Bier drinken voor de kost? Met deze cursus komt die droom uit

Goed nieuws voor iedereen die van een biertje op z’n tijd houdt. We hebben een opleiding gevonden waarmee je een gediplomeerd bierdrinker kan worden. Mijn excuses, bierkenner uiteraard. Binnen twee jaar leer je alles over het smakelijke drankje zelf en het proeven ervan. Na afloop mag je jezelf een zytholoog noemen.

Vrij vertaald betekent dat bierkenner (het Griekse woord zythos = bier) en dat is vergelijkbaar met de sommelier uit de wijnwereld. Tijdens de opleiding wordt er onder andere ingegaan op het brouwproces, food pairing en het leren bierproeven. Vooral dat laatste klinkt ons als muziek in de oren, al hoewel we daar natuurlijk al erg goed in zijn.

Algemene bierkennis

Het eerste jaar van de studie staat in het teken van de algemene bierkennis. In de totaal 96 uren zal je alles leren over de geschiedenis van bier en de biercultuur, de grondstoffen van het bier (met extra aandacht voor hop), het productieproces en kwaliteit en hygiëne. Daarnaast zal je diverse brouwerijen bezoeken en bier leren proeven op een professionele manier.

Toegepaste bierkennis en gastronomie

In het tweede jaar wordt het tappen en serveren van bier behandeld. Daarnaast wordt je bierkennis opgevijzeld door lessen over de biermarkt, het verpakken en etiketteren van bier en bier in combinatie met de gezondheid. Dit blok neemt zo’n 44 uren in beslag.

Daarna komt het blok ‘Bier en gastronomie’ aan bod. Daar leer je hoe je bier moet schenken en welk biertje het beste bij verschillende  kazen, sauzen, zeevruchten en andere gerechten past. Ook wordt er aandacht besteed aan blind proeven en is er een praktijkgedeelte waarin je de vijf basissmaken van bier leert, om die vervolgens te combineren met gerechten. Dit alles zal zo’n zestig uren beslag nemen.

Praktische info

Hoewel de doelgroep van de opleiding vooral gericht is op de horeca, kan ik me voorstellen dat je staat te popelen om te beginnen. De opleiding vindt plaats in het Belgische Hasselt en wordt op dinsdagavond gegeven. Syntra Limburg is de aanbieder van de opleiding en voor € 575 schrijf je je in en ontvang je alle boeken en grondstoffen. Heb je een (horeca)bedrijf, dan kan de opleiding altijd op maat van je bedrijf gemaakt worden.

Recent articles

Outriders review – shooter uit Hollywood

De aarde is naar de bom, de mensheid heeft de planeet helemaal uitgeput en gaat elders op zoek naar grondstoffen. Twee schepen worden de...

It Takes Two – Ongeziene multiplayerervaring

Games die je samen op de bank speelt, met een bak bier tussen de benen en grote bak popcorn op de salontafel genieten onze...

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...

Compaan legt brug tussen generaties: ‘Kijk! Moemoe wil videobellen’

Onze (over)grootmoeder is net zoals haar leeftijdsgenoten: ze zit vaak eenzaam in haar kamer, leest de Dag Allemaal,...
Dennis Van der beek
Dennis Van der beekhttp://Mensroom.be
Elk topteam heeft minstens één Hollander. Dus ook Men's Room kon niet achterwege blijven. Dennis is door zijn brede interesses een onmisbare schakel in het clubje van behaarde Belgen en welruikende dames.

Leave a Reply