REVIEW. The Dark Tower (Blu-ray): in de schaduw van de boekenreeks

De 11-jarige Jake Chambers (Tom Taylor) wordt sinds de dood van zijn vader getormenteerd door dromen van een zekere Man in Black (Matthew McConaughey) die tracht de Dark Tower te vernietigen. Een immens grote zwarte toren die pal in het midden van het Universum staat. Zo eentje dat wanneer je hem vernielt, allerlei monsters in het universum worden losgelaten die dan de werelden komen vernietigen.

[dropcap]Al[/dropcap] snel leert Jake dat zijn dromen waar zijn en zit de Man in Black hem achterna. Samen met een Gunslinger (Idris Elba) die al jaren tegen de Man in Black strijdt, tracht hij de Dark Tower te beschermen en ook z’n eigen hachje te redden.

The Dark Tower is gebaseerd op de gelijknamige romanreeks van Stephen King. De reeks is een mengelmoes van dark fantasy, science fiction, horror en western en kwam voor het eerst uit in 1982. Sindsdien kwamen er in totaal acht titels uit die nu gedistilleerd werden tot één film. Terwijl Stephen King’s verhaal erg expliciet en voor volwassenen geschreven is, is de filmadaptatie vele kindvriendelijker.

Shine

De Dark Tower zou kunnen worden vernietigd door een kind met een bepaalde magische kracht – genaamd shine (zoals in The Shining van Stephen King) en daarom verzamelt de Man in Black, ofte Walter, kinderen. Hij steekt hen in een soort van aangepaste tandartsstoel met sloten dat hen dwingt hun shine te gebruiken. Die shine wordt geprojeteerd in een straal dat de Dark Tower beschadigt, maar tot hiertoe niet vernietigt.

Jake blijkt over wel erg veel shine te beschikken. Hij maakt tal van tekeningen en schetsen van zaken uit zijn dromen, maar niemand gelooft dat het wel eens echt zou kunnen zijn. Jake’s stiefvader is niet opgezet met Jake’s verhalen over de Man in Black en het feit dat hij geen vooruitgang boekt bij de psychiater. Hij overtuigt Jake’s moeder om Jake naar een tehuis voor kinderen met problemen te sturen.

Wanneer twee afgevaardigden van het tehuis hem komen ophalen herkent hij een litteken aan de zijkant van hun gezicht uit z’n dromen en beslist weg te vluchten. Zo komt hij in een kat-en-muisspel met de Man in Black, maar gelukkig vindt hij al snel de Gunslinger, Roland, die hij uit z’n dromen herkent. Ook Roland is z’n vader kwijt en dat zorgt voor een mooie band tussen hen.

Van de hak op de tak

Het plot van de film springt nogal snel van de hak op de tak om toch zo veel mogelijk verschillende zaken te tonen, waardoor je als kijker niet voldoende tijd krijgt om echt mee te voelen met de gebeurtenissen. Idris Elba zet een overtuigende Gunslinger neer, maar kan niet schitteren omwille van het matige niveau van de film. Matthew McConaughey portreteert een duister figuur, maar omdat hij vooral in de van de hak op de tak springende scenes zit, slaagt hij er niet in te ontspruiten tot ijzingwekkende antagonist. Tom Taylor doet het dan weer niet slecht in zijn eerste filmrol, maar awards zal hij er niet mee winnen. Ook hebben we onze bedenkingen over McConaughey en Taylor’s duffe kapsels, maar dat laten we uiteraard niet meetellen in ons verdict.

Audiovisueel doet de film het gelukkig beter. Zo is bijvoorbeeld de scene waarin Jake in gevecht is met een behekst huis best leuk gedaan. Ook de mensenmaskers van het rattenlegioen van de Man in Black zien er overtuigend uit. Qua soundtrack zitten er geen memorabele muziekstukken tussen, maar hier en daar zorgt de compositie wel succesvol voor opbouwende spanning.

The Dark Tower-filmrechten zijn de afgelopen tien jaar meerdere regisseurs (waaronder J.J. Abrams) en filmstudio’s gepasseerd om dan uiteindelijk bij Sony Pictures Entertainment en regisseur Nikolaj Arcel in een teleurstelling te eindigen. Een beetje spijtig, gezien het grote potentiëel van de Stephen King’s romans. Misschien is het gewoon ook zo dat The Dark Tower een moeilijke kandidaat is om te verfilmen, maar wij geloven wel echt in het potentiëel. Hopelijk probeert iemand het nog eens in de toekomst en dan geven wij het met plezier een nieuwe kans.

The Dark Tower (Blu-ray)
6.5 Onze score
Plot6
Audiovisueel7
Acteerwerk6
Extra's7

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...

De Groene Stadshut zet duurzaamheid op eerste plaats in workshops en atelier

Bij De Groene Stadshut in Antwerpen kan je terecht voor ecologische workshops waarin je leert zeep, shampoobars en notitieboekjes maken. ‘We willen mensen tonen...

Lynk & Co: neem een auto-abonnement en red de aarde

Wat als je een abonnement kon nemen op een eigen auto, dat je van het ene op het andere moment kan opzeggen of terug...

bewust leven

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Ga voor een duurzaam schooljaar met deze tips

Voor veel ouders is augustus een dure maand: het nieuwe schooljaar komt eraan en dat gaat gepaard met een hoop nieuw materiaal. Voordat je...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...