Borderlands 3 (PS4) review – Geen grensgeval

Vijf jaar na de vorige release probeert Gearbox met Borderlands 3 alweer een topper te landen. Slaagt de ontwikkelaar in haar opzet of is het grensgeval? Hieronder ons verdict.

a de dood van Handsom Jack en de ondergang van Hyperion, schieten er nog een heleboel Vaults over in het heelal. Dergelijke vaults zijn gevuld met een hoop technologische snufjes en andere rijkdom. Dat intrigeert uiteraard, en misschien nog het meest de tweeling Troy en Tyreen Calypso. Zij starten een groepering genaam Children of the Vault en rekruteren een heleboel bandieten via allerlei promofilmpjes waarin ze als rasechte influencers om likes vragen.

Om de vaults en hun kostbare inhoud te verkrijgen gaat de Calypso-tweeling over lijken. De verzetsgroep Crimson Raiders wil dat dit eindigt en gaan op zoek naar Vault Hunters om hen bij te staan. Hier komen wij in het plaatje.Borderlands 3 zit zoals verwacht propvol flauwe humor en neemt zichzelf nog steeds niet te serieus. De game is afgeladen met enthousiaste NPC’s met een hoek af en probeert ook wel eens de emotionele toer op te gaan, een beetje toch. Echt serieus wordt het nooit en het verhaal boeit misschien niet altijd evenzeer, maar de fijne gameplay houdt alles staande.

Role playing

Voor de klasse van je personage krijgt je aan het begin van de game de keuze tussen vier personages: een Siren genaamd Amara, Gunner Moze, Operative Zane en Beastmaster FL4K. Elke klasse heeft een specifieke action skill, zo kan de Gunner een mech oproepen en FL4K kan wezens aanroepen om hem te helpen. Deze action skills uitbouwen doe je door verdiende skill points te spenderen aan specifieke vaardigheden. Geen keuzestress hier, want tegen een vergoeding kan je je skill tree opnieuw uitbouwen.

Loot shooter

Borderlands 3 bevat echt onnoemlijk veel wapens, omdat elk wapen enorm veel specifieke eigenschappen heeft. Elk wapen dat je tegenkomt behoort tot een type (pistool, shotgun, sniper rifle enzovoort), maar heeft dan nog een heleboel specificaties die het wapen uniek maken. Zo heeft elk wapen een score qua damage, accuracy, handling, reload time, fire rate en magazine size. Ook de fabrikant doet er toe. Zo heb je bij een bepaalde fabrikant bijvoorbeeld oneindige munitie. Een wapen kan ook beschikken over elemental damage, zoals bijvoorbeeld vuur, spanning of straling. Naargelang welk type vijand je voor je hebt, kan je zo minder of meer damage doen.

De wapens zijn ook ingedeeld in mate van zeldzaamheid. Al betekent dat niet dat een minder voorkomend wapen sowieso beter is dan een meer voorkomend wapen. Je moet dus altijd aan het vergelijken gaan. Met deze grote verscheidenheid tussen wapens krijg je telkens weer een nieuwe ervaring voorgeschoteld. Op dat vlak weet Borderlands 3 echt te scoren. Je wil namelijk alsmaar meer wapens verzamelen om zo aan het beste van het beste te geraken.

Aan wapens geraak je door locaties die je bezoekt te looten, er staan namelijk altijd een heleboel kisten of kasten verspreid over de locaties. Ook vijanden laten wel eens wat spullen vallen wanneer je ze verslaat. Ten slotte kan je ook her en der in automaten nieuwe wapens kopen of verkopen. Met het verkopen van wapens kan je overigens een flinke duit verdienen om andere of betere zaken te kopen. Zo kan je tegen betaling je rugzak uitbreiden (om zo meer loot te kunnen oprapen) en de maximum hoeveelheid munitie dat je kan dragen per wapentype. Beide erg interessant.

Met z’n viertjes

De game valt volledig alleen te spelen, maar je kan er ook voor kiezen om met vrienden of volstrekt onbekenden samen te spelen. Online kan je met tot vier spelers een sessie aangaan, op console is er ook lokale coöp aanwezig. Je kan de game automatisch een sessie laten kiezen of je kan je sessie openstellen voor anderen. We speelden de game op moeilijkheidsgraad “Normal” en waren regelmatig toch erg blij om hulp te krijgen. Zeker bij bepaalde boss fights gaat het er onverbiddelijk en stevig aan toe.

Eén erg belangrijke afweging die je moet maken als je online speelt is welke vorm je verkiest: coöperation of coöpetition. Coöperation betekent dat wanneer er loot valt, die enkel voor jou is en je met eender welk level kan samenspelen, want de game past zich aan elke speler aan. Coöpetition is de klassieke modus waarin iedereen de loot kan oppikken, om het eerst dus, en er geen level balancering is, er wordt enkel naar het level van de host gekeken. Wij gingen voor de klassieke gameplay, omdat het toch wat meer pit geeft.

Game value

Borderlands 3 brengt je op verschillende planeten die erg sfeervol zijn aangekleed. De vijanden en boss fights zijn stuk voor stuk uniek en met alsmaar nieuwere wapens blijf je na uren nog altijd geboeid spelen. De zijmissies zijn leuk en voelen niet aan als filler. Borderlands 3 bevat na het uitspelen ook nog een end game en er komt nog DLC aan. Kortom, er is meer dan genoeg inhoud om uren te spenderen als Vault Hunter.

Performance-problemen

De game wordt spijtig genoeg geplaagd door performance-problemen. Wij speelden op de PS4 Pro en kregen regelmatig dikke frame drops en freezes. Deze problemen waren het meest aanwezig wanneer we samen speelden met andere gamers en bij het laden van menu’s. Best zonde voor zo’n top game. Gelukkig neemt het de fun niet geheel weg, maar het stoort wel wanneer het gebeurt, zeker wanneer je in een hels gevecht zit. Er zijn al patches vrijgegeven, maar op het moment van schrijven ondervinden we nog steeds problemen.

Borderlands 3 weet te boeien met een flinke voorraad gameplay, guns en de alsmaar aanwezige hoop op de beste loot om alles neer te knallen. Menig gamer zal uren zoet zijn met op schattenjacht te gaan doorheen het heelal, met daarin als meest schitterende ster de vlotte coöp gameplay. Spijtig van de performance-problemen, maar dat is gelukkig geen killer.

★★★★☆

Recent articles

(onder)stoppen

In het leven moeten we voortdurend stoppen. Stoppen met roken. Stoppen met drinken. Stoppen met alles wat plezant maar ongezond is. Om dan nog...

‘In de stilte ligt het antwoord’ van Ryan Holiday (boekrecensie)

In onzekere tijden hebben we allemaal nood aan een houvast, aan voorbeelden en aan praktische tips hoe je moet omgaan met al dat negatieve...

Crash Bandicoot 4: It’s About Time (PS4) review – Het werd tijd!

Woebegedjab? Hoegoeda? Hoe heet dat dekselse masker dat Crash Bandicoot vroeger voor zijn gezicht droeg voor extra bescherming? In plaats van het op te...

Monster Truck Championship (PS4) review – Race-culthit in wording

Met extravagant spectaculaire shows heeft het Monster Trucks genre vooral in de USA, het land waar over-the-top entertainment een religie is, een grote fan-base....

België heeft eigen videogamemuseum

Het is geen algemene kennis, maar België heeft een gamer die eigenlijk al een tijdje in een museum hoort, namelijk ondergetekende. Nu komt daar...

Tennis World Tour 2 (PS4) review – Op de juiste koers

Na de release van het eerste deel in 2018, is op 22 september Tennis World Tour 2 verschenen. Het eerste deel werd niet goed...
Valeska Remmery
Valeska Remmery
Filmfan, gameliefhebber en heeft een pen vlotter dan een kangeroe op LSD.

Leave a Reply