[dropcap]Het[/dropcap] is zaterdagavond, je bent met je vrienden op stap en als je na vele uren feest weer buitenkomt, merk je dat het al licht is. Een blik op je horloge vertelt je dat het al 7 uur is. Drie uur later word je verwacht op het voetbalveld van de plaatselijke FC of op de koffie bij je schoonmoeder. Is het nog de moeite om te gaan slapen, of blijf je gewoon op en sla je een nachtje over? Â
Het circadiane ritme
Het antwoord op de vraag is eigenlijk erg simpel. Je moet namelijk gewoon gaan slapen. Daar waar een nachtrust van acht tot tien uur het beste is, is een uurtje of twee slaap ook al bijzonder effectief, omdat je in de eerste twee uur van je nachtrust op het juiste moment van het circadiane ritme zit. Dit is het biologische ritme waarin je lichaam verkeert. Deze cyclus duurt één dag en wordt ook wel het 24-uursritme of het slaapwaakritme genoemd.
Tijdens de eerste periode van dat ritme breek je de meeste adenosine af. Dit is een hormoon dat je lichaam aanmaakt wanneer je wakker bent. Het hormoon zorgt er gedurende de dag voor dat je steeds minder alert wordt en op den duur minder goed kan nadenken en praten, totdat je uiteindelijk in slaap valt. Gedurende de eerste twee uren slaap, breek je maar liefst 50% van de aangemaakte adenosine af.
Heb je een lange nacht gehad en heb je de volgende ochtend verplichtingen, dan is gewoon gaan slapen het beste dat je kan doen. Al is het maar voor een paar uurtjes.