De Afvaller week #01: ‘Koolhydraten zijn nodig!’

Toegegeven: ieder jaar maak ik me weer schuldig aan voornemens die het niet langer dan een maand uithouden. Ik zal sporten, stoppen met snoepen, gesuikerde drankjes mijden en gezond eten. Maar nu ik stilaan een dagje ouder word, is het misschien eens tijd om écht in gang te schieten. En vooral: in gang te blijven. Wekelijks kan je op Men’s Room de evolutie van De Afvaller volgen. Je leest er alles over zijn strijd tegen een ongezonde levensstijl.

[dropcap]De[/dropcap] dagen van overmatig dineren en ongecontroleerd snoepen zijn alweer voorbij. Voor een laatste keer konden we ons weer vergrijpen aan al dat zoets, zonder ons erbij schuldig te hoeven voelen. Tijdens Kerst en Nieuwjaar hoef je je aan niemand te verantwoorden. Ook voor bij mij gingen de sushi, chips en taartjes schaamteloos naar binnen. Ik had nog een extra reden om extra diep in het snoepschaaltje te kijken. Een week ervoor had ik aan duizenden lezers beloofd, het in 2018 het over een andere boeg te gooien. Sporten en gezonder eten stonden op mijn verlanglijstje voor het nieuwe jaar. Makkelijker gezegd dan gedaan? Eigenlijk niet.

Alle begin is moeilijk is een gezegde dat niet opgaat bij het voornemen van een gezondere levensstijl. De eerste dagen ben je gemotiveerd om te slagen in je opzet. Nee zeggen tegen chocolade is geen grote uitdaging, traktaties afslaan is een eitje en de sportschoenen binden is spannend. ‘s Avonds kies je een stukje fruit boven een doos koekjes en ‘s ochtends eet je je havermout smakelijk op. Of ik ook deze weg succesvol bewandeld heb? Check, of toch deels. Pas na vijf dagen lukte het me te gaan hardlopen. Verhuizen en voornemens gaan niet hand in hand. Ik maakte mezelf voor heel even wijs dat sporten helemaal niet nodig is om vet te verliezen.

Sporten voor die extra kilo’s

Personal trainer Nick De Voecht van Reach Your Goals maakte met die gedachte snel komaf. ‘Heb je overgewicht dan is op je voeding letten, voldoende drinken en slapen al voldoende voor de eerste kilo’s. Nadien is het moeilijker en gaat het trager. Dan is extra beweging zeker aan te raden. Dit hoeft zeker niet intensief te zijn, maar gaan wandelen of lichte krachttraining met je eigen lichaamsgewicht is voldoende, zodat je stofwisseling versnelt.’ Wat we willen is het niet houden bij die eerste kilo’s, maar er minstens vijftien verliezen. Daarnaast vinden we het idee over de stofwisseling interessant. Afvallen tijdens het slapen? Count us in! Drie keer per week hardlopen staat nu weer helemaal bovenaan. Beginnend met een halfuurtje langs de prach-ti-ge Rupel. De eerste steen is gelegd.

Mijn looproute langs de Rupel in Rumst.

De manier waarop ik komaf wil maken met de overtollige kilo’s, is allesbehalve baanbrekend. Ik eet wat de pot van HelloFresh schaft, smikkel op zondag gewoon een pistolet op en eet op verjaardagsfeestjes gewoon een stukje cake mee. Ik maak alleen bewuste keuzes op vlak van beweging en voeding. Al zijn er wel enkele oude gewoontes die uit het systeem moeten. Snacken doe ik niet meer na het avondeten, ik poets meteen de tanden wanneer het diner achter de kiezen zit. Dat helpt! Verder neem ik de trap in plaats van de lift, eet ik een stukje fruit wanneer ik zin heb in iets zoet en mijd ik chips en koekjes als de pest. De suikers maken je niet alleen dikker, ze hebben ook een grote invloed op het welzijn van je lichaam. De koolhydraten die erin zitten baren me ook zorgen, maar daar ziet Nick van Reach Your Goals niet meteen het gevaar. Hebben we ze nodig?

Nick van Reach Your Goals

‘Koolhydraten heb je zeker en vast nodig. Ze zorgen voor je energie en kunnen snel geactiveerd worden. Hieruit halen je spieren hun energie om te functioneren. Een tekort aan koolhydraten kan leiden tot een tekort aan vitamine, mineralen en vezels. Het is dus belangrijk dat je de juiste balans kan vinden tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Voor af te slanken kan je richten naar een verhouding van 40% KH, 30% eiwitten en 30% vetten. Dit is geen exacte wetenschap, voor iedereen is dit een beetje anders.’ Met de app MyFitnessPal krijgen we een handig overzicht van de ingenomen voedingstoffen. Koolhydraten eten kan en moet dus wel, maar ik zorg vanaf nu dat ze in balans zijn met eiwitten en vetten.

Lastige avonden

Dé grootste uitdaging blijft het wegblijven van snacks na het werk. Ik ben vaak moe, en ga dus op zoek naar manieren om snel energie te krijgen. Alles wat suiker bevat is dan welkom. En het smaakt als de hemel. Waarom blijft het zo moeilijk? Nick heeft zijn mening klaar.

‘Dit is vooral een gewoonte die je moet afleren. Het is dan ook moeilijk om deze gewoonte af te leren aangezien je het waarschijnlijk al doen van kinds af aan. Je lichaam vraagt hier achter zonder dat je honger hebt. Een andere belangrijke factor is meestal de hormonen die niet volledig juist werken door stress of slaapgebrek. Een goede tip is om ervoor te zorgen dat je altijd gezonde snacks hebt klaarstaan zodat je geen moeite meer hoeft te doen om dit nog klaar te maken. bijvoorbeeld: gesneden worteltjes, een kommetje ongezouten nootjes, enzovoort.’ We nemen het mee!

Recent articles

om op te eten

Volgens mijn moeder at oma iedere ochtend een kikker als ontbijt. Ik beeldde mij altijd in dat ze het arme diertje zorgvuldig dissecteerde en...

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...

Compaan legt brug tussen generaties: ‘Kijk! Moemoe wil videobellen’

Onze (over)grootmoeder is net zoals haar leeftijdsgenoten: ze zit vaak eenzaam in haar kamer, leest de Dag Allemaal,...

Vier vreemde sporten die je tijdens de zomerdagen kan doen

Nu het zonnetje weer schijnt, stromen de terrassen vol, worden de barbecues aangestoken en zoekt men massaal de parken en stranden op. Heerlijk die...

Leave a Reply