Het moeilijkste aan lopen is niet het behalen van de finishlijn van een marathon of met een rotvaart een steile berg op lopen. Nee, het lastige aan lopen is … eraan beginnen. Nu de zon weer volop schijnt, of toch alleszins op moment van schrijven, is het moeilijk om nog een reden te vinden om niet aan de slag te gaan. Het doel is tegen eind juni tien kilometer te kunnen lopen binnen het uur. Om hierin te slagen kan ik tot dan beroep doen op de Garmin Forerunner 635 Music, een sporthorloge met alle toeters en bellen om efficiënt te kunnen trainen. Alle trainingsresultaten, ervaringen en bedenkingen zullen gedeeld worden in deze wekelijkse rubriek. Ook wie interesse heeft in het nieuwe sporthorloge, zal hier alle belangrijkste features kunnen ontdekken. Welkom bij PAPA LOOPT!
Mijn leeftijd is 32, mijn BMI te hoog en mijn algemene conditie om te huilen. Met een lengte van 1,77 en een gewicht van 85 kilogram is er echter nog geen reden om mij zorgen te maken. Toch slaat de vermoeidheid veel te snel toe en begint het buikje me op de heupen te werken. Ik heb dus genoeg redenen om volop te knallen en minstens drie keer per week te schoenveters te binden. Niet evident met een knulletje van veertien maanden, maar toch gaan we de uitdaging aan.
Garmin Forerunner 635 Music – Betalen met je sporthorloge
De Garmin Forerunner 635 Music is het perfecte loopmaatje voor aan de pols. En zelfs na (of voor) het sporten heeft het horloge een leuke functionaliteit. Ren je naar de supermarkt of snel naar de slager? Dan is het niet meer nodig om je portefeuille of zelfs GSM mee te nemen. Dankzij Garmin Pay heb je je bankkaarten altijd bij je, ook al zijn ze niet fysiek aanwezig. Betalen gebeurt volledig draadloos en is vooral bedoeld voor mensen die voortdurend in beweging zijn. Of je nu een kop koffie haalt of na een ochtendrun nog even snel naar de winkel moet, Garmin Pay laat je snel en moeiteloos betalingen doen. De toepassing kan gebruikt worden in alle winkels die draadloze betalingen aanbieden. De meeste winkels zijn intussen uitgerust met dergelijke systemen, maar check om zeker te zijn toch eerst maar even je bronnen.
Krachttraining
Het lopen gaat intussen beter. Deze week hield ik het maar liefst 45 minuten voel en liep daarin 7 kilometer. Ik heb dus nog enkele weken tijd om de tien kilometer te halen. Omdat mijn levensstijl intussen flink de gezonde toer opgaat (gezond eten, genoeg beweging), ben ik ook begonnen met wat krachttraining. Voor zo’n 20 euro heb ik onbeperkte toegang tot een plaatselijke fitness. Lekker wat krachtoefeningen doen in de krachthonk en dat combineren met een kwartiertje roeien lieten me al 5 kilogram verliezen. Bij het roeien worden de benen trouwens fameus op de proef gesteld, wat dan ook weer handig is bij hard hardlopen. Zo zijn we 5 dagen per week actief bezig: drie dagen zeulen met gewichten en minstens twee keer per week aan het lopen.
Ik volg echter geen uitgebreid krachtschema, maar doe slechts de oefeningen die ik zelf leuk vindt. Je zal me niet met touwen zien sleuren, beperkt met losse gewichten zien en helemaal niet op de bank met een zwaar gewicht boven het hoofd. De zogenaamde ‘bench press’ wordt aangeraden met twee te doen, een watcher, iemand die je in de gaten houdt zodat je de tientallen kilo’s niet op je gezicht krijgt. Ik doe het helemaal in mijn eentje. En dus zonder risico’s die me een bodybuilder maken, want is nog steeds niet de bedoeling.
De cijfers
8 mei 2018 – Op de fiets!
Afstand: 31,64 km
Tijd: 1:50:19
Calorieën: 695 calorieën
Gemiddelde hartslag: 109 bpm
Maximale hartslag: 144 bpm
14 mei 2018
Afstand: 7 km
Tijd: 45:25
Calorieën: 590 calorieën
Gemiddelde hartslag: 149 bpm
Maximale hartslag: 165 bpm
18 mei 2018 – HIIT
Afstand: 2,87 km
Tijd: 19:07
Calorieën: 242 calorieën
Gemiddelde hartslag: 151 bpm
Maximale hartslag: 179 bpm