REVIEW. Avengers: Infinity War – Adembenemende superheldenprent – ★★★★☆

Het moment is eindelijk daar. Marvel heeft met haar superheldenfilms jarenlang naar dit moment toegewerkt en nu komt het tot een climax. Althans bijna, want Avengers: Infinity War is het eerste deel van het tweeluik waarin de vele superhelden met elkaar strijden om het universum te redden van de ultieme slechterik Thanos (Josh Brolin). Iedereen en zijn grootmoeder had torenhoge verwachtingen voor deze film. Wij vellen het oordeel.

[dropcap]Als[/dropcap] je bekend bent met de eerdere delen van de Avengers en een aantal van de daarbij behorende Marvelfilms hebt gezien, zal je vast weten dat het allemaal om de Infinity Stones draait. Deze stenen geven je buitengewone krachten en wanneer je ze allemaal in je bezit hebt, zou je binnen een handomdraai het gehele universum kunnen veranderen.

De bad guy uit het verhaal, Thanos, gaat op zoek naar deze stenen om het universum opnieuw in balans te krijgen. Die balans wil hij creëren door de helft van het leven te vernietigen, puur door ze willekeurig af te slachten. The Avengers moeten hier uiteraard een stokje voor steken en wat volgt is een groot spektakel.

Kwaliteit boven kwantiteit?

Als je de Marvelfilms van de afgelopen tien jaar hebt gezien, dan heb je tientallen superhelden voorbij zien komen. Nu het verhaal zich naar een einde aan het begeven is, komen bijna al deze helden samen in één film. Een terechte vraag die je kan stellen is of het dan allemaal niet te veel van het goede wordt en het niet ten koste van de kwaliteit gaat. Gelukkig is dat niet het geval, al moet ik er wel een kanttekening bij maken.

De makers van de film hebben ervoor gezorgd dat de personages allemaal kort geïntroduceerd worden, waarna ze ieder hun eigen pad, al dan niet in een groepje, zullen volgen. Voor de film is tweeënhalf uur uitgetrokken, waardoor ze allemaal een aardige bijdrage aan de film kunnen leveren. Op de momenten dat ze samenkomen, zij het vaak door toevalligheden, werkt het goed tussen de personages. Echter zorgt de samenkomst van zo ontzettend veel superhelden er wel voor dat je niet echt een band met de personages opbouwt. Daarnaast voelt het op sommige momenten wel een beetje geforceerd en gehaast aan wanneer bepaalde personages elkaars pad kruisen. Enkele personages lijken ook puur als opvulling te dienen, zoals Falcon (Anthony Mackie) en Black Widow (Scarlett Johansson), al vinden we het wat die laatste betreft geen enkel probleem.

Luchtig

Natuurlijk hebben alle personages al eens kunnen zien in eerdere films, waardoor we hun verleden kennen. Voor de mensen die instappen bij Infinity War (wat overigens prima kan zonder deze voorkennis), wordt de film wel wat oppervlakkiger. Echter zijn de meeste Marvelfilms over het algemeen wel wat minder gericht op een mooi verhaal en meer op actie, gecombineerd met de nodige humor, waardoor Infinity War zonder die voorkennis toch nog een aanbeveling is.

Van het begin tot het einde word je ondergedompeld in de actie. Op het éne moment zien we Thor (Chris Hemsworth) verwoede pogingen doen om Thanos aan te vallen en enkele ogenblikken later zien we een spectaculair gevecht in New York met onder andere Doctor Strange ( Benedict Cumberbatch) en Iron Man (Robert Downing Junior). Zo gaat het eigenlijk de gehele film door en wordt het spektakel steeds groter. Deze actiescénes worden veelal ondersteund door vlotte en droge humor. Vooral de onderonsjes tussen Iron Man en Spiderman (Tom Holland) en Iron Man en Star-Lord (Chris Pratt) zijn hilarisch. De hele film wordt hierdoor lekker luchtig. Het is een genot om te kijken, maar verhaaltechnisch doet het niet zo veel  met je.

Thanos en de special effects

De makers van de film proberen Thanos op een dusdanige manier neer te zetten dat je hem enerzijds als de ultieme slechterik ziet en anderzijds als iemand die wel degelijk gevoel heeft. Hij probeert continu te rechtvaardigen waarom hij het halve universum uit wil roeien en laat zelfs een keer een traan. Dit kwam op mij slechts deels goed over en dat komt vooral omdat hij grotendeels geanimeerd is. Dit is overigens wel ontzettend mooi gedaan.

Dat geldt eigenlijk voor de gehele film. Alle actiescenes zitten boordevol met door computergemaakte animaties. De een is nog indrukwekkender dan de ander. In eerdere superheldenfilms zagen we wel eens dat er een stuk uit de aarde werd getild, of een stadion inzakte, maar Avengers: Infnity War doet er nog wat schepjes bovenop. Van het begin tot het eind zijn de scenes adembenemend mooi en vliegen de dreunen en explosies je om de oren.

Het tweede deel

Er is helaas nog één potentieel minpunt en dat is namelijk het einde. Kijkend naar het einde van dit deel, lijkt het redelijk voorspelbaar wat er in het volgende deel te gebeuren staat. Echter hoop ik van harte dat de filmmakers ons op het verkeerde been willen zetten en dat ze nog een verassing uit de hoge hoed toveren.

Conclusie

Avengers: Infinity War is met haar sterrencast een ontzettend adembenemende film, boordevol actie en humor. Het is Marvel gelukt om al deze superhelden met succes in een film te stoppen. Het verhaal is weliswaar niet al te spannend en sommige helden voelen wat geforceerd, maar dat neemt niet weg dat dit één van de meest spectaculaire superheldenfilms ooit is. Kijk de film in de bioscoop, want de special effects en het geluid zijn fenomenaal!

Avengers: Infinity War
7.6 Onze score
Plot7.5
Audiovisueel9
Acteerwerk8
Extra's0

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...

De Groene Stadshut zet duurzaamheid op eerste plaats in workshops en atelier

Bij De Groene Stadshut in Antwerpen kan je terecht voor ecologische workshops waarin je leert zeep, shampoobars en notitieboekjes maken. ‘We willen mensen tonen...

Lynk & Co: neem een auto-abonnement en red de aarde

Wat als je een abonnement kon nemen op een eigen auto, dat je van het ene op het andere moment kan opzeggen of terug...

bewust leven

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Ga voor een duurzaam schooljaar met deze tips

Voor veel ouders is augustus een dure maand: het nieuwe schooljaar komt eraan en dat gaat gepaard met een hoop nieuw materiaal. Voordat je...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...