RECEPT. Geroosterde en geglaceerde zalm met een tzaziki-slaatje

Het was een beetje een risico om de Aziatisch-Japanse smaken van de zalm te combineren met een Grieks geïnspireerd slaatje, maar het was wonderwel een perfecte combinatie. En wederom, dit is zo simpel. Als je de marinade op voorhand maakt, is het nog 15 minuten werk voor je kan beginnen smullen.

Benodigdheden

Zalm

  •  een stuk van 150 gr zalmfilet per persoon, zonder vel
  • 1 dl olijfolie
  • 2 el sesamolie
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el sojasaus
  • 2 teentjes look, geraspt
  • 1 el vers geraspte gember

Glaçage

  • 2 el honing
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 th lepel vers geraspte gember
  • 1 el sesamzaadjes

Tzazikislaatje

  • 1 komkommer
  • 1 handjevol dille
  • 1 handjevol munt
  • 1 klein potje Griekse yoghurt
  • sap van 1/2 citroen
  • grof zout

Bereiding

Maak een marinade voor de zalm: meng olijfolie, sesamolie, rijstazijn, bruine suiker, sojasaus, look en gember. Leg hier de zalmfilets in, en draai enkele keren om. Zet in de frigo voor minstens 30 minuten, maar hoe langer hoe beter dus.

Zet de grill van je oven op 190°C. Schik de zalmfilets op een rooster, en zet helemaal bovenaan in de oven. Plaats eronder ook best een bakplaat met een zilverpapiertje of bakpapier op, zodat de marinade die van de vis lekt, wordt opgevangen. Zet ongeveer 8 minuten onder de grill, maar controleer af en toe! De zalmfilets hoeven niet gedraaid te worden.

Ondertussen maak je de glaçage door de vijf ingrediënten goed te mengen.

Schil met een dunschiller dunne slierten van de komkommer. Pluk enkele takjes dille en munt, en meng alles voorzichtig onder mekaar tot een mooi slaatje.

Voeg het citroensap bij de yoghurt, en kruid af met peper en zout.

Zet nog even de grill ‘vollen bak’ (250°C), zodat de bovenkant van de zalm een beetje aanschroeit (dat zorgt voor een heerlijk gekarameliseerd krokant laagje op de zalm), maar hou dus wel goed in de gaten!

Smeer wat van de glaçage op de zalm, en serveer met het slaatje en werk af met een streepje van de yoghurtdressing.

Dit is echt ‘my kind of food’. Hopelijk dat van jou ook!

Lees het ganse recept hier na of klik door naar andere recepten van Avocado van de Duivel

 

Avocado van de Duivel

Recent articles

Call of Duty: Cold War review – Geen COD in een zak

Telkens er een nieuwe Call of Duty verschijnt, is het feest. Spelers vanuit alle uithoeken van de wereld verzamelen zich massaal op de servers...

foesballen

Ik kijk zoals iedereen wel eens naar een voetbalwedstrijd. Iedere keer valt het op dat er nauwelijks sprake is van liefdevolle taferelen Er wordt...

Een winter vol verhalen (boekreview) – Hartverwarmend

Om de eenzame wintermaanden te overbruggen, komt uitgeverij Balans met Een winter vol verhalen. Korte verhalen, gedichten, brieven en opstellen met een...

Club Flo: zelfgemaakte dildo’s en VR-porno

In haar eerste eigen programma Club Flo praat Flo Windey vanaf donderdag 19 november om 21.45 over datgene waar doorgaans moeilijk over gepraat wordt....

Baden in (wijn)bubbels

Waarom baden met een glas rosé als je kan baden ín een glas rosé. De droom van iedere wijnliefhebber komt uit met deze schuimzeepjes....

Videogame rond internationale influencers gelanceerd

Twintig internationale influencers krijgen de hoofdrol in de nieuwe videogame Slide Stars voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Twee Nederlands pronken op...

Leave a Reply