Om een gans jaar in vorm te blijven zullen we ook in de winter uit onze pijp moeten komen. Maar niemand staat te springen om bij temperaturen rond het vriespunt een rondje te gaan hardlopen. Onderstaande tips moeten ervoor zorgen dat je toch de veters strikt en de strijd met vetrolletjes gewoon verderzet.
WEL
– Laat je trainingsoutfit bestaan uit minstens drie lagen. Ondergoed voor het zweet, een truitje om te warmte vast te houden en een jas die je beschermt tegen regen en wind. Het nut van meerdere lagen is dat lucht zich opstapelt en voor isolatie zorgt. Die zorgt er voor dat de warmte in de kledij blijft vastzitten; Heb je het toch te warm tijdens het hardlopen, verwijder dan een kledingstuk afhankelijk van de omstandigheden.
– Om diezelfde reden is het nuttig om een muts of pet te dragen wanneer de temperaturen onder het vriespunt duiken. Er verdwijnt veel warmte via het hoofd en met een hoofddeksel houd je warmte bij het lichaam.
– Opwarming is zowel in de zomer als winter enorm belangrijk wanneer je kiest voor een rondje in het park. Door langzaam te starten kan je jezelf veel blessureleed besparen. Vermijd zeker contact met opspattend water. Wanneer dat aanvriest op je kuiten is een kuitkramp niet ver meer af.
– Weinig dingen zijn slechter voor je longen dan het inademen van extreem koude lucht. Een sjaaltje voor je mond kan wonderen doen. Het houdt de ergste koude tegen, waardoor je deze niet rechtstreeks inademt. Andere onbeschermde lichaamsholten (zoals neus en oren) blijft best ook beschermt. Een beetje vaseline kan daarbij zeker helpen.
NIET
– Meteen een belangrijke: draag géén katoenen kledij. Katoen adement niet en is dus geen goede keuze om in te sporten wanneer het buiten koud is. Het neemt bovendien veel vocht op, wat zorgt voor een snelle afkoeling. En laat dat net datgene zijn wat we niet willen.
– Het is niet omdat het koud is, dat je lichaam minder vocht nodig heeft. Je mag dan wel minder dorst hebben wanneer het niet warm is, je verliest wel degelijk vocht tijdens het sporten in koude temperaturen. Wel kies je best voor een warm drankje of iets op kamertemperatuur. Die laatste wordt het snelst door het lichaam opgenomen. Alcohol blijft natuurlijk uit den boze, maar dat wist u ongetwijfeld wel.
– We gaan allemaal in de fout bij deze tip (ja, ook jij). Wanneer onze schoenen nat geworden zijn, door eender welke omstandigheid dan ook, hebben we de slechte gewoonte om ze op te warmen onder verwarming of naast de open haard. Niet doen! Hoge temperaturen zijn nefast voor de schoenen. Ze opwarmen net voor een loopsessie klinkt verleidelijk, maar is geen goed idee.