Nieuwjaar staat voor de deur en calorierijke feestdiners op de agenda. Het zijn dagen waarin we gemiddeld dubbel zoveel calorieën consumeren dan anders. In de nieuwe rubriek ‘Stereotip’ gaan we op zoek naar de plannen van De Krachtpatser, De Hardloper en natuurlijk die van … haar. De Experts lichten op het einde toe wat écht goed is. En wat niet.
DE KRACHTPATSER
“Mijn plan is om overdag normaal te eten zodat ik ‘s avonds minder trek heb in veel en ongezonde voeding. Natuurlijk is het maar één keer per jaar Kerstmis, dus een glaasje alcohol moet zeker kunnen.”
Steven De Decker
DE HARDLOPER
“Deze dagen wordt er gewoon getraind, dus wordt er zeker op gelet. Goede voeding en voldoende rust zijn belangrijk. In de avond paik best een La Chouffe. Heerlijk! Ontspanning met familie en vrienden moet zeker kunnen.
Andre Korpelshoek, Instagram: akorpelshoek
ZIJ
“Tijdens de feestdagen laat ik me (bewust) volledig gaan. Ik zal altijd op mijn voeding blijven Letten en rekening houden met wat ik wel en niet in mijn mond stop, maar feestdagen is voor mij ook ontspanning. En ontspanning is voor mij even niet te druk maken, lekker eten en focus op andere belangrijke dingen in het leven. Ik eet anders tijdens de feestdagen, maar ook zeker meer. Voor mij is het de balans dat ik voor en na de feestdagen gewoon mijn ‘normale’ ritme weer oppak en door ga waar ik gebleven was.”
Larissa Van Meerten, Instagram: larissavanmeerten
DE EXPERTS
“Als je het doet doe het dan goed en laat je even gaan. Maar zorg dat die momentjes van ‘zondigen’ beperkt blijven, want je lichaam heeft echt wel tijd nodig om dat allemaal te verwerken. En tijd is iets wat we niet meer geven aan ons lichaam. En voor je het weet staat de volgende “zondigmaaltijd” voor je neus. Eet op feestdagen zoals deze gedurende de dag zelf ook niet teveel. Sowieso maximaal drie eetmomenten en aangezien er bij feestmaaltijden vaak zoet en slechte vetten en teveel zetmeel en suiker te pas komt, raad ik aan om gedurende de dag een beetje te vasten en vooral te drinken of genoeg groenten en fruit te eten. Leg de focus op kleine porties met gezonde vetten en eiwitten. Maar gewoon in lichte porties.”
Domien Van Rompaey, Personal Coach bij M4teria en eigenaar van Human Patternz
“Als je een avond vol met hapjes en drankjes in het vooruitzicht hebt, kun je hier tijdens de rest van de dag al rekening mee houden. Eet overdag iets minder of beweeg die dag wat extra! Blijf vooral in beweging! Maak met je gezelschap een wandeling en duik tussendoor nog even de sportschool in. Verleidelijk is die schaal met oliebollen en appelbeignets, maar onthoud: je hoeft niet alles op te eten. Fijne jaarwisseling!”
Willemijn, Instagram: willemijnswijs, Gewichtsconsulente bij www.focus-on-food.nl