In 2018 werden Tille Lingier en Linde Luyten van Redopapers door Unizo uitgeroepen tot Starters van het Jaar. Met liefde voor papier, design en ondernemen, ontwikkelen ze papierwaren uit overschotten van lokale drukkerijen. Twee jaar later draait Redopapers nog steeds op volle toeren. Hoog tijd voor een kennismaking. Tekst: Pieter Kesselaers, foto’s: Rana Van Pellecom en Redopapers
Het idee om papieroverschotten te gebruiken voor stijlvolle agenda’s, planners en notitieblokken is op zijn minst visionair te noemen. Tille en Linde doen het uit liefde voor papier en design. Daarvoor krijgen ze de hulp van drukkerij ZwartOpWit en dagcentrum vzw Katrinahof. Op die manier heeft Redopapers niet alleen oog voor schoonheid en het milieu, maar eveneens voor het menselijke aspect.
schoonheid en liefde
“Tille en ik zijn beide grafische vormgevers”, begint Linde van Redopapers “Door samen te werken met drukkerijen leerden we meer over het drukproces. We werden meteen verliefd op de proefdrukken die (logischerwijs) in de vuilbak belanden. Het gaat vaak over prints die nog niet perfect op kleur zijn, testprints om de machines te kalibreren, snijafval en overschotten van een papierbestelling die een drukkerij niet meer kan gebruiken. We zagen ongelofelijk veel schoonheid in het restmateriaal en besloten om er eenmalig enkele producten van te maken voor een pop-upwinkel in Berchem. Dit sloeg aan en zo zijn we het bedrijf Redopapers gestart.”
duurzaam
“Papiermerken die voor grote oplages gaan, mikken op een lage productiekost. Tegenwoordig worden daardoor de papierwaren niet meer in België, laat staan Europa, gemaakt en daarna verscheept. Als consument kan je op volgende elementen letten: dat het papier afkomstig is van duurzaam bosbeheer (FSC label), dat het papier gerecycleerd is én een Ecolabel bevat. Je hebt ook veel verschil in inkten, hoor bij de producten of ze natuurlijke inkten gebruiken. Je kan er vanuit gaan dat elk product dit communiceert op zijn product.”
Ondanks hun duidelijke visie over een duurzame aanpak, gaan ze de concurrentie niet aan met de makers van papierwaren die we aantreffen in bijvoorbeeld supermarkten. “We zien deze merken dan ook niet als een concurrent. Ze hebben een heel ander doelpubliek en hebben een andere bedrijfsmissie. Wij werken met papierresten, afkomstig van lokale drukkerijen. We proberen ons transport zo hard mogelijk te reduceren. Daarnaast verpakken we onze webshop bestellingen in hergebruikte dozen en gebruiken een ecologische papiertape. Ons productieproces duurt langer omdat het meer tijd en aandacht vraagt omdat we met resten werken. Daarnaast willen we ook geen werkdruk creëren bij onze (sociale) partners. We willen hen waarde geven. Die krijgen we dan weer terug door een piekfijne afwerking van onze producten.”
meer info op Redopapers.com