REVIEW. Isle of Man TT: Ride on the Edge – op het randje

De Isle of Man TT is de oudste, grootste en gevaarlijkste motorrace ter wereld. Op een eilandje tussen Ierland en Engeland nemen jaarlijks mannen met stalen ballen in lederen pakken de openbare weg op het eiland over. Geen slenterende koeien of rammelende tractors maar bruut jankende paardenkrachten omhuld door metalen stieren bepalen dan het straatbeeld. Is dit gegeven voldoende voor een interessante racegame?

[dropcap]Wanneer[/dropcap] je op YouTube naar on-board beelden kijkt, gaan je nekharen overeind staan zodra je beseft dat je niet naar een videogame maar naar echte beelden kijkt. De Snaefell Mountain course is een circuit van 61 km lang, meer dan 200 bochten, topsnelheden van 330 km/u en een gemiddelde van 210 km/h over hobbelige wegen tussen weidelanden of door een slapend dorpje. Waanzin! Dat er in de voorbije 104 edities “slechts” 234 deelnemers zich dood hebben gereden is een wonder te noemen.

Game of YouTube?

De game vertaalt de sfeer van de race perfect. Wanneer je racet met de helm view dan weet je niet wat je overkomt! Tegen oogverblindende snelheden raas je over wegen en door dorpen die je herkent van YouTube en heel even voel je dat je ballen zich tot staal omvormen … tot je ze te pletter rijdt tegen een bruggetje.

Auw!

Dat te pletter rijden zal vaker gebeuren dan je gewend bent bij eender welke andere motor racegame. Dat komt niet alleen door de halsbrekende snelheden, de smalle wegen, de onverwachte hobbels en de nihil-foutmarge. TT Isle of Man gaat vol voor simulatie qua rijgedrag van de motor. Dat is op zich een prima keuze en je kan je onervarenheid deels compenseren door de sterkte van je TCS of ABS aan te passen. Vreemd is dan wel dat je verder je motor niet kan tunen naar jouw rijstijl of ook je controller gevoeligheid niet kan aanpassen. Bovendien had ik graag een kwalificatiesessie gezien, zodat ik mijn rempunten en gevarenzones ken vooraleer ik onwetend een race in ga en bij bocht drie al in iemands voortuin lig te spartelen.

Budgetbeheer

De carrièremode is niet beklijvend te noemen maar heeft wel een interessante feature die ik nog in geen enkele andere racegame ben tegengekomen … je kan failliet gaan! Maak je te veel schade en win je te weinig prijzengeld dan kan het qua carrière zomaar “game over” voor je zijn. Een situatie die uit het leven gegrepen is en die een extra dimensie geeft aan je keuzes en je races en een toegevoegde waarde is aan de spelervaring.

Geen motor om zonder handschoenen aan te pakken

De Supersports wennen relatief snel maar zodra je op een Superbike stapt gaat er een nieuwe wereld voor je open! Alles wat je voordien hebt geleerd op de Snaefell en de 9 andere pittige, fictieve wegcircuits, moet je volledig herzien. Het brute acceleratie en topsnelheid verschil op de Superbikes geeft een steile leercurve voordat je ook die enigszins onder controle hebt. Eenmaal je over dat frustratiestadium heen bent is het kicken wanneer je als een blinde gek toch weer een ronde overleefd hebt doorheen het schitterende landschap. De graphics zijn sfeervol. Ondanks de hoge snelheden zie je goed tegen welk huis je aan knalt of in welk beekje je tuimelt. Ook de  bewegingen van de rijders ogen natuurlijk, vooral bij crashes, iets wat ik ongewild uitvoerig heb getest. Het geluid voldoet.

Rijden op de limiet … of niet?

Hoewel we de Ride franchise niet vergeten, is dit toch een unieke game in het genre en verdient daar een pluim voor. Dit is wel zo’n game waarvan je ofwel gillend gek wordt ofwel helemaal in opgezogen wordt. Ben je een casual gamer dan blijf je er beter van weg, maar ben je een echte motorfan? Dan is deze game een must. Het frustratielevel kan behoorlijk hoog liggen maar de voldoening van een geslaagde race ligt nog hoger. Perfect is de game niet, de limiet kan nog wat verlegd worden: een kampioenschap zou een leuke toevoeging zijn, het gebrek aan tuning en het gelimiteerd aantal circuits mag de benodigde aandacht voor een eventueel vervolg. Het hangt ervan af of de makers de limiet bij de niche willen houden of niet.

Isle of Man TT is verkrijgbaar voor pc, PS4 en Xbox One.

Isle of Man TT (PS4)
7.3 Onze score
Gameplay7
Graphics9
Geluid7
Levensduur6

Recent articles

MAMoiselle: 21 wensen voor een fantastisch 2021

2020 is voorbij. Tijd voor een nieuw begin en een frisse start. En ik weet het wel, het zou naïef zijn om te denken...

Mealhero en De Vegetarische Slager bundelen de krachten

Weet je nog toen we vorig jaar lyrisch waren over Mealhero? Het bedrijf laat je in enkele minuten een heerlijk gezonde maaltijd op tafel...

Mortal Kombat 11 Ultimate (PS4) review – Nog meer vechtplezier

Door de arcadehallen op de kermis hebben we ontdekt hoe leuk het is om iemand virtueel op het gezicht te slaan. Mortal Kombat 11...

Slide Stars (PS4) review – Temple Run met influencers en bananen

De term influencers zal je ongetwijfeld afgelopen jaren je om de oren geslagen zijn. Bij ieder nieuw social media platform ontstaan er nieuwe soorten...

Dragon Quest XI S – Echoes of an Elusive Age review – Meer dan een echo

Liefhebbers hoeven we niet meer over de streep te trekken, die hebben mogelijks de eerder verschenen Switch-versie al gespeeld. Voor nieuwkomers is Dragon Quest...

De kunst van het niks doen

We zijn dan toch eindelijk van 2020 vanaf geraakt. Het is voorbij, het zit erop, 't is gedaan. Dag en bedankt. Bedankt voor de...
Alain Van Der Steen
Alain Van Der Steen
Alain is de oudste van de redactie en er wordt verteld dat hij lang geleden nog tegen de Duitsers gevochten heeft. Waarschijnlijk in Call of Duty, denken we.

Leave a Reply