RECEPT. Bourgondische mac & cheese

Blogster Avocado van de Duivel trok onlangs naar Reims om er de stad van de Champagne te ontdekken.  Ze kwam terug met dit recept en beleefde de tijd van haar leven in het zonovergoten Bourgogne. Als liefhebbers van macaroni en kaas, delen we graag haar recept voor een heerlijke mac and cheese met jullie. Niet moeilijk, wel heerlijk.

Bourgondische mac & cheese
Voor 4 personen 

  • 4 witte pensen (Boudin blancs de Rethel)
  • 300 g Soubry macaroni (kort)
  • 300 ml witte wijn of Champagne
  • scheutje Ratafia (of een andere versterkte wijn)
  • 400 g Franse kaas (ik gebruikte een mengeling van Franse Emmental en Comté)
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje wittewijnazijn
  • 1 el maïzena
  • 200 g (kleine) wortelen
  • 3 pastinaken
  • 200 g oesterzwammen
  • bladpeterselie
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Schil en snij de pastinaken in frietjes. Snij de wortelen in gelijke stukjes. Stoom ze 10 minuten (je hoeft dit niet per se te doen, maar ik vind het resultaat dan wel beter) en spreid ze dan op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 10-15 minuten in een oven van 200 graden. (Als je de groenten niet eerst gestoomd hebt, moet je ze er 20 minuten inzetten).

Doe de witte wijn in een kookpot, pers er de knoflook bij. Warm op en voeg de kaas toe. Roer tot je een egale massa hebt. Los de maïzena op in wat water en roer door de fondue, tot die mooi begint te binden. Haal van het vuur en roer er de Ratafia, een klein scheutje wittewijnazijn en peper en zout door. Hou warm op een heel zacht vuurtje.

Kook de macaroni beetgaar in 4 minuten en giet af. Spoel met heet water.

Snij de witte beulingen in plakjes. Smelt de boter in een pan en bak de plakjes worst en de oesterzwammen. Kruid die met peper en zout.

Om te dresseren: begin met de kaassaus en doe daarbij de macaroni. Schik hierbovenop de plakjes witte beuling, de geroosterde groenten en de gebakken oesterzwammen. Werk af met bladpeterselie en serveer. En geniet!

Met dank aan Soubry voor de leuke trip en de inspiratie!

Lees hier meer over foodblogger Avocado Van de Duivel.

bourgondische macaroni en kaas

Recent articles

om op te eten

Volgens mijn moeder at oma iedere ochtend een kikker als ontbijt. Ik beeldde mij altijd in dat ze het arme diertje zorgvuldig dissecteerde en...

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...

Compaan legt brug tussen generaties: ‘Kijk! Moemoe wil videobellen’

Onze (over)grootmoeder is net zoals haar leeftijdsgenoten: ze zit vaak eenzaam in haar kamer, leest de Dag Allemaal,...

Vier vreemde sporten die je tijdens de zomerdagen kan doen

Nu het zonnetje weer schijnt, stromen de terrassen vol, worden de barbecues aangestoken en zoekt men massaal de parken en stranden op. Heerlijk die...

Leave a Reply