RECEPT. Geroosterde en geglaceerde zalm met een tzaziki-slaatje

Het was een beetje een risico om de Aziatisch-Japanse smaken van de zalm te combineren met een Grieks geïnspireerd slaatje, maar het was wonderwel een perfecte combinatie. En wederom, dit is zo simpel. Als je de marinade op voorhand maakt, is het nog 15 minuten werk voor je kan beginnen smullen.

Benodigdheden

Zalm

  •  een stuk van 150 gr zalmfilet per persoon, zonder vel
  • 1 dl olijfolie
  • 2 el sesamolie
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el sojasaus
  • 2 teentjes look, geraspt
  • 1 el vers geraspte gember

Glaçage

  • 2 el honing
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 th lepel vers geraspte gember
  • 1 el sesamzaadjes

Tzazikislaatje

  • 1 komkommer
  • 1 handjevol dille
  • 1 handjevol munt
  • 1 klein potje Griekse yoghurt
  • sap van 1/2 citroen
  • grof zout

Bereiding

Maak een marinade voor de zalm: meng olijfolie, sesamolie, rijstazijn, bruine suiker, sojasaus, look en gember. Leg hier de zalmfilets in, en draai enkele keren om. Zet in de frigo voor minstens 30 minuten, maar hoe langer hoe beter dus.

Zet de grill van je oven op 190°C. Schik de zalmfilets op een rooster, en zet helemaal bovenaan in de oven. Plaats eronder ook best een bakplaat met een zilverpapiertje of bakpapier op, zodat de marinade die van de vis lekt, wordt opgevangen. Zet ongeveer 8 minuten onder de grill, maar controleer af en toe! De zalmfilets hoeven niet gedraaid te worden.

Ondertussen maak je de glaçage door de vijf ingrediënten goed te mengen.

Schil met een dunschiller dunne slierten van de komkommer. Pluk enkele takjes dille en munt, en meng alles voorzichtig onder mekaar tot een mooi slaatje.

Voeg het citroensap bij de yoghurt, en kruid af met peper en zout.

Zet nog even de grill ‘vollen bak’ (250°C), zodat de bovenkant van de zalm een beetje aanschroeit (dat zorgt voor een heerlijk gekarameliseerd krokant laagje op de zalm), maar hou dus wel goed in de gaten!

Smeer wat van de glaçage op de zalm, en serveer met het slaatje en werk af met een streepje van de yoghurtdressing.

Dit is echt ‘my kind of food’. Hopelijk dat van jou ook!

Lees het ganse recept hier na of klik door naar andere recepten van Avocado van de Duivel

 

Avocado van de Duivel

Recent articles

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...

Compaan legt brug tussen generaties: ‘Kijk! Moemoe wil videobellen’

Onze (over)grootmoeder is net zoals haar leeftijdsgenoten: ze zit vaak eenzaam in haar kamer, leest de Dag Allemaal,...

Vier vreemde sporten die je tijdens de zomerdagen kan doen

Nu het zonnetje weer schijnt, stromen de terrassen vol, worden de barbecues aangestoken en zoekt men massaal de parken en stranden op. Heerlijk die...

Vijf tips die je helpen in beweging te blijven

We worden er zo vaak op gehamerd om in beweging te blijven, omdat het gezond is voor lichaam en geest. Toch is het soms...

Leave a Reply