RECEPT. Superkrokant en sappig Duroc d’Olives buikspek

Het water komt in ons in de mond als we nog maar denken aan stevig stuk vlees. Zeker wanneer het gaat om een mooi stuk Duroc d’Olives. De malsheid en sappigheid zorgen voor een combinatie die door kenners unaniem geloofd wordt. Het voeder dat de varkens dagelijks voorgeschoteld krijgen, is verantwoordelijk het succes van het spek. Al is de bereidingswijze minstens even belangrijk.

Superkrokant en sappig buikspek (voor 6 personen)

  • 1 kg buikspek met zwoerd (kraakbeen verwijderd)
  • 4 el sojasaus
  • 5 el rijstazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • een kopje tafelzout

Doe de sojasaus, rijstazijn, bruine suiker en knoflook in een kommetje en meng heel goed. Zoek een schaal waar je stuk buikspek net in past. Dep het vel van het buikspek heel goed droog. Leg het spek in de schaal en doe er de marinade bij. Let er goed op dat het vel niet vochtig wordt. Zorg dat de marinade tot maximum aan de rand van het vel komt. Zet een paar uur, hoe langer hoe beter, onafgedekt in de koelkast. Zo kan het vel nog beter uitdrogen en krijg je een krokantere korst.

Foto door Avocado van de Duivel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem een ovenschaal waar je een rooster op kan leggen. Schenk water in de ovenschaal. Haal het buikspek uit de marinade en leg het op het rooster. Je moet ervoor zorgen dat het oppervlak van het spek gelijk is, dus stop eventueel propjes aluminiumfolie onder het spek, zodat het mooi gelijk is. Leg een dikke laag zout bovenop het vel. Door het vocht gaat dat straks een harde korst worden, die je er zo kan afhalen, en dit helpt weeral voor een héél krokant vel. Zet 40 minuten in de oven.

Haal het spek uit de oven en haal de zoutkorst eraf. Verhoog de temperatuur naar 220 graden. Zet het spek nog ongeveer 30 minuten in de oven. Je zou nu echt een heel mooi krokant korstje moeten hebben, met mooi sappig spek. Snij in plakjes en serveer. Laat het smaken en kraken!

Lees hier meer recepten van Avocado van de Duivel

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...

De Groene Stadshut zet duurzaamheid op eerste plaats in workshops en atelier

Bij De Groene Stadshut in Antwerpen kan je terecht voor ecologische workshops waarin je leert zeep, shampoobars en notitieboekjes maken. ‘We willen mensen tonen...

Lynk & Co: neem een auto-abonnement en red de aarde

Wat als je een abonnement kon nemen op een eigen auto, dat je van het ene op het andere moment kan opzeggen of terug...

bewust leven

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Ga voor een duurzaam schooljaar met deze tips

Voor veel ouders is augustus een dure maand: het nieuwe schooljaar komt eraan en dat gaat gepaard met een hoop nieuw materiaal. Voordat je...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...