Assassin’s Creed Odyssey review – Eureka!

Een jaar na het succesvolle Assassin’s Creed Origins, neemt Ubisoft ons mee naar het Griekenland van 431 jaar v.C. Vol nieuwsgierigheid ruilden we de piramiden in voor het mooie Griekenland van weleer.

We bevinden ons in een fictief verhaal tijdens de Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta. Je kruipt in de huid van de vrouwelijke huurlinge Kassandra of de mannelijke huurling Alexios, afstammeling van koning Leonidas. Op onderzoek naar onze roots, komen we uit op de Cult, die heel wat touwtjes in handen hebben en Griekenland willens nillens willen veroveren.

Assassin's Creed Odyssey 4

Je vecht met of tegen de Spartanen of Atheners, al naargelang wat je het beste uitkomt. We krijgen ook wat van de geschiedenis mee, zo passeren tal van bekende historische figuren zoals Socrates, Hippocrates en Perikles, de revue. Het meest sfeervolle van de game, naast het prachtige Griekenland, zijn de accenten die de game rijk is. Al klinkt de éne al wat beter dan de andere, sfeerrijk is het wel. Wij speelden de game als Kassandra, waar een prima stemactrice achter schuilt. Ubisoft weet regelmatig een komische twist toe te voegen, wat erg in smaak viel bij ons.

Griekenland verkennen

Ubisoft geeft de speler de keuze om niet meteen alle objectieven te tonen op de map, maar hem zelf te laten ontdekken wat er allemaal te doen is. Je trouwe arend Ikaros kan dan de nabije buurt scouten vanuit het luchtruim en de nodige zaken ontdekken. Wat je ontdekt verschijnt vanaf dan in de HUD. Alles beter dan een soms te overvolle HUD, vonden wij.

Assassin's Creed Odyssey 1

Van het ene eiland naar het andere hoppen kan per schip, dat je zelf aanvoeren mag en kan uitrusten met geschut. Ook kan je kapiteins aan boord nemen die het schip ook nog wat meer aanzien geven. De wateren zijn niet zonder gevaar, er liggen altijd piraten op de loer. De zeegevechten zijn best leuk. Gewoon keihard rammen die andere schepen, of een heleboel geschut op hen afsturen. Zolang je maar behendig genoeg blijft om zelf niet in de flanken genomen te worden. Met aan het einde de eer van de overwinning en enkele schatten.

Over land trek je meestal te paard, aangezien je wel wat afstand af te leggen hebt. Gelukkig kan je locaties vrijspelen om vanaf dan fast travel-gewijs naartoe te bewegen. Ook is er de optie om het paard automatisch via de wegen naar een locatie op de map te laten draven. Het klimmen gaat overal vlot, zowel aan huizen, standbeelden en rotsen vond ons personage altijd wel de weg.

Combat

De combat gaat vlot, met pijl-en-boog en melee-wapens zoals een bijl of speer. Er zijn een heleboel verschillende wapens, in alle levels van je personage, die je wint, steelt of koopt door enkele duiten te dokken bij de plaatselijke smid. Ook kan je daar de wapens upgraden. Hetzelfde geldt voor je beschermende kledij. Daarnaast kan je skills vrijspelen, zowel defensief als offensief, die je doorheen de vechtpartijen zullen helpen. Eén ding is zeker, combat gaat vlot en de befaamde Spartan kick is super doeltreffend.

Assassin's Creed Odyssey 2

Ten slotte zijn er nog conquest battles. Elke regio toont hoe sterk diens leider en zijn gevolg zijn. Door hen zo veel mogelijk te saboteren kan je hun macht verkleinen. Zodra hun macht klein genoeg is, kan je een conquest battle inleiden waarbij je voor Sparta of Athene vecht. Je komt terecht in een groot gevechtsveld en het doel is simpelweg zoveel mogelijk tegenstanders te verslaan alvorens ze het leger waarvoor je vecht, verslaan.

RPG-zijnde, geeft de game tijdens gesprekken meerdere keuzes die dan mogelijk gevolgen hebben in het verhaal. Of gewoon op dat moment. Ook is het zo dat wanneer je de slechte toer opgaat door te moorden en/of stelen, er premiejagers op je afkomen. Deze zijn wat taaier dan andere vijanden, maar hen verslaan loont, want ze hebben wel altijd goeie gear mee. Wie toch liever op veilig speelt, kan de premiejagers betalen om hen op andere ideeën te brengen.

Ten slotte

Terwijl de game heel veel uren leuke gameplay biedt, zou het kunnen storen dat je niet snel snel de main story kan doorploegen omdat er af en toe wat extra in level gestegen moet worden via zijmissies (die gelukkig wel talrijk zijn). Ook is Odyssey niet gevrijwaard van een occasionele freeze. Eén keer moesten we de game daardoor herstarten, gelukkig had de automatische save redelijk recent nog zijn werk gedaan.

Assassin’s Creed Odyssey brengt je naar het oude Griekenland waar het prachtig vertoeven is en een legendarisch avontuur op je ligt te wachten. Voor al wie het niet deert om hier en daar een zijpad te nemen om zo voldoende te levellen voor de main story, brengt Ubisoft een sterke game. Haal je beste Spartan-kick maar boven, For Sparta! Of Athens, wat je maar wil.

Recent articles

Call of Duty: Cold War review – Geen COD in een zak

Telkens er een nieuwe Call of Duty verschijnt, is het feest. Spelers vanuit alle uithoeken van de wereld verzamelen zich massaal op de servers...

foesballen

Ik kijk zoals iedereen wel eens naar een voetbalwedstrijd. Iedere keer valt het op dat er nauwelijks sprake is van liefdevolle taferelen Er wordt...

Een winter vol verhalen (boekreview) – Hartverwarmend

Om de eenzame wintermaanden te overbruggen, komt uitgeverij Balans met Een winter vol verhalen. Korte verhalen, gedichten, brieven en opstellen met een...

Club Flo: zelfgemaakte dildo’s en VR-porno

In haar eerste eigen programma Club Flo praat Flo Windey vanaf donderdag 19 november om 21.45 over datgene waar doorgaans moeilijk over gepraat wordt....

Baden in (wijn)bubbels

Waarom baden met een glas rosé als je kan baden ín een glas rosé. De droom van iedere wijnliefhebber komt uit met deze schuimzeepjes....

Videogame rond internationale influencers gelanceerd

Twintig internationale influencers krijgen de hoofdrol in de nieuwe videogame Slide Stars voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Twee Nederlands pronken op...
Valeska Remmery
Valeska Remmery
Filmfan, gameliefhebber en heeft een pen vlotter dan een kangeroe op LSD.

Leave a Reply