RECEPT. Bourgondische mac & cheese

Blogster Avocado van de Duivel trok onlangs naar Reims om er de stad van de Champagne te ontdekken.  Ze kwam terug met dit recept en beleefde de tijd van haar leven in het zonovergoten Bourgogne. Als liefhebbers van macaroni en kaas, delen we graag haar recept voor een heerlijke mac and cheese met jullie. Niet moeilijk, wel heerlijk.

Bourgondische mac & cheese
Voor 4 personen 

  • 4 witte pensen (Boudin blancs de Rethel)
  • 300 g Soubry macaroni (kort)
  • 300 ml witte wijn of Champagne
  • scheutje Ratafia (of een andere versterkte wijn)
  • 400 g Franse kaas (ik gebruikte een mengeling van Franse Emmental en Comté)
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje wittewijnazijn
  • 1 el maïzena
  • 200 g (kleine) wortelen
  • 3 pastinaken
  • 200 g oesterzwammen
  • bladpeterselie
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Schil en snij de pastinaken in frietjes. Snij de wortelen in gelijke stukjes. Stoom ze 10 minuten (je hoeft dit niet per se te doen, maar ik vind het resultaat dan wel beter) en spreid ze dan op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 10-15 minuten in een oven van 200 graden. (Als je de groenten niet eerst gestoomd hebt, moet je ze er 20 minuten inzetten).

Doe de witte wijn in een kookpot, pers er de knoflook bij. Warm op en voeg de kaas toe. Roer tot je een egale massa hebt. Los de maïzena op in wat water en roer door de fondue, tot die mooi begint te binden. Haal van het vuur en roer er de Ratafia, een klein scheutje wittewijnazijn en peper en zout door. Hou warm op een heel zacht vuurtje.

Kook de macaroni beetgaar in 4 minuten en giet af. Spoel met heet water.

Snij de witte beulingen in plakjes. Smelt de boter in een pan en bak de plakjes worst en de oesterzwammen. Kruid die met peper en zout.

Om te dresseren: begin met de kaassaus en doe daarbij de macaroni. Schik hierbovenop de plakjes witte beuling, de geroosterde groenten en de gebakken oesterzwammen. Werk af met bladpeterselie en serveer. En geniet!

Met dank aan Soubry voor de leuke trip en de inspiratie!

Lees hier meer over foodblogger Avocado Van de Duivel.

bourgondische macaroni en kaas

Recent articles

MAMoiselle: 21 wensen voor een fantastisch 2021

2020 is voorbij. Tijd voor een nieuw begin en een frisse start. En ik weet het wel, het zou naïef zijn om te denken...

Mealhero en De Vegetarische Slager bundelen de krachten

Weet je nog toen we vorig jaar lyrisch waren over Mealhero? Het bedrijf laat je in enkele minuten een heerlijk gezonde maaltijd op tafel...

Mortal Kombat 11 Ultimate (PS4) review – Nog meer vechtplezier

Door de arcadehallen op de kermis hebben we ontdekt hoe leuk het is om iemand virtueel op het gezicht te slaan. Mortal Kombat 11...

Slide Stars (PS4) review – Temple Run met influencers en bananen

De term influencers zal je ongetwijfeld afgelopen jaren je om de oren geslagen zijn. Bij ieder nieuw social media platform ontstaan er nieuwe soorten...

Dragon Quest XI S – Echoes of an Elusive Age review – Meer dan een echo

Liefhebbers hoeven we niet meer over de streep te trekken, die hebben mogelijks de eerder verschenen Switch-versie al gespeeld. Voor nieuwkomers is Dragon Quest...

De kunst van het niks doen

We zijn dan toch eindelijk van 2020 vanaf geraakt. Het is voorbij, het zit erop, 't is gedaan. Dag en bedankt. Bedankt voor de...

Leave a Reply