Een toespraak houden of een presentatie geven is voor veel mensen ontzettend moeilijk. Sommigen beginnen zelfs al te beven bij de gedachte. Wij hebben een aantal tips voor je die het spreken in het openbaar veel gemakkelijker zullen maken.
Weet tegen wie je spreekt
Als je een presentatie gaat geven, is het belangrijk dat je van tevoren weet wie er tegenover je zit. Stem je tekst daar op af en pas ook je stijl hier op aan. Ga tijdens een zakelijke presentatie niet praten alsof je tegenover je vrienden zit, maar houdt het zakelijk. Spreek je op een bruiloft, dan zal het publiek een luchtige speech verwachten.
Oefening baart kunst
Het lijkt voor de hand liggend, maar zorg dat je goed oefent alvorens je de toespraak of presentatie houdt. Ook al ken je het onderwerp door en door en weet je er alles van, het is goed om toch te repeteren. Hierdoor is de kans aanzienlijk kleiner dat je iets vergeet en zal je verhaal beter gestructureerd zijn, waardoor het publiek ook weet waar je het over hebt.
Een extra tip om tijdens het repeteren toe te passen is het zorgen voor afleiding. Zet een televisie of radio aan bijvoorbeeld. Tijdens de echte presentatie is de kans groot dat je een keer afgeleid wordt en een beetje oefening kan voorkomen dat je stil valt.
Als je de tekst uit je hoofd kent, ben je er echter nog niet. Lichaamstaal en beweging zijn ook van cruciaal belang. Sta je levendig voor de groep, dan zullen zij veel aandachtiger luisteren. Ga bijvoorbeeld voor de spiegel staan om te oefenen, zodat je kunt zien hoe je erbij staat en welke bewegingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen je maakt.
De zaken op orde
Zorg dat je vlak voordat de presentatie of toespraak begint rustig bent. Pak even een moment voor je zelf. Het helpt ook dat je van te voren je kijkt waar je de presentatie geeft. Als je de ruimte van te voren verkent, dan voel je je beter op je gemak. Test van te voren even de apparatuur, zodat je tijdens het moment suprême niet voor verassingen komt te staan.
Spreektechnieken
De tekst zit in je hoofd, je hebt geoefend en gezien dat je er niet als een zoutzak bij staat, dan zijn er nog diverse tactieken die je kan gebruiken voor het spreken zelf. Zorg er allereerst voor dat je niet monotoon in het zelfde tempo praat. Hierdoor verliest het publiek binnen een mum van tijd hun aandacht. Probeer van toon en volume te veranderen tijdens je presentatie.
Als je tegen je presentatie opziet, dan wil je er misschien snel vanaf zijn. Het is echter een slecht idee om er snel doorheen te jagen. Probeer je verhaal rustig te vertellen, vertraag af en toe en je publiek zal de informatie die je geeft veel beter in zich opnemen. Na belangrijke zinnen is het goed om kort te stoppen met spreken, zodat het beter binnenkomt bij de mensen. Doe dit net iets langer dan dat je denkt dat gebruikelijk is. Dat werkt het beste. Overigens is het wel belangrijk binnen de vooraf afgesproken tijd te blijven. Zorg dat je niet uitloopt.
Tijdens de toespraak of presentatie is het zaak vertrouwen uit te stralen. Heb je dat niet, doe dan alsof, want hierdoor komt de boodschap veel beter over. Kijk ook mensen aan (niet te lang natuurlijk), maak zo nu en dan een grap en laat je emoties zien. Dit maakt het geheel een stuk interessanter.
Feedback
Heb je alles achter de rug, dan ben je ongetwijfeld opgelucht. Als het kan, vraag dan iemand uit het publiek om feedback. Natuurlijk niet waar iedereen bij zit, maar later als je één op één met die persoon bent. Hierdoor kun je alleen maar beter worden.