We worden rustig als we een bord vol vlees of zoetigheden voorgeschoteld krijgen. Ze zeggen niet voor niets dat de liefde van de man door de maag gaat. Maar wat gebeurt er als we langdurig zonder voeding komen te zitten? Ja, klopt, het geduld raakt op, onze bloeddruk verhoogd en mensen in de omgeving lopen best op de tippen van hun tenen. Een onderzoekster heeft uitgezocht wat de medische onderzoek is van dat chagrijn.
Diëtiste Whitney Bevins moet niet lang achter de oorzaak zoeken. ‘Ons lichaam krijgt een stressreactie’, vertelt ze. ‘Glucose is een belangrijke brandstof en als die opraakt worden we chagrijnig. Je hersenen komen als het ware in suikernood. Een snack eten vult de glucosevoorraad weer aan, zodat de stressreactie uitblijft.’
Verslaafd
Een andere specialiste in het vak, Catherine Shanahan zegt dat de prikkelbaarheid bij honger volkomen normaal is. Dagelijks ‘hangry’ zijn is dan weer niet oké. ‘Heb je regelmatig te maken met stemmingswisselingen door trek naar een reep chocolade? Dan is er waarschijnlijk een probleem met je metabolisme. Je lichaam moet zonder al te veel moeite energie naar hersenen pompen. Hoe meer suiker en snelle koolhydraten je eet, hoe meer je lichaam ernaar verlangt. Dat heet dan een suikerverslaving.’ Stoppen met het eten van suiker is de beste manier om goesting naar snoep en chocolade in te tomen. De eerste dagen voel je je niet lekker en krijg je te maken met hevige hoofdpijn. Als je het een week kan volhouden, dan ben je er waarschijnlijk van verlost.