RECEPT. Bourgondische mac & cheese

Blogster Avocado van de Duivel trok onlangs naar Reims om er de stad van de Champagne te ontdekken.  Ze kwam terug met dit recept en beleefde de tijd van haar leven in het zonovergoten Bourgogne. Als liefhebbers van macaroni en kaas, delen we graag haar recept voor een heerlijke mac and cheese met jullie. Niet moeilijk, wel heerlijk.

Bourgondische mac & cheese
Voor 4 personen 

  • 4 witte pensen (Boudin blancs de Rethel)
  • 300 g Soubry macaroni (kort)
  • 300 ml witte wijn of Champagne
  • scheutje Ratafia (of een andere versterkte wijn)
  • 400 g Franse kaas (ik gebruikte een mengeling van Franse Emmental en Comté)
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje wittewijnazijn
  • 1 el maïzena
  • 200 g (kleine) wortelen
  • 3 pastinaken
  • 200 g oesterzwammen
  • bladpeterselie
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Schil en snij de pastinaken in frietjes. Snij de wortelen in gelijke stukjes. Stoom ze 10 minuten (je hoeft dit niet per se te doen, maar ik vind het resultaat dan wel beter) en spreid ze dan op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 10-15 minuten in een oven van 200 graden. (Als je de groenten niet eerst gestoomd hebt, moet je ze er 20 minuten inzetten).

Doe de witte wijn in een kookpot, pers er de knoflook bij. Warm op en voeg de kaas toe. Roer tot je een egale massa hebt. Los de maïzena op in wat water en roer door de fondue, tot die mooi begint te binden. Haal van het vuur en roer er de Ratafia, een klein scheutje wittewijnazijn en peper en zout door. Hou warm op een heel zacht vuurtje.

Kook de macaroni beetgaar in 4 minuten en giet af. Spoel met heet water.

Snij de witte beulingen in plakjes. Smelt de boter in een pan en bak de plakjes worst en de oesterzwammen. Kruid die met peper en zout.

Om te dresseren: begin met de kaassaus en doe daarbij de macaroni. Schik hierbovenop de plakjes witte beuling, de geroosterde groenten en de gebakken oesterzwammen. Werk af met bladpeterselie en serveer. En geniet!

Met dank aan Soubry voor de leuke trip en de inspiratie!

Lees hier meer over foodblogger Avocado Van de Duivel.

bourgondische macaroni en kaas

Recent articles

Crash Bandicoot 4: It’s About Time (PS4) review – Het werd tijd!

Woebegedjab? Hoegoeda? Hoe heet dat dekselse masker dat Crash Bandicoot vroeger voor zijn gezicht droeg voor extra bescherming? In plaats van het op te...

Monster Truck Championship (PS4) review – Race-culthit in wording

Met extravagant spectaculaire shows heeft het Monster Trucks genre vooral in de USA, het land waar over-the-top entertainment een religie is, een grote fan-base....

België heeft eigen videogamemuseum

Het is geen algemene kennis, maar België heeft een gamer die eigenlijk al een tijdje in een museum hoort, namelijk ondergetekende. Nu komt daar...

Tennis World Tour 2 (PS4) review – Op de juiste koers

Na de release van het eerste deel in 2018, is op 22 september Tennis World Tour 2 verschenen. Het eerste deel werd niet goed...

Zalando verkoopt nu ook tweedehandse mode

In onzekere tijden kiezen mensen steeds vaker voor tweedehands kledij. Zalando, Europa's grootste online platform voor mode en lifestyle, lanceerde deze week een nieuw...

BR 05 Blue Gold van Bell & Ross heeft 18 karaat goud

We zijn altijd te vinden voor de minimalistische uurwerken van Bell & Ross. De BR 05 Blue Gold is daar geen uitzondering op. Pieter Kesselaers Het...

Leave a Reply