete koffiehuis.

Resurrections is een stuk toegankelijker dan het serieuzere Reloaded en Revolutions. tVerder heeft regisseur Lana Wachowski verschillende wijzigingen doorgevoerd aan de cast, met name de intrede van Jessica Henwick, Jonathan Groff en Neil Patrick Harris. Als Morpheus hadden we toch liever de originele acteur Laurence Fishburn gezien. The Matrix is misschien nog meer Fisbhurn dan Reeves. Verder hoeft het nieuwe deel weinig in te boeten wat special effects betreft, waaronder indrukwekkende CGI-animaties die de reeks alle eer aandoen.

★★★★☆

 

Cast: Keanu Reeves (Neo / Thomas Anderson), Carrie-Anne Moss (Trinity / Tiffany), Yahya Abdul-Mateen II (Morpheus / Agent Smith), Jonathan Groff (Smith), Jessica Henwick (Bugs), Neil Patrick Harris (The Analyst), Jada Pinkett Smith (Niobe), Priyanka Chopra Jonas (Sati) enLambert Wilson (The Merovingian)

No Time to Die (review) – afscheid in schoonheid voor Daniel Craig + wedstrijd

Daniel Craig kruipt voor de laatste keer in het strakke pak van agent 007. Of in het geval van No Time to Die: in zwemshort, terwijl hij geniet van zijn pensioenin de zon. No Time to Die is vanaf heden beschikbaar op DVD en Blu-ray. Pieter Kesselaers

Laten we met de deur in huis vallen: No Time to Die is de één van de beste James Bond-films. De absolute liefhebbers zien alleen Casino Royale, Goldfinger en Skyfall voorgaan. Acteur Daniel Craig ziet dat graag gebeuren, want zo kan hij een hoofdstuk in schoonheid afsluiten. Hij is overigens de langst diende 007 uit de geschiedenis van de populaire filmreeks. Verder hebben de makers nog een reden tot feesten: No Time to Die is de vijfentwintigste officiële Bond-film.

Terwijl James Bond geniet van een rustig leventje met zijn vrouw Madeleine (wie voor het eerste leerde kennen in Spectre) op het eiland Jamaica en zijn zwarte pak ingeruild heeft voor een strandoutfit, schuilt het gevaar alweer om de hoek. Een oude vriend komt op de proppen met de vraag een ontvoerde wetenschapper te bevrijden.

Bond op z’n best

En James Bond zou James Bond niet zijn als die zoektocht gepaard gaat met aanwezigheid van mysterieuze schurken en hoogtechnologische snufjes. Een briljante cinematische vertoning die tot de nok gevuld is met actie kan je ook nu opnieuw verwachten. Ja, de wetten van de zwaartekracht worden serieus op de schop genomen en onze favoriete agent lijkt meer weg te hebben van een superheld uit Marvel dan een man van vlees en bloed.

No Time to Die brengt een herkenbaar verhaal, met prachtige decors en waanzinnige stunts. Dit is James Bond op zijn allerbest en we moeten de critici gelijk geven: dit is het beste deel in jaren. Ook het einde zal je niet onberoerd laten.

Regie: Cari Joji Fukunaga | Scenario: Neil Purvis, Robert Wade, Cary Joji Fukunaga en Phoebe Waller-Bridge | Cast: Daniel Craig (James Bond), Léa Seydoux (Madeleine Swann), Lashana Lynch (Nomi), Ralph Fiennes (M), Ben Whishaw (Q), Naomie Harris (Moneypenny), Rami Malek (Lyutsifer Safin), Christoph Waltz (Ernst Stavro Blofeld), Jeffrey Wright (Felix Leiter), Billy Magnussen (Logan Ash), e.a.

Wil je kans maken op een exemplaar? Stuur dan een mailtje naar redactie@meroo.be met daarin het aantal keer dat Daniel Craig de rol van James Bond vertolkte.

Pokémon Legends: Arceus (Switch) review – het oog wou ook wat

Pokémon vangen doen we al sinds de fantasiefiguurtjes nog bestonden uit telbare pixels. Intussen is de reeks geëvolueerd en is Pokémon Legends: Arceus de grootste vernieuwing sinds het origineel. Wanna catch ’em all? Succes. Pieter Kesselaers

Het is moeilijk om gelijkenissen te vinden tijdens onze eerste speelsessie. Je personage huppelt al snel rond in een open spelwereld die wat doet denken aan Zelda: Breath of the Wild. En ook grafisch werd er een nieuwe aanpak gekozen. Verder is Pokémon Legends: Arceus gewoon de uiterst aaibare game waarmee veel van onze lezers opgegroeid zijn. Je kiest uit één van de drie Pokémon die je aangeboden worden en gaat vervolgens op pad om ze allemaal te vinden. Al is vinden ditmaal niet meer genoeg.

Laten we het nog even hebben over de manier waarop je je door de spelwereld begeeft. Terwijl in de originele games Pokémon voornamelijk zichtbaar waren tijdens de gevechten, lopen ze nu vrij rond. Je ziet ze lopen, zwemmen en zelfs vliegen. Op die manier kan je kiezen welke je aanvalt, vangt of toch liever ontwijkt. Best spannend voor de liefhebbers die hun idolen nu voor het eerst echt te lijf kunnen gaan.

professor

Het verhaal speelt zich af in een tijd waarin er nauwelijks wat geweten is over mysterieuze wezens die de Pokémon heten. Je belandt in een wereld waarin je als nieuwbakken trainer op onderzoek uit moet gaan en de zogenaamde Pokédex moet vullen. Er wacht een beloning op je als je het opgegeven aantal exemplaren gevangen of verslagen hebt.Je kan vrij rondlopen of quests aannemen van computergestuurde personages. Die zijmissies vragen je om bepaalde soorten te vangen en vervolgens bij de opdrachtgever af te leveren. In andere gevallen volstaat het dan weer om bessen of andere items te zoeken.

Pokémon Legends: Arceus haalt duidelijk zijn mosterd bij andere gelijkaardige games. Al snel krijg je zo de Pokémon Wyrdeer ter beschikking. Deze kan je bestijgen en vervolgens zoals met een paard met hoge snelheden delen van de map verkennen. Later speel je ook modellen vrij waarmee je het luchtruim onveilig kan maken en eerder onbereikbare delen van de wereld kan bezoeken. Hiermee merken we duidelijk invloeden van Breath of the Wild. Dit stoort echter nooit en doet geen afbreuk op de verder vlekkeloze uitwerking.

uitdagend

Het spreekt voor zich dat deze mijlpaal in de Pokémon-reeks onmisbaar is voor liefhebbers van de reeks. De openwerelden zijn misschien niet de mooiste die we al zagen en de lange dialogen zijn soms verveld, toch hebben we ons van begin tot eind vermaakt. Let wel op: Hisui kan je soms serieus wat pain in the ass bezorgen. Pokémon kunnen je bijvoorbeeld ook aanvallen en het niet zo zeer op je kleine vrienden gemunt hebben.

★★★✰✰

Dit zijn de beste snacks voor na een potje seks

0

Valentijn komt eraan en dat betekent: liefde, een vleugje romantiek en voor velen… stomende seks. Of het nu met je partner is of met een onenightstand, een partijtje rollebollen kan vermoeiend zijn. Dat is ook Deliveroo niet ontgaan en daarom ging de bezorgservice op onderzoek: wat zijn grootste after sex cravings van de Belgen? 

Uit een onderzoek met 1.000 personen blijkt dat de Belg na de seks het vaakst wil slapen, knuffelen of douchen. Toch is er ook meer dan een kwart van de Belgen (27%) die snakt naar iets lekkers na de seks. En daar zijn verschillende redenen voor! Voor één vijfde van die groep zou een lekkere snack hen troost bieden na minder goede seks, terwijl 1 op 3 van die groep gelooft dat een after sex snack voor een sterkere band met hun bedpartner zou zorgen.

Er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor wie na de seks honger heeft. In eerste instantie zou je denken dat je honger krijg door de vele calorieën die je verbrandt tijdens de geslachtsgemeenschap, maar daarvoor verbrand je te weinig calorieën. De drang naar een snack is te danken aan de veranderingen in de geslachtshormonen. Tijdens de seks, treedt het sympathetisch zenuwstelsel in werking , waardoor je gaat transpireren en een snellere hartslag en ademhaling krijgt. Zodra de daad voorbij is, treedt ons parasympathetisch zenuwstelsel in werking. Om niet in wetenschappelijke taal te hoeven spreken: je wordt moe, je krijgt honger en dus heb je nood aan een after sex snack.

let’s talk about (after) sex

Wat onze culinaire keuzes betreft na de seks houden de Belgen het redelijk klassiek. 30%  grijpt eerst en vooral naar een glas water om de dorst te lessen, maar voor 27% van de Belgen mag het wat meer zijn. Zij kiezen voor een energiedrankje als opkikker, voor een zoete snack zoals een (boter)koek of snoepgoed, een stuk fruit, alcohol en sommigen verlangen naar comfort food zoals een pizza of een burger.

geen tweede date als je slurpt

Als je hoopt op een tweede date met je Valentijntje, let je maar beter wat op tijdens het nuttigen van je pizza of burger. Voor 87% van de Belgen zijn slechte tafelmanieren zoals slurpen (49%), smakken (44%) en neus snuiven (21%) een echte afknapper. 3 op de 5 Belgen zou om deze reden zelfs een tweede date afslaan. Mondje toe dus als je hoopt op een tweede rondje!

Wil jij graag jouw honger stillen na de seks? Ontdek hieronder dan waar je je favoriete after sex snacks via Deliveroo.be kunt bestellen:

Rainbow Six Extraction (PS4) review

We hebben ons zelden zo hard geamuseerd dan met de tactische shooter Rainbow Six: Siege. Vriendschappen werden gesmeed terwijl we ons door de zorgvuldig uitgewerkte en zenuwslopende online potjes knalden Het is dus niet voor niets dat we uitkijken naar de spin-off die Extraction heet. Wordt het een blij weerzien of is de functiewijziging van onze geliefde operators tevergeefs?. Pieter Kesselaers

Exctraction is geen vervolg of uitbreiding op de tactische shooter Siege. Hoewel de prijs lager is dan andere nieuwe games en we dezelfde personages zien terugkeren, gaat het eerder om een spin-off. Met als grote verschil dat je nu in groepjes van drie opneemt tegen zombies en ander gevaarte in verschillende grote steden. De levels zijn stukken groter en ook de opzet is anders. Je speelt drie missies per spel en die staan (meestal) los van elkaar. Telkens je een missie, al dan niet, binnen een tijdspanne voltooid hebt, ga je via een sluis naar een volgend gebied. 

naar huis of nog een rondje

Het is aan jou om te kiezen of je doorzet of de helikopter huiswaarts neemt om met een nieuw team en frisse kijk opnieuw te beginnen. Verloren teamgenoten zullen namelijk gered moet worden uit de klauwen van de vijand en dat kost tijd en moeite. Andere missies vragen je om een vijand neer te leggen, stalen te verzamelen of intel te vergaren door scanners te plaatsen. Klinkt eenvoudiger dan het is, want de vijanden zijn sterk en kunnen de weerbaarheid van je team serieus op de proef stellen.

Het is dan ook sterk aan te raden om een tactisch plan te bedenken en niet wild tekeer te gaan. Kogels en gezondheid zijn schaars en je wil je teamgenoten niet opzadelen met het werk om je weer veilig thuis te krijgen. Deze reddingsacties zorgen voor een nieuwe dynamiek en zijn razend spannend. Helaas zijn de andere missies vaak eentonig en is het voltooien ervan meer een last dan genot. In Siege duurde potjes slechts vijf minuten en was de actie vanaf minuut één gegarandeerd. Dat is nu niet het geval. Bekijk deze gerust als een mix tussen Left 4 Dead en The Division, waarin je gespuis omlegt in delen van een groter geheel. Heb je de game overigens uitgespeeld, dan kan je nog altijd proberen high-scores te behalen in end-game content. Dit verleng de duur drastisch, alleen is het de vraag of je tegen dan nog niet uitgekeken bent op de repetitieve gameplay.

Rainbow Six Extraction is een vernieuwende shooter die je best met twee andere vrienden speelt. De moeilijke vijanden en de repetitieve gameplay zorgen er echter voor dat dit nieuwe deel geen blijvertje wordt zoals Siege. We houden onze ogen wel open voor toekomstige updates, want wie weet wat hebben de makers nog in petto? Ze zijn namelijk van plan om het lange tijd te voorzien van nieuwe content.

★★★☆☆

 

Dragon Inferno (bordspel) van SmartGames review

Als er één ding waarover volwassenen en kinderen het eens zijn, is het een voorliefde voor draken. Terwijl ouders zich verliezen aan epische drakenverhalen als Game of Thrones, hebben de allerjongsten hun harten verloren aan verschillende kindvriendelijke televisieseries met een draak in de hoofdrol. Dankzij spellenbouwer SmartGames, de fabrikant van leerzame bordspellen, kunnen gezinnen nu ook samen genieten van een waar drakenepos. Het bordspel Dragon Inferno laat je steden bouwen met als doel: ze (niet) laten vernielen door de vuurspuwende monsters. Pieter Kesselaers

eieren voor je geld

De cover van de doos prikkelt ons meteen. Vuurspuwende draken vernielen een toren en onheilspellende eieren liggen verspreid in het gras. De opzet is redelijk eenvoudig, zoals de meeste spellen van SmartGames. De spellen zijn per definitie bedoeld om iets uit te leren en om op innovatieve manieren probleemoplossend te leren werken. In Dragon Inferno bouw je een koninkrijk en laat je op tactische wijze de steden van tegenspelers door draken vernielen. Je legt je blokjes op een zodanige manier tetrisgewijs op het spelbord en probeert te voorkomen dat de ander hetzelfde doet.

Op het bord worden eieren geplaatst, die je best vermijdt of op het juiste moment laat uitkomen. Wanneer dat toch gebeurt, worden één van de vijf drakentegels op het spelbord gelegd. Ze overlappen dan delen van je eigen stad of die van je tegenspeler. Wanneer op het einde de punten geteld worden, wordt gekeken naar de niet-bedekte delen van je stad. Wie eieren brak (door ze niet door de holte van een stadstegel te leggen), krijgt een minpunt. Het spreekt voor zich dat de speler met de meeste punten, zich tot winnaar mag kronen.

degelijk (bouw)materiaal

De spellen van SmartGames bieden de garantie uit stevig en oerdegelijk te bestaan. Dat is bij Dragon Inferno niet handig. Het bordspel zelf bestaat uit stevig karton, de tegels zijn robuust en hebben leuke details en de drakeneieren zijn, zoals de echte variant, onverwoestbaar. Hierdoor kan het veelvuldig ingezet worden op scholen zonder dat hierbij enige beschadiging mogelijk is.

Dragon Inferno is bedoeld voor twee spelers van ouder dan 7 jaar. We raden aan om de rating zeker te volgen, omdat er toch best wat inzicht voor nodig is. De drakentegels moeten namelijk bij het plaatsten steeds vijf koninkrijktegels bedekken en je tegels plaatsen moet onder bepaalde voorwaarden. Bekijk zeker bijgevoegd filmpje voor een gedetailleerde handleiding. Wij hebben er ons alvast mee geamuseerd en kunnen niet wachten om er met jongeren van de juiste leeftijd mee aan de (veld)slag te gaan.

★ ★ ★ ★ ☆

Big Brain Academy: Knappe koppen (Switch) review

Wij mensen vinden het fijn om de hersenen te pijnigen, liefst met ingewikkelde puzzels en uitdagende vraagstukken. Big Brain Academy: Knappe koppen is een game die je spaghetti op leuke manier aan het werk zet. Pieter Kesselaers

BBA gaat al een tijdje mee. Het was één van de eerste games die verscheen voor de Nintendo DS, toen moest het console het nog hebben van familievriendelijke titels. Intussen is de opvolger, de Nintendo Switch, verandert tot een console voor zowel nieuwe als doorwinterde spelfanaten.

Het aanbod van minigames is divers maar redelijk beperkt: er zijn twintig uitdagingen die na een uurtje allemaal de revue gepasseerd zullen zijn. De spelletjes laten je werken aan je visie, geheugen, analytisch vermogen, rekenkunde en inzicht. Telkens je een goed antwoord krijgt, wordt er een moeilijkere variant voorgeschoteld om de uitdaging hoog te houden. Na het spelen van de twintig spelletjes en de scores op het bord staan, kan je aan de slag om record te gaan neerzetten. Hoe meer spelende gezinsleden het huishouden telt, hoe beter dat werkt.

meerdere spelers

BBA is een partygame, dat betekent dat je deze best met meerdere spelers tegelijkertijd speelt. Dat kan door een gedeeld Switch-scherm of meerdere Switch-consoles. Je kan zelfs online spelers bekampen ze laten zien wat je in je mars hebt. In deze modus speel je niet rechtstreeks tegen een andere speler, maar wel tegen zijn ghost (lees: een opname van een eerder spelletje).

Maar het moet gezegd: twintig spelletjes is weinig. Voor de budgetprijs van dertig euro is dit enigszins te verantwoorden. Toch hadden we dit aantal graag verdubbeld zien worden. Verder raden we aan om het spel met de touch-controls te spelen en niet anders. Het komt er vaak op neer om snel te antwoorden, en dat werkt nu eenmaal niet met een controller. Gelukkig is er een demo beschikbaar die je een goed idee geeft over de opzet van Big Brain Academy: Knappe koppen. MEROO

★★★☆☆

Patchwork (bordspel) review – gezelligste spel van het jaar

Wie denkt dat een gezelschapsspel met een lapje stof en wat knopen niet leuk kan zijn, heeft het mis. Patchwork is de laatste nieuwe hype van spellenbouwer 999 Games en is een schot in de roos. Pieter Kesselaers

Tetris

Je lappendekentje volkrijgen met passende stukjes en met zoveel mogelijk knopen om punten te scoren. Dat is Patchwork in een notendop. Je kruipt met twee spelers rond de tafel en legt de stukjes stof (lees: hard karton) in een cirkel rond het scoreboard. Iedere speler krijgt een lappendeken dat moet worden vol gelegd op een wijze die we kennen van het bekende computerspelletje Tetris. Afhankelijk van zijn pion op het puntenbord, nemen spelers één voor één stukje stof van tafel en puzzelen ze dit weg op het bord. Lapjes kosten geld en kunnen gekocht worden met de knopen die je gaandeweg verdiend. Voor een volledige speluitleg verwijzen we graag door het handige filmpje hierboven.

Patchwork blinkt uit in simpliciteit en laat zelfs nieuwkomers van bordgames genieten. Het moeten niet altijd raken, ridders of ingewikkeld zijn om interessant te zijn. Je speelt het niet zozeer met een hoop vrienden tijdens je wekelijkse spelletjesavond, maar eerder met je partner of schoonmoeder op zondagnamiddag. MEROO

★★★★☆

 

‘Moeder, waarom spelen wij?’ (boekrecensie) van Ilse Van Loy – Over de essentie van het ‘kind zijn’

In het boek ‘Moeder, waarom spelen wij?’ van kinder- en jeugdpsychiater Ilse Van Loy, wordt er dieper ingegaan op fenomeen spelen en waarom kinderen dat nodig hebben. Pieter Kesselaers

Op school wordt er veel van kinderen verwacht: ze moeten opletten, stilzitten en vooral goede punten scoren. We ontdekten dat er landen zijn waarin leerlingen beoordelen op basis van punten, bij wet verboden is. ‘Moeder, waarom spelen wij?’ is een boek vol uitleg en concrete verhalen over spelende kinderen en hun ouders. Het is een pleidooi om kinderen meer vrij te laten spelen en dit vooral op eigen tempo. Ouders spelen hierin een cruciale rol, als observator en vertrouwenspersoon, maar kinderen gaan dus vooral zelf aan de slag.

op de flap

“Een kind dat speelt, leert omgaan met zijn of haar gevoelens, met anderen, met de wereld rondom hem of haar. Vrij spel is voor een kind wat woorden zijn voor een volwassene. Het is de bron van menselijke ontwikkeling, creativiteit en mentaal welzijn. Vrij spel is zwaar in de verdrukking en wordt gefnuikt in een wereld waarin de ratio, de feitelijkheid en de controle overheersen. En als kinderen spelen, gebeurt dat meer en meer volgens de wetten en de regels van de volwassenen: efficiënt en prestatiegericht. 

Kinder- en jeugdpsychiater Ilse Van Loy houdt in dit boek een hartstochtelijk en wetenschappelijk gefundeerd pleidooi voor een radicale terugkeer naar het vrij spelen. Zodat kinderen en jongeren grip krijgen op hun eigen leven en zich kunnen ontwikkelen tot weerbare volwassenen. En we niet langer machteloos moeten toekijken hoe de wachttijden voor psychische zorg elk jaar dramatisch toenemen.” 

Het boek is een mix van wetenschappelijke verklaringen en realistische verhalen. Het verhaal dat dokter Van Loy brengt is duidelijk, ontroerend en vaak confronterend. Wel leest het minder vlot weg en hadden we graag wat (meer) afbeeldingen gezien. Ook snappen we de keuze niet om een in het Nederlands geschreven boek, Engelstalige gedichten en referenties niet te vertalen. MEROO

‘Moeder, waarom leven wij?’ is verkrijgbaar bij onder andere Borgeroff & Lamberigts

★★☆☆☆

Geestenvlucht review – speelt als een drone!

‘Katapulteer je geesten over het lanceerplatform in een drone’, zijn de eerste woorden in de handleiding van het bordspel Geestenvlucht van spellenbouwer MEGABLUE. Klinkt spectaculair en dat is het ook. Pieter Kesselaers

Net toen we dachten dat we alles al gezien hadden, zien we dit: een bordspel met (werkende!) drone. De opzet is eenvoudig: wie zijn drie geesten als eerste gelanceerd krijgt, wint het spel.

In de doos vinden we het lanceerplatform waarop vier spelers gekleurde, plastic geesten hun geesten richting de drone moeten lanceren. Ieder spookje heeft onderaan een magneetje dat vastklikt in het midden van de drone. De bedoeling is om je geest net hard genoeg weg te schieten, waardoor het in de drone komt vast te zitten. Op dat moment hebben de tegenspelers nog drie seconden om de meubelen te redden en het spookje eruit te kegelen met een eigen spook. Dat meubelen redden hoef je bovendien niet louter figuurlijk te nemen, daarover later meer. De drone lanceert dus volledig automatisch en vliegt nadien zo’n twee meter de lucht in. Vooraleer hij aan het zweven gaat, laadt je hem eerst op met de meegeleverde USB-kabel.

meubelen redden

Gedroogde bloemen zijn mooi, gedroogde bloemen zijn vooral duurzaam en fleuren je woonkamer vele jaren op. Eén keer besloot onze drone zich richting de bloemenvaas te bewegen, met alle gevolgen van dien. Een tafel vol afgeknipte bloemen en takjes als gevolg. Ook wanneer je ervoor kiest het spel met jonge kinderen te spelen, is het aangeraden dit met enige voorzichtigheid aan te pakken. Speel bij voorkeur op de grond, dan heeft de drone genoeg ruimte om veilig op te stijgen. Behoedt ook kinderoogjes van contact met de drone. Deze is echter volledig kindvriendelijk en je eraan verwonden is onmogelijk. Al is het toch even uitkijken om de bladen niet in je oog te krijgen. De drone landt bovendien zachtjes en je kan hem zo uit de lucht plukken en hem weer op het platform plaatsen.

Geestenvlucht is een heerlijke titel om te spelen met kinderen vanaf 8 jaar. Mits enig toezicht kunnen ook jongere kinderen ermee aan de slag. Spektakel gegarandeerd! MEROO

★★★★☆

Fast & Furious 9 review: auto’s en baanbrekende stunts werken altijd

De versnelling in zesde, het brein in neutraal. Dat is de succesformule van Fast & Furious sinds het origineel uit 2001. Exact twintig jaar later staat Vin Diesel nog steeds op de cover en lijkt er nauwelijks afgeweken worden van de absurde racetoestanden: als het maar snel gaat en (vooral) overdreven is. Pieter Kesselaers

Deze zomer lanceerde Fast & Furious 9 in de bioscoop. Oorspronkelijk moest de film in mei 2020 in de cinema verschijnen, maar vanwege de COVID-19-pandemie, zag deze pas elf maanden later het daglicht. Als vanouds trokken de liefhebbers van schaars geklede dames en snelle bolides massaal richting de zalen. Het verhaal richt zich op Dominic Toretto en diens vrouw Ortiz, die alles in het werk stellen om hun zoon Brian op een rustige manier op te voeden. Maar zo werkt het in deze film niet: een slechte oude bekende verschijnt ten tonele en de poppen gaan aan het dansen.

over the top

De bovennatuurlijke capriolen gaan in Fast & Furious in crescendo. In F9 lijken de ongeloofwaardige stunts echter hun hoogtepunt bereikt te hebben. Auto’s die gelanceerd worden richting ruimte, bungeejumpende auto’s, je kan het zo gek niet bedenken. Dit maakt echter allemaal deel uit van het concept dat de reeks geworden is: breinloze kost voor fans van snelle wagens en knappe grieten. Een pluim voor creativiteit. Nog meer dan voorheen. Deze alom aanwezige stunts zullen ongetwijfeld een doorn in het oog zijn van de echte filmcritici, maar hebben het tegenovergestelde werking op het grote publiek.

Om duidelijk te zijn, is er niets mis met de actie. Het verhaal en sommige acteerprestaties doen misschien de wenkbrauwen fronsen, toch is F9 een vermakelijke film vol originele ideeën en plotwendingen. Sommige van die wendingen zie je van ver aankomen, maar doen geen afbreuk aan het kijkplezier. MEROO

Regie: Justin Lin – Cast: Vin Diesel (Dominic Toretto), Michelle Rodriguez (Letty), John Cena (Jakob), Tyrese Gibson (Roman), Ludacris (Tej) en Jordana Brewster (Mia)

★★★☆☆