Bier drinken voor de kost? Met deze cursus komt die droom uit

Goed nieuws voor iedereen die van een biertje op z’n tijd houdt. We hebben een opleiding gevonden waarmee je een gediplomeerd bierdrinker kan worden. Mijn excuses, bierkenner uiteraard. Binnen twee jaar leer je alles over het smakelijke drankje zelf en het proeven ervan. Na afloop mag je jezelf een zytholoog noemen.

Vrij vertaald betekent dat bierkenner (het Griekse woord zythos = bier) en dat is vergelijkbaar met de sommelier uit de wijnwereld. Tijdens de opleiding wordt er onder andere ingegaan op het brouwproces, food pairing en het leren bierproeven. Vooral dat laatste klinkt ons als muziek in de oren, al hoewel we daar natuurlijk al erg goed in zijn.

Algemene bierkennis

Het eerste jaar van de studie staat in het teken van de algemene bierkennis. In de totaal 96 uren zal je alles leren over de geschiedenis van bier en de biercultuur, de grondstoffen van het bier (met extra aandacht voor hop), het productieproces en kwaliteit en hygiëne. Daarnaast zal je diverse brouwerijen bezoeken en bier leren proeven op een professionele manier.

Toegepaste bierkennis en gastronomie

In het tweede jaar wordt het tappen en serveren van bier behandeld. Daarnaast wordt je bierkennis opgevijzeld door lessen over de biermarkt, het verpakken en etiketteren van bier en bier in combinatie met de gezondheid. Dit blok neemt zo’n 44 uren in beslag.

Daarna komt het blok ‘Bier en gastronomie’ aan bod. Daar leer je hoe je bier moet schenken en welk biertje het beste bij verschillende  kazen, sauzen, zeevruchten en andere gerechten past. Ook wordt er aandacht besteed aan blind proeven en is er een praktijkgedeelte waarin je de vijf basissmaken van bier leert, om die vervolgens te combineren met gerechten. Dit alles zal zo’n zestig uren beslag nemen.

Praktische info

Hoewel de doelgroep van de opleiding vooral gericht is op de horeca, kan ik me voorstellen dat je staat te popelen om te beginnen. De opleiding vindt plaats in het Belgische Hasselt en wordt op dinsdagavond gegeven. Syntra Limburg is de aanbieder van de opleiding en voor € 575 schrijf je je in en ontvang je alle boeken en grondstoffen. Heb je een (horeca)bedrijf, dan kan de opleiding altijd op maat van je bedrijf gemaakt worden.

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...

De Groene Stadshut zet duurzaamheid op eerste plaats in workshops en atelier

Bij De Groene Stadshut in Antwerpen kan je terecht voor ecologische workshops waarin je leert zeep, shampoobars en notitieboekjes maken. ‘We willen mensen tonen...

Lynk & Co: neem een auto-abonnement en red de aarde

Wat als je een abonnement kon nemen op een eigen auto, dat je van het ene op het andere moment kan opzeggen of terug...

bewust leven

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Ga voor een duurzaam schooljaar met deze tips

Voor veel ouders is augustus een dure maand: het nieuwe schooljaar komt eraan en dat gaat gepaard met een hoop nieuw materiaal. Voordat je...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...