[dropcap]Er[/dropcap] zijn boeken vol geschreven over de negatieve gevolgen van de straling van je smartphone. Desondanks nemen we onze iPhone gewoon mee het bed in en zit ons favoriete gadget voortdurend tegen cruciale organen gedrukt. Maar is de straling van mobiele telefoons echt zo slecht als wordt beweerd? Een expert.
Al drie decennia lang gebruiken we intussen mobiele telefoons. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over de schade die ze aan het menselijk lichaam kunnen berokennen. Alles wat we weten over radiogolven leert ons dat ze totaal onschuldig zijn. Maar toch worden er jaarlijkse miljoen geïnvesteerd in onderzoeken naar sluitend bewijs.
De stralen die vrijkomen bij een nucleaire ramp zijn in de verste verte niet te vergelijken met die van een smartphone. Bij een kernramp ontstaat er een gigantische energie die het DNA kan beschadigen, en daardoor kanker kan veroorzaken. Telefoons sturen een pak zwakker signaal uit. Zelfs zichtbaar licht zou harder stralen dan je nieuwe iPhone. Maar de vraag is dus of het lichaam op andere manieren kan reageren bij langdurige blootstelling aan gsmstralen.
‘Alleen zekerheid’
Jonathan Samet van de Colorado School of Public Health en leider van een grootschalig onderzoek naar telefoonstraling geeft een woordje uitleg. De resultaten die uit het onderzoek van 2011 kwamen gaven ‘mogelijk schadelijk’ aan. Echt geruststellend was dat niet. Zes jaar later is Samet er nog altijd niet uit. ‘Ik zeg niet dat men zich zorgen hoef te maken. Veel mensen doen dat toch en we willen aan de bevolking alleen absolute zekerheid geven. We willen zeker zijn dat we het fenomeen helemaal begrijpen.’
Tot dat het tegendeel bewezen is, kan je die smartphone gewoon blijven gebruiken. Maar omdat de resultaten eerder vaag zijn, is een gezonde houding in zake gsmgebruik geen overbodig advies. Houd je mobieltje uit de slaapkamer en loop geen ganse dag met het toestel tegen je oor. Better safe than sorry.