RECEPT. Superkrokant en sappig Duroc d’Olives buikspek

Het water komt in ons in de mond als we nog maar denken aan stevig stuk vlees. Zeker wanneer het gaat om een mooi stuk Duroc d’Olives. De malsheid en sappigheid zorgen voor een combinatie die door kenners unaniem geloofd wordt. Het voeder dat de varkens dagelijks voorgeschoteld krijgen, is verantwoordelijk het succes van het spek. Al is de bereidingswijze minstens even belangrijk.

Superkrokant en sappig buikspek (voor 6 personen)

  • 1 kg buikspek met zwoerd (kraakbeen verwijderd)
  • 4 el sojasaus
  • 5 el rijstazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • een kopje tafelzout

Doe de sojasaus, rijstazijn, bruine suiker en knoflook in een kommetje en meng heel goed. Zoek een schaal waar je stuk buikspek net in past. Dep het vel van het buikspek heel goed droog. Leg het spek in de schaal en doe er de marinade bij. Let er goed op dat het vel niet vochtig wordt. Zorg dat de marinade tot maximum aan de rand van het vel komt. Zet een paar uur, hoe langer hoe beter, onafgedekt in de koelkast. Zo kan het vel nog beter uitdrogen en krijg je een krokantere korst.

Foto door Avocado van de Duivel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem een ovenschaal waar je een rooster op kan leggen. Schenk water in de ovenschaal. Haal het buikspek uit de marinade en leg het op het rooster. Je moet ervoor zorgen dat het oppervlak van het spek gelijk is, dus stop eventueel propjes aluminiumfolie onder het spek, zodat het mooi gelijk is. Leg een dikke laag zout bovenop het vel. Door het vocht gaat dat straks een harde korst worden, die je er zo kan afhalen, en dit helpt weeral voor een héél krokant vel. Zet 40 minuten in de oven.

Haal het spek uit de oven en haal de zoutkorst eraf. Verhoog de temperatuur naar 220 graden. Zet het spek nog ongeveer 30 minuten in de oven. Je zou nu echt een heel mooi krokant korstje moeten hebben, met mooi sappig spek. Snij in plakjes en serveer. Laat het smaken en kraken!

Lees hier meer recepten van Avocado van de Duivel

Recent articles

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...

Compaan legt brug tussen generaties: ‘Kijk! Moemoe wil videobellen’

Onze (over)grootmoeder is net zoals haar leeftijdsgenoten: ze zit vaak eenzaam in haar kamer, leest de Dag Allemaal,...

Vier vreemde sporten die je tijdens de zomerdagen kan doen

Nu het zonnetje weer schijnt, stromen de terrassen vol, worden de barbecues aangestoken en zoekt men massaal de parken en stranden op. Heerlijk die...

Vijf tips die je helpen in beweging te blijven

We worden er zo vaak op gehamerd om in beweging te blijven, omdat het gezond is voor lichaam en geest. Toch is het soms...

Leave a Reply