Voor de barista’s onder ons: zo zet je de perfecte koffie

Ben jij iemand die zelf zijn koffie zet, zonder daarvoor een machine te gebruiken? Dan weet je hoe lekkere, vaak eerlijke, koffie smaakt. Voor de nieuwbakken barista’s, geven we graag paar handige tips mee waarmee je meteen aan de slag kan.

Bonen

Natuurlijk is de keuze van bonen hét allerbelangrijkste. Verse bonen bevatten aroma’s, smaken en verhalen die het de moeite waard maken ietsje meer te betalen. Malen doe je best binnen het halfuur voor het drinken, dan blijven ze vers tot het drinken. De manier van malen hangt af van de manier van zetten je gebruikt. Voor een espressomachine mogen ze best fijn gemalen worden, terwijl een cafetière werkt met iets meer groffe bonen.

Filterzetmachine

Een filterzetmachine (of pour over) werkt met papieren filters die je in zowat elke supermarkt kan kopen. Om de smaak van papier te neutraliseren, spoel je het best eens door met warm water. De gemalen koffie doe je vervolgens de filter in, kokend water er overheen en dertig seconden wachten. Wanneer er belletjes verschijnen kan je de rest van het water inschenken. Giet niet te langzaam, want dan krijgt je koffie een eerder bittere smaak. Te snel is ook niet goed, dan heeft het water niet genoeg tijd om de koffie op te nemen.

Espressomachine

Met de espressomachine heb je een toestel in huis waar er best wat onderhoud bij komt kijken. Na ieder gebruik moet je het volledig schoonmaken en afdrogen. De smaken van espresso worden verstoord door vuile leidingen en door het niet goed doorlopen van de koffie in de pads.

Cafetière

Onze favoriete manier van koffiezetten. Gewoon, omdat het hip is. Simpel as that. Je brengt eerst water aan de kook in een waterkoker of op het vuur en wacht daarna enkele minuten vooraleer je het over de bonen giet. Doe je dit niet, dan zou het kunnen dat de bonen verbrand worden. Weg smaak. Eens toegevoegd roer je alles om met een houten of plastiek lepel. Na vier minuten sluit je de cafetière en pers je langzaam naar beneden. Er komt flink wat bij kijken, maar de smaken zijn dan ook uniek. Als je er geen snars van begrijpt, dan vraag je in de favoriete koffieshop best naar een demonstratie. Ze zullen je met veel plezier de kunst van het koffiezetten demonstreren.

Tot slot willen we benadrukken dat het drinken van koffie je tanden kan verkleuren. Na het drinken, en wanneer de smaken uit je mond zijn verdwenen, spoel je best grondig na met water.

 

Recent articles

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...

Compaan legt brug tussen generaties: ‘Kijk! Moemoe wil videobellen’

Onze (over)grootmoeder is net zoals haar leeftijdsgenoten: ze zit vaak eenzaam in haar kamer, leest de Dag Allemaal,...

Vier vreemde sporten die je tijdens de zomerdagen kan doen

Nu het zonnetje weer schijnt, stromen de terrassen vol, worden de barbecues aangestoken en zoekt men massaal de parken en stranden op. Heerlijk die...

Vijf tips die je helpen in beweging te blijven

We worden er zo vaak op gehamerd om in beweging te blijven, omdat het gezond is voor lichaam en geest. Toch is het soms...
Pieter Kesselaers
Pieter Kesselaers
Pieter richtte in 2016 Men's Room op, hetzelfde jaar waarin hij werk maakte van zijn zoontje Nibe. Houdt zich verder bezig met gamen, lezen en als er nog tijd overschiet: een loopje in het park.

Leave a Reply