[dropcap]Lamborghini[/dropcap] bracht ruim dertig jaar geleden haar laatste terreinwagen uit en vond het tijd voor iets nieuws. Het bedrijf lanceert de Lamborghini Urus, die zich met een maximum snelheid van 305 kilometer per uur, de snelste SUV ter wereld mag noemen.
De Lamborghini Urus haalt deze topsnelheid dankzij de 4,0 liter biturbo V8 en gaat dankzij de 650 pk naar een snelheid van 100 kilometer per uur in 3,6 seconden. (Ter vergelijking: mijn Renault Twingo Hyperspeed doet daar 3 minuten over.) Het blok van de SUV is gekoppeld aan een achttrapsautomaat. Het vermogen van de auto wordt over alle vier de wielen verdeeld, waarbij zo’n zestig procent naar de achterwielen gaat. De zogenaamde ‘torque vectoring’ kan de kracht ook nog eens tussen links en rechts verdelen. Als je plots moet stoppen, dan heeft de auto een remweg van 33,7 meter, die gerealiseerd wordt door de carbonkeramische remschijven. De Lamborghini Urus beschikt overigens over een vierwielsturing.
De binnenkant
Als je een Urus aanschaft, hoef je niet bang te zijn dat je niet lekker zit. De stoelen kun je op twaalf manieren elektrisch verstellen en beschikken over een verwarming. We hebben het hier over de standaardversie. Wil je namelijk meer, dan kun je voor een achttienvoudig verstelbare variant kiezen. Deze is uitgerust met een massage- en ventilatiefunctie. De achterbank kan vervangen worden door twee losse sportstoelen. De rest van het interieur kan je naar eigen smaak bekleden. Hiervoor kan je een combinatie van hout, aluminium, koolstofvezel en alcantara gebruiken.
Vijf rijmodi
De Lamborghini Urus heeft de standaardmode Strada (straat), waarmee je op de normale wegen kan rijden. Wil je de auto anders gebruiken, dan kent het model nog vier modi die uitkomst bieden. Rijd je off-road, dan zet je de wagen in standje Terra of rijd je op een circuit, dan kun je Corsa inschakelen. De sportieve rijder kan voor Sport kiezen en wanneer je over gladde besneeuwde paden en wegen rijdt, is Neve de beste optie.
Het prijskaartje
Als je de Lamborghini Urus aan wil schaffen, dan moet je waarschijnlijk wel even sparen. De Europese basisprijs bedraagt namelijk € 141.429. Wat de exacte prijs in België en Nederland zal worden, is nog niet bekend. De kans is groot dat je rond de € 200.000 moet neertellen. Dan heb je echter wel een stoere bak voor je deur staan.