PAPA LOOPT. ‘Tijd om aan de slag te gaan’ (week 1)

Het moeilijkste aan lopen is niet het behalen van de finishlijn van een marathon of met een rotvaart een steile berg op lopen. Nee, het lastige aan lopen is … eraan beginnen. Nu de zon weer volop schijnt, of toch alleszins op moment van schrijven, is het moeilijk om nog een reden te vinden om niet aan de slag te gaan. Het doel is tegen eind juni tien kilometer te kunnen lopen binnen  het uur. Om hierin te slagen kan ik tot dan beroep doen op de Garmin Forerunner 635 Music, een sporthorloge met alle toeters en bellen om efficiënt te kunnen trainen. Alle trainingsresultaten, ervaringen en bedenkingen zullen gedeeld worden in deze wekelijkse rubriek. Ook wie interesse heeft in het nieuwe sporthorloge, zal hier alle belangrijkste features kunnen ontdekken. Welkom bij PAPA LOOPT!

Mijn leeftijd is 32, mijn BMI te hoog en mijn algemene conditie om te huilen. Met een lengte van 1,77 en een gewicht van 85 kilogram is er echter nog geen reden om mij zorgen te maken. Toch slaat de vermoeidheid veel te snel toe en begint het buikje me op te heupen te werken. Ik heb dus genoeg redenen om volop te knallen en minstens drie keer per week te schoenveters te binden. Niet evident met een knulletje van veertien maanden, maar toch gaan we de uitdaging aan.

Ten Miles 2016 en WeightWatchers

Om even snel te worden als twee jaar geleden, zal ik vermoedelijk nog wat langer moeten trainen. In 2016 nam ik namelijk deel aan de Ten Miles, met een eindtijd van 1u10 minuten. Ik woog dan ook tien kilogram minder zwaar, at supergezond en had door de week genoeg tijd om degelijk te trainen. Dat trainen is door de komst van een baby en hardnekkig uitstelgedrag, er niet eenvoudiger op geworden.

Tijd vrijmaken, plannen en nee zeggen zullen de grootste uitdagers zijn in de race naar de tien kilometer. Om dan nog maar te zwijgen over het aannemen van nieuwe eetgewoonten. Daarvoor ga ik tijdelijk in zee met het welbekende programma van WeightWatchers. Het was dat of een diëtist. Het puntensysteem is baanbrekend en de manier van voeding en activiteiten loggen handig. Ook het feit dat er hiervoor maandelijks twintig euro van de rekening gaat, motiveert me extra. Een grote zak of pak koekjes opeten gaan nu gepaard met een nog groter schuldgevoel. En dat is precies de bedoeling. Maar hierover  meer in een latere aflevering van PAPA LOOPT.

Garmin 635 Forerunner Music – Hartslagmeting aan de pols

Om in mijn opzet te slagen, vind ik het belangrijk dat elke kilometer gelogd worden. Hiervoor gebruik ik de splinternieuwe Garmin Forerunner 635 Music. Wekelijks pikken we één interessante feature uit de tal van mogelijkheden die de Forerunner 635 rijk is, dit verspreid over zo’n tien weken. Vandaag hebben we het over de ingebouwde hartslagmeter.

Het is bewezen dat meting aan de pols minder accuraat is dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een borstband. Bij sommige onderzoeken werd er zelfs een verschil aangegeven van tien (!) slagen per minuut. Vaak geeft de band een lagere slag aan dan wanneer er gemeten wordt aan de pols. Is bij het gebruik van een meting aan pols wat aan hoge kant? Sla dan vooral niet in paniek en weet dat die normaal is. Maak je je toch zorgen, dan kan je altijd proberen met een band van een vriend of een sportdokter raadplegen. Problemen aan het hart komen vaak met nog andere signalen dan een verhoogde hartslag. Steken in de borst moeten ten allen tijde gemeld worden.

Maar toch verkiezen we een meting aan pols boven die van een onhandige borstband. Tijdens het lopen is dit een stuk comfortabeler en je hartslag kan ook op andere momenten van de dag gemeten worden. Ben je op een feestje en ben je benieuwd naar het aantal slagen? Dan hoef je maar een snelle blik op je horloge te werpen.

Aan de slag

Zoals jullie in de introductie al vernomen hebben, is hardlopen niet nieuw voor me. Jarenlang speelde ik voetbal op amateurniveau en enkele jaren geleden volgde ik een intensief programma om de Ten Miles van Antwerpen tot een goed einde te brengen. Nu is het de bedoeling om minstens 3 keer te gaan sporten. Dit is voornamelijk lopen, al kan er per uitzondering ook gefietst worden.

17 april 2018 – ‘Dit is de opwarmingsfase, zeker?’

Het lopen is intussen alweer enkele jaren geleden. Ik hield mijn hart (bijna letterlijk) vast voor een goede afloop van een eerste loopsessie sinds lang. Ik had me hiervoor een looptocht van een halfuurtje doorheen mijn woonplaats Boechout voorzien. De afstand maakte niet uit, zolang het maar dertig minuten was. Door mijn licht overgewicht waren de eerste honderd meters redelijk zwaar. Ik geraakte moeilijk vooruit en stond vrij vlug in het zweet. Dat is de opwarmingsfase, vermoedde ik. Naarmate ik meters in de benden had ging het alsmaar vlotter, maar nog altijd niet te vergelijken met wat ik in 2016 verwezenlijkte. Maar goed, daar was ik ook op voorbereid.

Na enkele rondjes langs het spoor en doorheen het dorpscentrum, vond ik het welletjes geweest. De laatste driehonderd meter werden gewandeld, en ik checkte alvast even mijn resultaat. Al bij al was ik tevreden over deze nieuwe stap. Al besef ik maar al te goed dat er nog werk aan de winkel is. Voorlopig zie ik mezelf nog niet meer dan vijf kilometer aan een stuk lopen. Maar dat kan natuurlijk ook te maken hebben met de momenteel hoge temperaturen.

Afstand: 4,67 km
Tijd: 30:37
Calorieën: 410
Tempo: 6:33 min/km
Gemiddelde hartslag: 151 bpm
Maximale hartslag: 166 bpm

19 april – ‘Lopen bij 25 graden leek eerst een goed idee, maar dan…’

Na het lopen elke keer een dag recupereren en daarna weer vol aan de bak, dat is was iedereen me aanraadde. En dat is was ik precies heb gedaan. De dag ervoor was het al duidelijk dat de temperaturen richting de 30 graden gingen klimmen, maar dat hield me niet tegen. Of beter: dat hield me eerst niet tegen. Het horloge en de avond ervoor weerman Frank hadden we gewaarschuwd: vandaag wordt het warm. Ik vertrok vol goede moed (en zonder mezelf met zonnebrandolie in te smeren) aan mijn tocht van dertig minuten. Sloeg dag even tegen!

Natuurlijk wist ik dat het warm ging worden en natuurlijk weet ik dat je dan best geen grote inspanning doet. Maar hey, het was trainingsdag en nu al toegeven zou een negatieve boost geven aan mijn zelfvertrouwen. Dat zelfvertrouwen kreeg nu ook een lichte deuk. Een kwartiertje lopen, een kwartiertje stevig doorwandelen was het hoogst haalbare. Laat dit een wijze les zijn. Al een geluk lukt het intussen weeral paar dagen om suiker, snoepjes en overmatig eten te laten.

Afstand: 3,55 km
Tijd: 25:50
Calorieën: 110
Tempo: 7:16 min/km
Gemiddelde hartslag: 148 bpm
Maximale hartslag: 164 bpm

21 april – Rustig beginnen!

Ik heb de slechte gewoonte om telkens hard te beginnen. Vandaag maakte ik weer die fout. De temperatuur was zalig, er stond zelfs een fris briesje. Door de non-prestatie van afgelopen donderdag was ik gebrand om beter te doen. Zoals steeds schoot ik uit de startblokken en starblokken even voelde ik me een ware atleet! Het eerste kwartier ging het dus redelijk lekker, maar al kwam ik in aanraking met iets wat helemaal nieuw voor me is: pijn aan de knie! Is het de leeftijd? Speelt het ‘lichte’ overgewicht hierin een rol? Of komt de pijn door de belabberde conditie waar ik in verkeer? We lopen rustig verder, weliswaar met minder hoge snelheid. Na 25 minuten was het over en uit. Ik begon sterretjes te zien, wat voor mij een teken is om aan het wandelen te gaan. Het moet plezant blijven… De eerste week was dan ook niet meer dan een kennismaking met het asfalt en het geweldige loophorloge. Hopelijk is maandag het omslagpunt.

In samenwerking met Garmin

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...

De Groene Stadshut zet duurzaamheid op eerste plaats in workshops en atelier

Bij De Groene Stadshut in Antwerpen kan je terecht voor ecologische workshops waarin je leert zeep, shampoobars en notitieboekjes maken. ‘We willen mensen tonen...

Lynk & Co: neem een auto-abonnement en red de aarde

Wat als je een abonnement kon nemen op een eigen auto, dat je van het ene op het andere moment kan opzeggen of terug...

bewust leven

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Ga voor een duurzaam schooljaar met deze tips

Voor veel ouders is augustus een dure maand: het nieuwe schooljaar komt eraan en dat gaat gepaard met een hoop nieuw materiaal. Voordat je...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...