REVIEW. Star Wars: Battlefront 2: verplichte kost voor bij het kerstdiner

Als baby-boomer van het bouwjaar 1963 heeft Star Wars een belangrijke plaats gehad in mijn jeugdjaren. Hoe sterk de aantrekkingskracht van deze franchise is en blijft, blijkt uit het feit dat ik nu in mijn tweede jeugd nog steeds kan genieten van dit exceptioneel goed-tegen-slecht-universum op mijn gameconsole.  De eerste Battlefront was te pruimen maar had zo af en toe een stroompanne. Hoe zou deze Battlefront II spelen?

De singleplayer campaigne neemt je mee met het verhaal van Commander Iden Versio, leidster van een Special Forces unit van het keizerrijk, de Inferno Squad. Het verhaal vindt plaats tijdens de laatste dagen van de Galactische burgeroorlog. Het verhaal zelf lijkt een aan elkaar geregen lint van losse missies die je als een Star Wars toerist langs de verschillende iconische locaties leidt en je leert spelen met “heroes” à la Luke Skywalker, om er maar eentje te noemen, zodat je in de multiplayer alvast weet hoe je hun speciale krachten kunt gebruiken.

Ook al vormen ze een onsamenhangend verhaal, de individuele missies zijn zeker de moeite om te spelen. De omgevingen zijn ronduit schitterend, de wapens voelen degelijker aan dan bij de eerste Battlefront en de voice acting is van een erg hoog niveau, net zoals de rest van het geluid. De singleplayer campaign is erg kort. Ondergetekende wanna-be-Jedi is een middelmatig digitaal schutter maar na een uurtje of vijf kon ik mijn wapen al definitief laten afkoelen. Het lijkt er dan ook op dat dit alles slechts een opwarmertje is voor het echte werk in de multiplayer.

May the internet be with you

Nu de basics en de locaties via de singleplayer geen geheimen meer voor je hebben, kan je volop de strijd aangaan met je collega schietgrage Star Wars-fans van over de hele wereld. Je kan aan de slag op vijf manieren, de ene al wat leuker dan andere. De meest bezochte spelmodus is de Galactic Assault. In deze modus voor veertig spelers kan je op de gekende locaties als team de strijd aangaan in vier klassen: Assault, Heavy, Officer en Specialist. Deze modus vereist wel een internetverbinding van hoge kwalitei,t omdat je hier, in tegenstelling bij de andere modi, af en toe wel in een zwart gat valt en wat lag ondervindt.

Voor diegenen onder jullie zonder hoogtevrees kan je ook het luchtruim kiezen in Starfighter Assault. Persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van omdat ik daar met mijn eigen limitaties geconfronteerd wordt: vooruit en zijdelings kan ik nog aan maar omhoog en omlaag erbij is voor mij een dimensie te veel. Ongeacht in welk type toestel ik vloog, 50% van mijn deaths verzoorzaakte ik zelf door na een uitwijkingsmanoeuvr uit elkaar te spatten tegen een battlecruiser. Heroes versus Villains laat je 4 tegen 4 uit de bol gaan met de speciale personages. Deze mode voelt wat “over the top” en lijkt het meer op een RPG-meets-hack’n’slash dan op een FPS. In Strike probeer je als team de objectieven in een vooropgezet scenario te behalen.

Heb je geen last van claustrofobie en hou je van snelle actie dan moet je zeker Blast proberen waar je met 10 tegen 10 je kan uitleven in close quarters gevechten. Online is dus, net zoals bij alle FPS-games van deze generatie, de hoofdmoot van het spel. Enig punt ter verbetering is in mijn optiek het gebruik van een alternatief wapen. Wanneer je bijvoorbeeld als Specialist plotseling oog in oog staat met een tegenstander zou het handig zijn om te kunnen wisselen naar een pistool of shotgun omdat je op korte afstand met je snipergeweer even onhandig bent als wanneer je met een X-Wing door de bar van Maz Kanata zou moeten manoeuvreren.

May the patience and perseverance be with you

Wil je vooruit in het leven dan kost dat vaak moeite en moet je geduld hebben. In Battlefront II is dat niet anders. Via een complex, omslachtig systeem van crates, star cards, crafting parts, crystals en klassieke credits kan je je personages en wapens moeizaam upgraden. Het spel heeft een video handleiding speciaal om dit onderwerp te behandelen en het is dan ook raadzaam om die aandachtig in je op te nemen.

De willekeurige manier hoe star cards en crafting parts worden aangeboden zorgen ervoor dat je niet zelf kan kiezen om je favoriete trooper klasse naar een hoger level te brengen. Doorzettingsvermogen is hier absoluut noodzakelijk indien je je mannetje wil kunnen staan op het slagveld. Het lijkt er trouwens op dat je de crystals enkel in de PlayStation store kon aanschaffen maar die optie was ten tijde van deze review uitgeschakeld. Mijn motto is “een dag niet gegoogled is een dag niet geleefd” en zo ben ik te weten gekomen dat de crystals een typische EA manier was om, net zoals met de Ultimate Teams in de FIFA en NHL reeksen, extra geld uit de Rebel of Empire portemonnees te halen van diegenen die niet het geduld hebben om hun karakter en wapen upgrades al vechtend te verdienen. EA heeft na enorme kritiek besloten om de crystals (al dan niet tijdelijk) uit te schakelen.

May Santa Claus be with you

Een aantal puntjes uit de eerste Battlefront zijn aangepakt maar perfect is het zeker nog niet. Ben je echter een Star Wars-fan én een gamer dan is dit een no-brainer: dit spel moet op je wenslijstje voor kerstmis. Ondanks een aantal kleine tekortkomingen wordt het gekende universum op een onderhoudende manier uit je PS4 geperst. De schitterende graphics zorgen dat je in deze koude en donkere dagen sfeervol omhuld wordt door een warm Star Wars-deken. Wat daar zeker bij helpt is het fantastische geluid dat je regelmatig kippenvel bezorgt. Het moeizame upgrade systeem kan bij veel mensen ervoor zorgen dat het blue ray schijfje onder het stof komt. Diegenen onder jullie die een ‘the-fun-is-in-the-journey’- mentaliteit hebben kunnen hier echter erg veel plezier aan beleven.

Star Wars: Battlefront 2
7.5 Onze score
Gameplay7
Graphics8
Geluid9
Levensduur6

Recent articles

‘In de stilte ligt het antwoord’ van Ryan Holiday (boekrecensie)

In onzekere tijden hebben we allemaal nood aan een houvast, aan voorbeelden en aan praktische tips hoe je moet omgaan met al dat negatieve...

Crash Bandicoot 4: It’s About Time (PS4) review – Het werd tijd!

Woebegedjab? Hoegoeda? Hoe heet dat dekselse masker dat Crash Bandicoot vroeger voor zijn gezicht droeg voor extra bescherming? In plaats van het op te...

Monster Truck Championship (PS4) review – Race-culthit in wording

Met extravagant spectaculaire shows heeft het Monster Trucks genre vooral in de USA, het land waar over-the-top entertainment een religie is, een grote fan-base....

België heeft eigen videogamemuseum

Het is geen algemene kennis, maar België heeft een gamer die eigenlijk al een tijdje in een museum hoort, namelijk ondergetekende. Nu komt daar...

Tennis World Tour 2 (PS4) review – Op de juiste koers

Na de release van het eerste deel in 2018, is op 22 september Tennis World Tour 2 verschenen. Het eerste deel werd niet goed...

Zalando verkoopt nu ook tweedehandse mode

In onzekere tijden kiezen mensen steeds vaker voor tweedehands kledij. Zalando, Europa's grootste online platform voor mode en lifestyle, lanceerde deze week een nieuw...
Alain Van Der Steen
Alain Van Der Steen
Alain is de oudste van de redactie en er wordt verteld dat hij lang geleden nog tegen de Duitsers gevochten heeft. Waarschijnlijk in Call of Duty, denken we.

Leave a Reply