“Een pizza is een ronde schijf met kaas en veel tomaten. De onderkant is van karton, maar dat heeft niemand in de gaten. Pizza! Pizza! Whoooo Pizza!” Door dit liedje van André van Duin uit begin jaren 90’ in mijn hoofd te zingen, wist ik als kind mijn hoofd leeg te maken en kon ik gemakkelijk de slaap vatten. Aangezien jullie dit liedje waarschijnlijk niet kennen en ik geen slaapexpert ben, hebben we hieronder een aantal ECHTE tips om gemakkelijker de slaap te vatten. Een goede nachtrust is van essentieel belang voor je gezondheid.
Verander je lampen
Licht heeft invloed op je nachtrust. Het hormoon melatonine regelt je slaapcyclus en de hoeveelheid van deze hormonen, wordt geregeld door licht. Het is dus belangrijk om je kamer zo donker mogelijk te maken. Zelfs de lampjes van de TV in slaapmodus en het oplichten van je telefoon of tablet hebben grote invloed. Het beste is om in de twee uur voor het slapengaan niet meer naar felle beeldschermen te kijken.
’s Avonds douchen
Vele mensen zullen ’s ochtends voor het werk onder de douche gaan, maar als je deze routine aanpast en ervoor kiest om dat ’s avonds te doen, kan dat ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. Doe het echter niet vlak voordat je het bed induikt. Je lichaam zal eerst af moeten koelen.
Zorg voor een koude omgeving
Oke, niet te koud, maar in de wat koelere temperaturen zal je gemakkelijker de nachtrust vatten. De beste temperatuur is tussen de 15 en 20 graden Celsius.
Knipper met je ogen
Deze tip is niet met officieel onderzoek onderbouwd, maar er zijn mensen die erbij zweren: knipper een minuut met je ogen. Als het goed is worden je oogleden dermate zwaar dat je vanzelf in slaap valt.
Zorg dat je bed een slaapplek blijft
Als je naar bed gaat, is het belangrijk dat je niet teveel dingen meeneemt. Ga niet je werke-mail checken op je telefoon en neem zeker je laptop niet mee. Je brein is bij dat soort activiteiten gewend wakker te blijven.
Mediteren
Als je gaat mediteren daalt het cortisolniveau in je lichaam, waardoor je een stuk relaxter wordt en sneller in slaap valt.
Drink een glas melk
Als kind werd ons allen wel eens aangeraden een glas melk te drinken voor het slapen gaan. Bij voorkeur warme melk. Dit idee is niet zo gek, want melk bevat een proteïne (alpha-lactalbumine) dat weer melatonine produceert.
Gebruik geen slaapapps of trackers
Sommige mensen willen via een app of een tracker bijhouden hoe ze hebben geslapen. Dit is af te raden, omdat je hierdoor onbewust de druk met je meedraagt om beter te slapen. Dat werkt averechts.