Velen van ons zaten nog in de pampers toen game-icoon Mario voor het eerst in zijn bolide kroop. Het was in 1992 toen hij op de Super Nintendo (SNES) furore maakte. Sindsdien is de loodgieter niet meer weg te denken uit de wereld van videogames. 25 jaar later is hij terug op de Nintendo Switch. Mario Kart 8 Deluxe is een remake van de kartgame die eerder al voor de Wii U verscheen. En Mario neemt al zijn vrienden, en vijanden, mee.
Wanneer we een remake op de kalender zien staan, houden we ons hart vast. Je betaalt liever geen zestig euro of meer voor een game waarvan enkel het doosje anders is. Het was dan ook bang afwachten wat Nintendo van Mario Kart 8 had gemaakt. Want de versie voor de Wii U was genoeg perfect en werd overal waanzinnig goed onthaald. De graphics waren fantastisch, de banen heerlijk en het aantal personages was ongezien. Alleen de battle-modus liet te wensen over, wat bij vele fans voor een wrange nasmaak zorgde. Hoe dan ook was deeltje acht een uitstekende game.
Bij Mario Kart 8 Deluxe draait het om hetzelfde als bij zijn voorganger: races vol chaos en terreur met figuren uit de bekendste Nintendo-games. Qua gameplay is er dan ook weinig veranderd. Wel werd het manier van driften lichtjes aangepast en kan je jezelf verdedigen tegen het allesvernietigende blauwe schildje. Niets zo verveld dan op kop rijden en de overwinning alsnog aan je neus zien voorbij gaan. Grafisch werd er wel ’t een en ’t ander veranderd. De tracks zien er nog kleurrijker en gedetailleerder uit. Dat komt door de nieuwe framerate van 60 frames per seconde. Zowel op TV als met de Switch in hand, ziet elke baan er verbluffend uit. In totaal zijn er niet minder dan 48 banen speelbaar.
Battle-modus
Er werd flink gesleuteld aan de mode die in het origineel teleurstelde. En dat was nodig. Ten eerste zijn er nu wél speciale banen ontwikkeld voor de Battle-modes. Vroeger moesten we elkaar bestoken op de gewone racebanen, nu kan dat dus in unieke omgevingen. Uiteraard heb je net zoals in het klassieke uit 92 de modus waarin je elkaar moet proberen te raken. Telkens je wordt geraakt, verlies je één van de ballonnen die achteraan je kart gebonden zijn. Verder is er een mode waarin je enkel bommen krijgt om mee aan te vallen en eentje waarin je met behulp van een vleesetende plant je tegenstander (de dieven) moet vatten. Het gaat allemaal enorm ver.
Natuurlijk kan je met deze modi en de traditionele races ook online of via splitscreen tegen een vriend naast je op bank aan de slag. Hiervoor is binnenkort wel een bijdrage nodig, maar dat geldt voor elke game voor de Switch die een online-mode heeft. Minpuntjes vonden we na lang zoeken niet. Al blijft het frustrerend dat je na driekwart race op kop te rijden, in de laatste rechte lijn zomaar door een half peloton wordt voorbij gestoken. Maar dat is part of the game, zeker? Ook worden we iets meer dan ons lief is aangevallen door inktvissen, die ons scherm bekladden met zwarte vlekken en ons zicht belemmeren.