Het regiedebuut van Dean Devlin belooft ons een spannende natuurrampenfilm. Met zijn ervaring als schrijver en producer bij onder meer Independence Day, en een rijtje welklinkende namen zoals Gerard Butler, Ed Harris en Andy Garcia klinkt de film alvast veelbelovend.
[dropcap]De[/dropcap] Aarde gaat gebukt onder extreem weer. Oceaanpatronen zijn gewijzigd en zorgen voor verwoestende tsunami’s. Orkanen en tornado’s vernietigen hele wereldsteden, en ook extreme droogte, kou en hitte maken dat miljoenen mensen sterven. De wereldleiders zitten met de handen in het haar.
In 2019 komen wetenschappers uit zeventien landen, onder leiding van de Verenigde Staten en China, samen om een einde te maken aan de helse natuurrampen. Ze bouwen samen aan Dutch Boy, een netwerk bestaande uit duizenden satellieten die onder toezicht staan van een internationaal ruimtestation. Sinds Dutch Boy het weer onder controle houdt, is de wereld gevrijwaard gebleven van natuurrampen. Alles gaat terug zijn gewone gang, tot opeens Dutch Boy steden begint aan te vallen.
Buttler
In de hoofdrol vinden we Jake Lawson (Gerard Butler). Hij leidde het team dat Dutch Boy creëerde. De aan lager wal geraakte held kreeg na het eerste succes van Dutch Boy zijn ontslag omwille van ongehoorzaamheid. Nu zaken fout lopen bij Dutch Boy, kan men niet anders dan Jake om hulp vragen. Als goede huisvader keert hij terug naar het internationaal ruimtestation om op onderzoek te gaan.
Samen met Ute Fassbinder (Alexandra Maria Lara) op het ruimtestation en zijn broer Max (Jim Sturgess) op Aarde (zijn overste), tracht hij uit te zoeken waarom Dutch Boy foute acties uitvoert. Max is assistent van staatsgeneraal Leonard Dekkom (Ed Harris), met aan diens zijde de President van de Verenigde Staten, Andrew Palma (Andy Garcia). Jake en Max ontrafelen een complot waarbij ze niet langer weten wie ze nog kunnen vertrouwen.
Hoewel het verhaal in sé potentieel bevat, laat Geostorm spijtig genoeg zowat over de hele lijn steken vallen. Terwijl een film met de naam Geostorm ons zin deed krijgen in turbulente actiescenes in het midden van het oog van de (Geo)storm, kom je als kijker bitter weinig in aanraking met de natuurrampen. De acteurs zelf bevinden zich zelden op de plaats van een natuurramp. Veelal bevinden we ons veilig in een computerruimte, ergens in de buurt van de President of in de communicatiekamer van het ruimtestation.
In het oog van de storm
Daarnaast bevat de film hier en daar bedenkelijke zaken. Zo is het bijvoorbeeld raar dat het team dat via het ruimtestation toezicht houdt op Dutch Boy, Jake Lawson helemaal niet herkend. Jake Lawson die slechts enkele jaren geleden aan het hoofd stond van Dutch Boy en zo de wereld redde van totale vernieling. Dat zou toch hun held of voorbeeld moeten zijn? Een andere bedenking die we maakten is dat Sarah Wilson (Abbie Cornish), een V.S. Secret Service Agente, wel heel makkelijk te overtuigen is om hoogverraad te plegen.
Een mooie scene dan weer wel is wanneer Jake zijn dochter vertelt dat hij terugkeert naar het ruimtestation. De geloofwaardigheid en drama wordt mooi gebracht door beide acteurs. Maar in plaats van verder te breien op deze geslaagde fundering, wordt de mooi ingeleide vader-dochterband gewoon aan de kant geschoven en krijgen we haar pas op het einde terug te zien.
Maar het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel om te kijken naar Geostorm. Ookal heeft Devlin steken laten vallen en hadden we regelmatig onze bedenkingen, toch hebben we ons helemaal niet verveeld. De film heeft een entertainende waarde, zolang je maar niet te veel nadenkt over wat er allemaal gebeurt.
Geostorm brengt een relatief spannend verhaal dat je mits niet te veel nadenken best zal kunnen smaken. De kans dat je de film een tweede keer zal zien of dat de film nog lang zal nazinderen lijkt ons echter klein. Geostorm is een komen en gaan van fijn entertainment, bedenkingen en onaangeroerd potentieel.