De populariteit van boerderijgames kent de afgelopen jaren een enorme stijging. Games als Animal Crossing, waarbij het runnen van een boerderij slechts een onderdeel is, en Stardew Valley hebben het genre op de kaart gezet. Harvestalla biedt een gelijkaardige ervaring en voegt daarbij nog eens een sterk verhaal en geslaagde gameplay toe.
Als liefhebbers van Japanse rollenspellen word je met Harvestalla al vanaf minuut één betoverd. De muziek in het hoofdmenu zet meteen de juiste sfeer neer en doet meteen denken aan games als Final Fantasy en Bravely Default (tevens games van uitgever Square Enix). Middelmatige games in het genre passeren regelmatig toe, dus stonden we eerst enigszins sceptisch tegenover deze nieuwe telg.
Ten eerste is Harvestalla een Japans rollenspel. Je ontwaakt, voor de verandering eens niet in een bed, en gaat op zoek naar je bestaansrede. Onderweg ontmoet je tal van personages die je helpen in het oplossen van dat probleem. Opvallend is dat je bij aanvang kan kiezen voor een mannelijk, vrouwelijk of geslachtsloos personage. Het verhaal draait om de mysterieuze Aria die opduikt vanuit het verleden, seizoensgebonden stenen en jij als protagonist die de geheimen achter deze verschijningen moet oplossen. Dit is kort door de bocht, maar schetst wel dat er wel degelijk over een verhaal nagedacht is.
boerderijtje spelen
Het tweede luik is het boerderijleven. Je plant zaadjes, haalt oogsten binnen en verzorgt dieren die voor extra opbrengsten zorgen. Zo heb je sla, uien, wortels en nog veel meer groenten-, fruit-, en boomsoorten. Deze leveren je een extra duit op, die je dan weer kan gebruiken om in het dorp sterkere uitrusting, zaden of tal van andere items kan kopen. Je boerderij kan je volledig uitbouwen of eerder als optie gebruiken. Dit volledig uitbouwen verlengt de spelduur van Harvestella drastisch. Zo lieten wij de eerste uren het verhaal links liggen, en gingen we volledig op in het planten van zaden en kopen van dieren.
Binnenhuis heb je dan weer de mogelijkheid om voorwerpen te maken en recepten te bereiden in de keuken. Het vrijspelen van deze onderdelen kost geld, maar zou je binnen enkele uren al vrijgekocht moeten hebben. Recepten om bepaalde zaken te maken, ontvang je naar mate het verhaal vordert of door het verslaan van tussenbazen. Een speciale soep koken vraagt diverse ingrediënten die je kan planten of op je avontuur kan aantreffen. Het ene gerecht heeft helende eigenschappen, andere zorgen voor een tijdelijke boost in je aanvalskrachten.
en dan is er nog het vechten
We zouden het haast nog vergeten, maar er moet natuurlijk ook nog gevochten worden. Je reist af naar tal van locaties die telkens uitzonderlijk zorgvuldig gecreëerd zijn. Je volgt redelijk lineair een icoon op je wereldmap en voert ter plekke een actie uit. Vechten gebeurt doorgaans tegen monsters met elks hun sterktes en zwaktes. Als magiër met magische spells of soldaat met zwaar en stevig pantser bekamp je ze alleen of in een party. Die jobklasses zijn overigens elks te verbeteren, door punten toe te wijzen aan de verschillende klaseigen skills.
Verkooprecords zal Harvestalla niet breken, maar is wel een titel waar alle liefhebbers van Animal Crossing, Stardew Valley én Final Fantasy zich zullen mee vermaken. De verassing van het jaar en een RPG die je eigenlijk niet zou mogen missen. Gemiddeld gezien ben je vijftig uur zoet op een normaal speeltempo. Wie zijn tijd neemt, mag daar een paar tientallen uren bijtellen. En nu terug naar mijn kroppen.
★★★★☆