Op de Oosterschelde werden begin deze week de eerste Zeeuwse mosselen gevangen. Het is wel nog even wachten op de mooi gevulde mossel, want die moet de komende weken nog goed aansterken. Ze zijn voorlopig klein maar fijn.
Volgens mosselkweker Nico van Zandvoort gaat het om een mooie oogst. ‘De smaak is uitstekend en de schelpen zijn mooi gevuld’, begint hij. ‘Maar op echte grote mosselen is het nog even wachten. De schelpen zijn nog wat aan de kleine kant, mogelijk vanwege de weinige regenval die we de afgelopen tijd gehad hebben. Nu het wat minder heet en droog wordt, gaat het voedselaanbod in de kweekgebieden toenemen en wordt de groeiachterstand snel ingelopen.’
Met een biertje
Als we biersommelier Ben Vinken mogen geloven, dan is zijn ‘mosselen natuur’ in combinatie me teen witbiertje het perfecte koppeln.’De lekkere zuren van een witbier passen uitstekend bij de zilte smaak van de Zeeuwse mosselen.’, vertelt hij.
De mossel doet er ongeveer twee jaar over om consumptierip te worden. 88 mosselkwekers brengen de mosselen van de Waddenzee en Oosterschelde naar de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Wij Belgen nemen 65 procent af van de totale afzet. Frankrijk en Duitsland staan op plaats twee en drie. In Nederland is de consumptie van mosselen groeiend. De piek ligt later in het seizoen, ergens rond september.