Zestig procent van alle Belgische vakantiegangers gaat op reis met zijn wagen. Dieter Van Malderen, expert personenautobanden bij Michelin, geeft ons vijf tips die je op weg helpen voor een veilige trip. Want hoewel we veiligheid in het verkeer belangrijk vinden, hechten Belgen maar weinig belang aan de kwaliteit van zijn of haar banden.
‘[dropcap]We[/dropcap] kopen met z’n allen steeds geavanceerdere auto’s, maar we vergeten vaak dat onze banden het enige contact zijn met de weg. Het is dus van cruciaal belang dat mensen meer aandacht besteden aan de staat van hun banden, zeker voordat ze een lange afstand afleggen. Het is daarom aangeraden om langs te gaan bij een gecertificeerde bandenspecialist, die je bijvoorbeeld herkent aan het recent vernieuwde ‘Michelin Certified Centre’-label.”
Kijk na (maar vervang ze niet te vroeg)
Het zal je misschien verbazen, maar een gebruikte band presteert vaak beter dan een band die er nog maar net onder ligt. “Een versleten band heeft een betere grip en een kortere remafstand op droog wegdek. Bovendien heeft hij ook een lagere rolweerstand waardoor hij minder brandstof verbruikt. Vervang je banden daarom ook niet té vroeg, dat is onnodig”, zegt Van Malderen.
Kijk inrijdingen na
Je band nakijken op beschadigingen is een snelle check die je meteen kan doen. Bij slecht parkeren, tegen bijvoorbeeld een borduur, kan je band aan de buitenkant beschadigd raken. Dit kan een klapband veroorzaken, dus een snel nazicht kan van veel problemen weerhouden.
Bandenspanning
Een te hoge of te lage bandeninspanning is nefast voor de kwaliteit van je banden. Ze presteren minder goed, slijten sneller af en verbruiken zelfs meer brandstof. De juiste bandenspanning kan je nalezen in de deurstijl, het tankklepje of in het instructieboekje van je auto.
Laat de uitlijnen nakijken
Aan het uitlijnen van de banden wordt vaak niet genoeg aandacht geschonken. Wanneer ze fout gepositioneerd staan, kan dit zorgen voor een snelle slijtage of slechte wegligging. De wielen moeten recht onder het voertuig staan bij de meeste auto’s, maar soms is schuin zelfs beter. Bekijk dit best even met een professionele bandenspecialist. Zij hebben speciale meettoestellen om dit na te gaan.
Koop de juiste banden
Meer dan de helft van de automobilisten schakelt tijdens de koude maanden niet over naar winterbanden. Chauffeurs kiezen er veelal voor om met All Season-banden over het tarmac te scheuren. CrossClimate-banden bijvoorbeeld zijn niet alleen in de winter een pak veiliger dan gewone zomerbanden, maar ook tijdens slechte weersomstandigheden in de zomer, zoals bijvoorbeeld bij een onweer.” Maar wie toch vaak onder winterse omstandigheden moet rijden, blijven winterbanden nog altijd de beste keuze.