Ben jij iemand die zelf zijn koffie zet, zonder daarvoor een machine te gebruiken? Dan weet je hoe lekkere, vaak eerlijke, koffie smaakt. Voor de nieuwbakken barista’s, geven we graag paar handige tips mee waarmee je meteen aan de slag kan.
Bonen
Natuurlijk is de keuze van bonen hét allerbelangrijkste. Verse bonen bevatten aroma’s, smaken en verhalen die het de moeite waard maken ietsje meer te betalen. Malen doe je best binnen het halfuur voor het drinken, dan blijven ze vers tot het drinken. De manier van malen hangt af van de manier van zetten je gebruikt. Voor een espressomachine mogen ze best fijn gemalen worden, terwijl een cafetière werkt met iets meer groffe bonen.
Filterzetmachine
Een filterzetmachine (of pour over) werkt met papieren filters die je in zowat elke supermarkt kan kopen. Om de smaak van papier te neutraliseren, spoel je het best eens door met warm water. De gemalen koffie doe je vervolgens de filter in, kokend water er overheen en dertig seconden wachten. Wanneer er belletjes verschijnen kan je de rest van het water inschenken. Giet niet te langzaam, want dan krijgt je koffie een eerder bittere smaak. Te snel is ook niet goed, dan heeft het water niet genoeg tijd om de koffie op te nemen.
Espressomachine
Met de espressomachine heb je een toestel in huis waar er best wat onderhoud bij komt kijken. Na ieder gebruik moet je het volledig schoonmaken en afdrogen. De smaken van espresso worden verstoord door vuile leidingen en door het niet goed doorlopen van de koffie in de pads.
Cafetière
Onze favoriete manier van koffiezetten. Gewoon, omdat het hip is. Simpel as that. Je brengt eerst water aan de kook in een waterkoker of op het vuur en wacht daarna enkele minuten vooraleer je het over de bonen giet. Doe je dit niet, dan zou het kunnen dat de bonen verbrand worden. Weg smaak. Eens toegevoegd roer je alles om met een houten of plastiek lepel. Na vier minuten sluit je de cafetière en pers je langzaam naar beneden. Er komt flink wat bij kijken, maar de smaken zijn dan ook uniek. Als je er geen snars van begrijpt, dan vraag je in de favoriete koffieshop best naar een demonstratie. Ze zullen je met veel plezier de kunst van het koffiezetten demonstreren.
Tot slot willen we benadrukken dat het drinken van koffie je tanden kan verkleuren. Na het drinken, en wanneer de smaken uit je mond zijn verdwenen, spoel je best grondig na met water.