REVIEW. Donkey Kong Country Tropical Freeze – Een topper van (zak)formaat

De Nintendo Switch is nu ruim een jaar oud en we hebben al een aantal games uit het tijdperk van diens voorganger, de Wii U, zien verschijnen op deze nieuwe console. Dat is niet vreemd. De Wii U beschikte immers over zeer sterke titels, maar wist helaas nauwelijks te verkopen, waardoor bijna iedereen deze titels gemist heeft. Nieuw in het rijtje opnieuw uitgebrachte games is Donkey Kong Country Tropical Freeze. Verdient deze game een tweede kans? 

[dropcap]Donkey[/dropcap] Kong Country Tropical Freeze borduurt voort op dezelfde formule als de eerdere DKC-games. Het is een tweedimensionale platformer waarin je Donkey Kong naar het einde van ieder level probeert te loodsen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want onderweg wordt je belaagd door vijanden, zijn er vele hindernissen en obstakels te overbruggen en kun je letters en puzzelstukjes verzamelen.

Op bepaalde momenten word je vergezeld en geholpen door Diddy, Dixie of Cranky Kong. Deze apen gaan op je rug zitten en zorgen er niet alleen voor dat je meer hartjes hebt, maar hebben elk een unieke eigenschap die je helpt bij het behalen van een level. Diddy Kong heeft een raket op zijn rug, waardoor je net iets langer in de lucht kan blijven, Dixie Kong maakt van haar haar een propeller, waarmee je net iets hoger kan komen en met Cranky’s wandelstok kun je een dubbele sprong maken en zelfs op stekels springen. Hoewel deze hulp niet per sé nodig is voor het uitspelen van de levels, zul je het wel vaak nodig hebben om een bepaald verzamelobject te bereiken.

Flinke kluif

De moeilijkheidsgraad in Donkey Kong Country Tropical Breeze ligt behoorlijk hoog. In het begin kan je vrij ontspannen door de levels heen springen, klauteren, swingen en rollen, maar het niveau wordt gestaag opgebouwd. Zeker wanneer je een poging doet om alle letters en puzzelstukjes te verzamelen, zal je op sommige momenten de neiging hebben je Switch uit het raam te gooien. Je doet het echter niet voor niets, want de verzamelaar wordt in iedere wereld al beloond met extra levels en krijgt op het eind zelfs een compleet nieuwe wereld voorgeschoteld. Zoals je waarschijnlijk al kan raden, doen deze levels er qua moeilijkheidsgraad nog een schepje bovenop.

Funky Kong

Als je Tropical Freeze al voor de Wii U hebt, dan is er weinig reden om het spel normaals te kopen. Buiten de iets betere beeldkwaliteit en het feit dat je het op een handheld kan spelen, is de toevoeging van de Funky mode de enige nieuwe. In deze mode kan je het spel uitspelen met de super hippe surfdude Funky Kong. Funky Kong staat op een surfplank en maakt het spel een stuk gemakkelijker. Je bent namelijk bestand tegen stekels, je kan oneindig door rollen en je krijgt meer hartjes. Retro Studios heeft hiermee de hoge moeilijkheidsgraad getackeld en het spel speelbaar gemaakt voor iedereen.

Een vrolijke bende

Tropical Freeze is een grote vrolijke bende. Als je de kleurrijke levels ziet en de aanstekelijke muziek hoort, dan heb je direct zin om door het level heen te rennen en te springen. Tussendoor trommel je met je handen op allerlei objecten, spring je eens op de rug van een neushoorn, slinger je aan een liaan, stap je in een mijnkarretje of word je met een kanon gelanceerd. Al deze gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op zonder dat het even saai wordt.

Het spel ziet er enorm strak en kleurrijk uit en heeft prachtige achtergronden waarop altijd iets gebeurt. In handheldmodus gaat er vrijwel niets van deze grafische pracht verloren. Wat audio betreft mogen we zeker niet klagen. De deuntjes zijn allemaal even gezellig en zeker weten dat je regelmatig zonder reden met Donkey Kong op de grond zal trommelen.

Conclusie

Donkey Kong Country Tropical Freeze is een platformgame zoals we deze kennen uit vroegere tijden. Het is een heerlijk vrolijke game op het eerste gezicht, maar wordt na verloop van tijd lekker uitdagend, waardoor je er lang plezier aan zal beleven. Voor het selecte gezelschap dat het spel al voor de Wii U had, is er weinig reden om het nogmaals aan te schaffen, tenzij je het graag in handheldmodus of op een lage moeilijkheidsgraad wil spelen. De rest moet het spel eigenlijk gewoon kopen. Een topper van formaat!

Donkey Kong Country Tropical Freeze (Switch)
8.8 Onze score
Gameplay9.1
Graphics8.5
Geluid8.3
Levensduur8.6

Recent articles

‘In de stilte ligt het antwoord’ van Ryan Holiday (boekrecensie)

In onzekere tijden hebben we allemaal nood aan een houvast, aan voorbeelden en aan praktische tips hoe je moet omgaan met al dat negatieve...

Crash Bandicoot 4: It’s About Time (PS4) review – Het werd tijd!

Woebegedjab? Hoegoeda? Hoe heet dat dekselse masker dat Crash Bandicoot vroeger voor zijn gezicht droeg voor extra bescherming? In plaats van het op te...

Monster Truck Championship (PS4) review – Race-culthit in wording

Met extravagant spectaculaire shows heeft het Monster Trucks genre vooral in de USA, het land waar over-the-top entertainment een religie is, een grote fan-base....

België heeft eigen videogamemuseum

Het is geen algemene kennis, maar België heeft een gamer die eigenlijk al een tijdje in een museum hoort, namelijk ondergetekende. Nu komt daar...

Tennis World Tour 2 (PS4) review – Op de juiste koers

Na de release van het eerste deel in 2018, is op 22 september Tennis World Tour 2 verschenen. Het eerste deel werd niet goed...

Zalando verkoopt nu ook tweedehandse mode

In onzekere tijden kiezen mensen steeds vaker voor tweedehands kledij. Zalando, Europa's grootste online platform voor mode en lifestyle, lanceerde deze week een nieuw...
Dennis Van der beek
Dennis Van der beekhttp://Mensroom.be
Elk topteam heeft minstens één Hollander. Dus ook Men's Room kon niet achterwege blijven. Dennis is door zijn brede interesses een onmisbare schakel in het clubje van behaarde Belgen en welruikende dames.

Leave a Reply