Waarom vloeken goed voor je is

Heb je even zin om te vloeken of te schelden? Ga lekker je gang, want onderzoek heeft uitgewezen dat het om een aantal redenen juist goed is voor de mens. Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij stress of ziekte.

Dr. Emma Byrne, een normaal robotwetenschapper die zich bezig houdt met het ontwikkelen van intelligente systemen, schrijft wanneer ze tijd over heeft voor Forbes, The FT en Global Business Magazine. Op 23 januari 2018 verschijnt haar nieuwe boek: “Swearing Is Good For You: The Amazing Science of Bad Language”. Tegenover Men’s Health heeft ze al een tipje van de sluier gegeven.

Chimpansees

In haar onderzoek heeft ze onder andere gekeken naar chimpansees. Deze dieren kunnen, zoals jullie misschien wel weten, gebarentaal leren. Volgens Byrne gebruiken ze deze gebaren om scheldwoorden uit te beelden. Zo leren ze van de verzorgers bijvoorbeeld een gebaar om naar de WC te gaan. Dit gebaar wordt door de chimpansee met vies geassocieerd en het blijkt dat zij het ook in andere contexten gebruiken wanneer er iets vervelends aan de hand is. Bijvoorbeeld wanneer een verzorger het eten uit de kooi haalt.

Volgens het onderzoek van Byrne doen ze dit in plaats van met hun uitwerpselen te gooien (normaal gedrag voor chimpansees) om even stoom af te blazen en om hun emoties te uiten. Mensen doen min of meer hetzelfde: ze gebruiken vloek- en scheldwoorden om even wat frustratie van zich af te gooien. Het is natuurlijk niet in iedere situatie acceptabel om te vloeken en je kunt er mee in de problemen komen, maar het heeft volgens Byrne wel degelijk fysieke en mentale gezondheidsvoordelen.

Controleren van emoties

Onze menselijke voorouders hebben scheld- en vloekwoorden waarschijnlijk bedacht om woede uit te drukken, zonder daarbij gelijk met iemand op de vuist te gaan, aldus Byrne. Stel dat je stamhoofd je heeft opgedragen een antilope te vangen en je komt zonder het dier terug, dan is hij waarschijnlijk niet blij. Als hij je helemaal afranselt, betekent het dat je fysiek niet in staat bent terug te gaan en er alsnog één te vangen. Als het stamhoofd toch even stoom af wil blazen, kan hij beter even verbaal tegen je tekeer gaan, zodat je vervolgens nog eventjes die antilope neer kan knuppelen. Win-win.

Schelden tegen de pijn

Schelden en vloeken kan je pijngrens verhogen. Dat geldt zowel voor fysieke als voor emotionele pijn. Door even te schelden kan je je een stuk beter voelen. Volgens Byrne maken terminale patiënten of chronisch zieken vaak gebruik van scheldwoorden om met de pijn en frustratie om te gaan. Dat schijnt een stuk beter te helpen dan jezelf op te rollen en te gaan huilen.

Activeer je hersenen

Het schijnt zo te zijn dat vloeken en schelden een bepaald deel van je hersenen activeert. Volgens Byrne is het zelfs zo dat schelden slachtoffers van een beroerte kan helpen bij het herontwikkelen van hun taalcapaciteit. Als je bijvoorbeeld een beroerte in de linkerhelft van je hersenen hebt gehad, is de kans groot dat dit jouw taalfuncties heeft aangetast. Omdat schelden zowel het emotionele- als taalgeoriënteerde gedeelte van je hersenen aanspreekt, helpt het deze mensen zich uit te drukken.

Slimme mensen schelden

Eerdere onderzoeken hebben wel eens gesteld dat mensen die schelden slimmer zijn. Dat is niet helemaal de waarheid volgens Byrne, maar het komt ook niet uit de luchtvallen. Het is niet zo dat mensen die schelden slimmer zijn, maar om een mooie combinatie aan scheldwoorden uit te braken, heb je toch wel krachtige grijze massa nodig. Het goed timen van diverse scheldwoorden wordt door Byrne bestempeld als iets intelligents, krachtigs en in sommige gevallen sociaal noodzakelijk.

Het is echter niet zo dat je door veel schelden slimmer wordt, want je IQ wordt er niet beter op, maar je kan ook niet leren beter te schelden. Wel is het zo dat mensen die veel schelden vaker een uitgebreidere woordenschat hebben dan mensen die weinig schelden.

Hopelijk hebben jullie tijdens het lezen van dit artikel geen ruzie thuis gekregen, want dan kunnen jullie het advies dat ik in de inleiding gaf beter even naast je leggen. Wil je meer weten over de wetenschap van scheldwoorden, wacht dan tot begin volgend jaar om het boek van Dr. Byrne te kopen.

Recent articles

Call of Duty: Cold War review – Geen COD in een zak

Telkens er een nieuwe Call of Duty verschijnt, is het feest. Spelers vanuit alle uithoeken van de wereld verzamelen zich massaal op de servers...

foesballen

Ik kijk zoals iedereen wel eens naar een voetbalwedstrijd. Iedere keer valt het op dat er nauwelijks sprake is van liefdevolle taferelen Er wordt...

Een winter vol verhalen (boekreview) – Hartverwarmend

Om de eenzame wintermaanden te overbruggen, komt uitgeverij Balans met Een winter vol verhalen. Korte verhalen, gedichten, brieven en opstellen met een...

Club Flo: zelfgemaakte dildo’s en VR-porno

In haar eerste eigen programma Club Flo praat Flo Windey vanaf donderdag 19 november om 21.45 over datgene waar doorgaans moeilijk over gepraat wordt....

Baden in (wijn)bubbels

Waarom baden met een glas rosé als je kan baden ín een glas rosé. De droom van iedere wijnliefhebber komt uit met deze schuimzeepjes....

Videogame rond internationale influencers gelanceerd

Twintig internationale influencers krijgen de hoofdrol in de nieuwe videogame Slide Stars voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Twee Nederlands pronken op...
Dennis Van der beek
Dennis Van der beekhttp://Mensroom.be
Elk topteam heeft minstens één Hollander. Dus ook Men's Room kon niet achterwege blijven. Dennis is door zijn brede interesses een onmisbare schakel in het clubje van behaarde Belgen en welruikende dames.

Leave a Reply