We kijken Amerikaanse, Engelse, Spaanse, Noorse, Franse en zelfs Duitse series op Netflix, maar de eerste Nederlandstalige serie op dit medium die de moeite waard is, laat al lang op zich wachten. Brengt het onlangs uitgebrachte Undercover daar verandering in? De hype is in ieder geval groot.
Undercover vertelt het verhaal over Ferry Bouwman (Frank Lammers), één van Europa’s grootste XTC-handelaren. Om hem en zijn handlangers een halt toe te roepen, werken de Belgische en Nederlandse politie samen en sturen ze Bob Lemmens (Tom Waes) en Kim de Rooij (Anna Drijver) als undercover naar de camping waar Ferry en zijn entourage vertoeven. Onder de namen Peter en Anouk moeten zij in de vertrouwenscirkel van Bouwman weten te geraken om uiteindelijk de hele bende op te rollen.
Lekker ordinair op de camping barbecueën, zuipen en met platte Brabantse en Limburgse accenten praten
Herkenbaar
Wat Undercover erg goed doet is een, voor veel Belgen en Nederlanders, herkenbare situatie neerzetten. Lekker ordinair op de camping barbecueën, zuipen en met platte Brabantse en Limburgse accenten praten. Bouwman & Co komen duidelijk niet uit ’t Gooi en passen prima onder de noemer “Tokkie”. Echter, door straatwijsheid en de juiste mensen om zich heen is Bouwman er in geslaagd een gigantisch drugsimperium op te bouwen.
Anna Drijver (c) Jo Voets
De rol van Bouman lijkt Lammers op het lijf geschreven te zijn: een man die, als je hem aan jouw zijde hebt, een klein hartje lijkt te hebben, maar zakelijk keihard is. Een man die je zeker niet tegen je wil hebben. De rol van zijn ietwat domme, goedgelovige vrouw, Danielle Bouwman (Elise Schaap), wordt eveneens ontzettend goed neergezet en ook Tom Waes speelt een geloofwaardige undercoveragent.
Leentjebuur
Qua originaliteit zal Undercover niet de eerste prijs binnenslepen. Je ziet duidelijk dat er veel af is gekeken naar andere films en series, zoals bijvoorbeeld Breaking Bad. Hierdoor zijn bepaalde gebeurtenissen redelijk voorspelbaar, maar sommige van deze zaken worden ook gebruikt om de nodige humor aan de serie toe te voegen.
Inkakken
Undercover begon erg sterk. De eerste paar afleveringen zorgden regelmatig voor een lach en waren bovendien spannend. Verderop in de serie wordt het iets voorspelbaarder. Het niveau in dat gedeelte is net hoog genoeg om door te blijven kijken. Dat komt mede, omdat er voor sommige gebeurtenissen wellicht iets te veel tijd is uitgetrokken. De serie kakt een beetje in, met als dieptepunt de voorlaatste aflevering, maar de finale maakt gelukkig veel goed.
Het eerste seizoen van Undercover was er één die op en neer golfde. Het was verre van origineel, kakte af en toe behoorlijk in, maar een aantal geloofwaardige personages, de nodige dosis humor en de spanning op bepaalde momenten, zorgen er toch voor dat je door blijft kijken. Nederlandstalige series hebben zeker potentie. Op naar seizoen 2.