GAMEREVIEW. South Park: The Fractured but Whole (PS4): het Absurdistan van Trey Parker en Matt Stone

South Park verraste in 2014 vriend en vijand met het eerste echte videospel over de bekende animatiereeks. The Stick of Truth was een geslaagde combinatie van hilarische taferelen en een oerdegelijk vechtsysteem. Moeilijk om daar een vervolg aan te breiden, zou je denken. Toch stellen de makers alles in het werk, om het nieuwe deel minstens even succesvol te maken. Met meer scheten en schuine moppen dan we aanvankelijk voor mogelijk hielden.

Ditmaal geen strijd tussen de Duitsers en de Amerikanen. Of tussen zombies en schietgrage legerknechten. South Park: The Fractured but Whole gaat over een duel tussen twee ongeziene grootmachten. Coon and Friends en The Freedom Pals voeren oorlog om veel meer dan wereldheerschappij. Het gaan om de eer van grootste franchise van South Park. Om die van meeste heldhaftige superheldenteam. En om diegenen waarvan de scheten het meeste ravage kunnen aanrichten. Dat is precies waarover het vervolg gaat. Dromerige kinderverhalen over machtige superhelden en vernielzuchtige rivalen. Niets is echter minder waar. Jij als New Kid wordt er middenin gedropt.

Gemuteerde katten

Fans zullen zich in hun nopjes voelen als ze de vertrouwde wereld weer tot leven zien komen. Het is een blij weerzien met alle bekende personages uit de animatiereeks. Net zoals South Park hoort te zijn, worden schokkende conversaties niet geschuwd. Trey Parker en Matt Stone nemen zowat alles en iedereen op de korrel. Dat maakt van TFBW misschien wel de grappigste game ooit, of toch alleszins fans ervan. Met alleen humor heb je natuurlijk geen videospel. Daarvoor is veel meer nodig dan grappen over de donkere medemens, gehandicapten, luide scheten, geile priesters, gemuteerde katten en stotterende teamgenoten. Gameplay heet dat in vakjargon.

Je avontuur begint in je slaapkamer, waar je gecommandeerd wordt door de leider van Coon and Friends: Cartman. Hij laat je kiezen tussen een van de klassen, je looks bepalen en kennismaken met diens kelder die volgeduwd zit met hoogtechnologische snufjes, een shop en andere handigheden waarmee je doorheen het verhaal kennis zal maken.

Smartphone

Je in-game smartphone fungeert als hoofdmenu die toegang geeft tot zowat elke feature. Je kan er je party aanpassen, outfit veranderen, vooruitgang in het verhaal opvragen, items craften en een map opvragen. Eerder overbodig vonden we de Coonstagram-app. Een tool dat gebaseerd is op Instagram, en vooral in het begin van de game nodig is. De eerste missie is namelijk inwoners op de foto krijgen. De opdrachten daarna gaan van een bepaald gebied opschonen, tot een eindbaas verschalken en bepaalde items vinden. Zoals eerder vernoemd, zijn er genoeg randactiveiten die de speelduur minstens verdubbelen. Wanneer je het dorp verkent, kan je beroep doen op de unieke krachten van je partijgenoten. Daardoor kan je op plaatsen raken die anders niet toegankelijk zijn.

Het vechtsysteem is in vergelijking met zijn voorganger lichtjes op de schop genomen. De vechtscène is verdeeld in vakken zoals bij een schaakbord. Dat geeft diverse aanvalsmogelijkheden, maar ook gevaren afhankelijk van de tegel waarop je je bevindt. Aanvallen kan met behulp van je vuisten, wapens die je vindt of maakt of magie. We zouden haast vergeten dat ook scheten de vijand ernstig kunnen verwonden. De klasse die je bij aanvang koos, heeft veel invloed op de manier waarop het vechten verloopt. De ene is bijvoorbeeld pijlsnel , de andere kiest voor een aanval vanop afstand.

‘Kont’clusie

Met South Park: The Stick of Truth legden de makers een stevige basis voor dit vervolg. The Fractured but Whole borduurt netjes verder op het succes van het origineel, en voegt daar een verbeterd vechtsysteem en nog gekker verhaal aan toe. Door de absurde, vaak groffe, humor, is het spel niet voor iedereen weggelegd. We kunnen stellen dat fans van de reeks zich hiermee ongetwijfeld zullen vermaken. Ben je echter niet zo tuk op negermoppen en scheetaanvallen, dan koop je hiermee een (gemuteerde) kat in een zak.

South Park: The Fractured but Whole is vanaf 17 oktober verkrijgbaar voor pc, PS4 en Xbox One.

South Park: The Fractured but Whole (PS4)
8.1 Onze score
Gameplay8
Graphics8.5
Geluid8
Levensduur8

Recent articles

MAMoiselle: 21 wensen voor een fantastisch 2021

2020 is voorbij. Tijd voor een nieuw begin en een frisse start. En ik weet het wel, het zou naïef zijn om te denken...

Mealhero en De Vegetarische Slager bundelen de krachten

Weet je nog toen we vorig jaar lyrisch waren over Mealhero? Het bedrijf laat je in enkele minuten een heerlijk gezonde maaltijd op tafel...

Mortal Kombat 11 Ultimate (PS4) review – Nog meer vechtplezier

Door de arcadehallen op de kermis hebben we ontdekt hoe leuk het is om iemand virtueel op het gezicht te slaan. Mortal Kombat 11...

Slide Stars (PS4) review – Temple Run met influencers en bananen

De term influencers zal je ongetwijfeld afgelopen jaren je om de oren geslagen zijn. Bij ieder nieuw social media platform ontstaan er nieuwe soorten...

Dragon Quest XI S – Echoes of an Elusive Age review – Meer dan een echo

Liefhebbers hoeven we niet meer over de streep te trekken, die hebben mogelijks de eerder verschenen Switch-versie al gespeeld. Voor nieuwkomers is Dragon Quest...

De kunst van het niks doen

We zijn dan toch eindelijk van 2020 vanaf geraakt. Het is voorbij, het zit erop, 't is gedaan. Dag en bedankt. Bedankt voor de...
Pieter Kesselaers
Pieter Kesselaers
Pieter richtte in 2016 Men's Room op, hetzelfde jaar waarin hij werk maakte van zijn zoontje Nibe. Houdt zich verder bezig met gamen, lezen en als er nog tijd overschiet: een loopje in het park.

Leave a Reply