Shadow of War is een vervolg op het originele verhaal van Middle-earth: Shadow of Mordor, dat meer dan 50 industrieprijzen op zijn naam zette. De wereld van orcs, dwergen en ridders is andermaal het decor van een episch verhaal doorheen het geïmproviseerde Midden-Oosten.
Hoofdpersonages Talion & de wraith Celebrimbor’s zielen zijn verbonden en samen maakten ze een nieuwe ‘Ring of Power’ om te vechten tegen het gespuis dat rondloopt op Middle-Earth. Het spel vertelt een behoorlijk donker verhaal dat zich afspeelt tussen de Orcs & Uruk-hai in Mordor en Gondor.
Assassin’s Orc
Bij de start van het spel krijg je een mooie intro van het verhaal alsook een korte, misschien iets te beknopte tutorial van ‘hoe aan het spel te beginnen’. Het is allemaal nogal overweldigend. Misschien omdat ik Shadow of Mordor niet gespeeld heb, of misschien omdat het de bedoeling is dat het overweldigend is. Want, overal rondom jou lopen er wel vijanden en het gevoel van één tegen allen is iets wat je echt nooit kan kwijtspelen.
Vrij snel krijg ik het gevoel in een Assassins Creed-spel verzeild geraakt te zijn, enkel is deze niet repetitief Na ettelijke uren spelen, heb ik nog steeds het gevoel dat ik soms mensen afmaak op manieren die compleet nieuw voor me zijn. Damn: hoe mooi zien die gevechten er uit.
Je kan ervoor kiezen op alle side quests op een map te proberen, de storyline te volgen, of online quests te doen. Ik heb me persoonlijk gebasseerd op de eerste twee. Het is een RPG, dus ik wil een beetje men level boosten vooraleer ik mij verder op het verhaal stort, want stel dat ik een te sterke tegenstander tref.
Orc, orc, orc, soep eet je met een?
Spelers kunnen de uitgebreide open wereld op talloze manieren ervaren en unieke persoonlijke verhalen creëren. Met behulp van de nieuwe en verbeterde melee, stealth en afstandsgevechtstechnieken, uitgebreide vaardigheden en de nieuwe krachtring, kunnen spelers de kracht van de Bright Lord gebruiken om Mordor van binnenuit te overheersen.
Spelers komen nieuwe en bekende bondgenoten tegen tijdens hun missie, onder wie Eltariel, de beste Nazgûl-jager; Baranor, de kapitein van Minas Ithil; Carnán, de mysterieuze natuurgeest en iconische personages zoals Shelob en Gollum. Behalve deze bondgenoten zullen ze een grote verscheidenheid aan dodelijke vijanden tegenkomen, waaronder Orks, Olog-hai, monsterlijke beesten, de oude Balrog Tar Goroth, vuurspuwende draken, de Nazgûl en uiteindelijk de Dark Lord, Sauron zelf.
Positieve punten zijn vooral het verhaal, de manier van vechten, de soundtrack en voice-acting. Minder leuke elementen zijn de nogal domme AI. Vijanden geven het nogal snel op als ze ‘je niet meer vinden’, maar ontsnappen is super easy. Je loopt gewoon iets te snel en spingt supergemakkelijk tientallentallen meters ver. Voor sommige spelers kan de leercurve nogal aan de steile kant zijn. Een beter uitgewerkte tutorial had daar ongetwijfeld een stokje kunnen voor steken.
Conclusie
Ben je gek op RPG’s en actiegames à la Assassin’s Creed? Dan heb je met Shadow of War goud in handen. Het staat als een paal boven water, dat deze net als zijn voorganger een pak prijzen in de wacht zal slepen. Het begin is pittig, maar bijt door (als een orc in een stuk mensenvlees) en je zal ervoor beloond worden.
Middle-Earth: Shadow of War is sinds 10 oktober beschikbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4.