Immortals Fenyx Rising review – Fetastisch

Spelers kunnen het oude Griekenland voortaan op een guitige manier ontdekken

Immortals Fenyx Rising, voordien bekend als Gods & Monsters, komt uit de stal van Ubisoft Quebec, bekend van onder meer Assassin’s Creed Oddyssey. Met Immortals Fenyx Rising gaan we ook de Griekse toer op, maar deze keer wel in een kleurrijkere en guitigere setting. Valeska Remmery

Met Immortals Fenyx Rising vertrekken we op een episch mythologisch avontuur in wat lijkt een mix van Assassin’s Creed Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild te zijn. Typhon, één van de gevaarlijkste schepsels uit de Griekse mythologie, is losgebroken en heeft de Griekse goden een hak gezet. Hij zaait verderf waar hij maar kan. De jonge Fenyx spoelt na een schipbreuk aan op het strand van de Golden Isle. Fenyx ontdekt dat alle andere overlevenden en mensen op het eiland versteend zijn en na het krijgen van een profetie en het redden van Hermes besluit Fenyx Typhon aan te pakken en de mensheid te redden. Als speler mag je Fenyx meteen vormgeven qua gezicht, kapsel, huidskleur, haarkleur en kleur ogen. Ook tijdens de game kan je de looks ten alle tijde wijzigen.

Om het eiland te bevrijden moet Fenyx eerst vier goden vrijspelen. Het eiland is opgedeeld in vijf delen, met in het midden een razende Typhon en de omringende vier delen staan elk voor een god die we moeten redden. Het landschap en de invulling van elk gebied is naar het thema van diens residentiele god gezet. Zo zijn er de prachtige natuur en watervallen bij Aphrodite, magnifieke tempels bij Athena, een grauw en gehavend gebied voor Ares en bij Hephaistos krioelt het van de robots en uitvindingen. De volgorde waarop je de gebieden en hun missies aangaat maakt niet uit, de game weet de moeilijkheidsgraad mooi te laten balanceren op je persoonlijke vooruitgang. De goden zelf zijn al hun krachten en herinneringen kwijt, zo is bijvoorbeeld Aphrodite een boom en Hephaistos een robot.

Zeus

Fenyx’ avonturen worden tijdens de game verteld door Prometheus aan Zeus. Je hoort hen de hele game door reageren op gebeurtenissen en dat altijd met een flinke dosis luchtige humor. Dat in combinatie met de kleurrijke setting en guitige personages en wezens maakt dat de game heel erg sfeervol en feel good aanvoelt.

Om onze vier goden te redden hebben we naast een flink pak moed, gelukkig ook enkele wapens op zak: een zwaard, bijl en pijl-en-boog. Qua wapens reageert het zwaard het snelst, maar de bijl doet meer schade. Uiteraard zorgen ook bepaalde combo’s voor betere resultaten. Pijl-en-boog zijn vooral handig voor long range combat, zeker nuttig om bijvoorbeeld al enkele vliegende wezens op veilige afstand om te leggen. Fenyx kan aanvallen af te blokken, behalve roodgloeiende aanvallen, dan is het ontwijken geblazen.

Naast de wapens, zijn er ook tal van goddelijke krachten die je in de strijd kan werpen. Deze krachten speel je gaandeweg vrij als bedanking van de goden die je helpt. Zo hebben we na een tijdje een fenix genaamd Phosphor die we tot aanval kunnen roepen, kunnen we met een zware hamer een flinke klap uitdelen of kunnen we speren uit de grond doen schieten. Al deze krachten gebruiken uithoudingskracht, die je dus regelmatig zal moeten bijvullen, of die automatisch bijvult omwille van geslaagde acties.

verzamelen

Onderweg valt er heel wat te verzamelen door planten te plukken, schatkisten te vinden, appels te rapen – door eerst flink wat in de boom te hakken met de bijl – en struiken te doorzoeken. Fenyx kan tal van dergelijke ingrediënten gebruiken om health en uithoudingsvermogen te verhogen, maar ook om tijdelijk offensief en defensief sterker in de schoenen te staan. Voor een iets groter effect kan Fenyx er een toverdrank van maken. We moesten voor deze ingrediënten af en toe wel even grinden om ze weer voldoende aan te vullen. Ander verzamelmateriaal kan ingezet worden om Fenyx te upgraden wat betreft health, uithouding, materiaal en aantal toverdranken die op zak mogen. In schatkisten vind je ook regelmatig nieuwe armour of een helm, die elk zo hun eigen voordelen bieden. Ook de looks van Phosphor verschillen buiten in uitzicht ook in voordeel.

De combat voelt heel intuïtief aan. Wezens gaan van klein tot reuzegroot, met aan het eind van sommige missies ook nog eens een epische boss fight. Vechten vervalt zelden in button mashing omwille van de verschillende wezens en hun eigen typische manieren. Je leert gelukkig al snel welk type vijand hoe reageert en hoe je daar best op inspeelt met al de mogelijkheden voor handen. Ook red je het niet zonder de goddelijke krachten en potions regelmatig in te zetten, of zonder zou het zo toch een pak moeilijker zijn. Dat maakt in ieder geval dat je tijdens gevechten heel wat verschillende acties en dus knoppencombinaties aanroept, maar dat verloopt gelukkig vingervlug na elkaar.

dungeons

Combat is slechts één deel van de pret. Een tweede deel bestaat uit het oplossen van puzzels. De wereld zelf is niet alleen rijk aan verzamelmateriaal en vijanden, maar ook aan puzzels. Puzzels met aan het einde meestal een handige schat. Er zij ook tal van dungeons in een soort van onderwereld, waarbij er puzzels moeten opgelost worden. Puzzels zijn meestal in een aantal stukken opgedeeld. Het uiteindelijke doel is meestal snel duidelijk, maar om dan alles te verzamelen om de oplossing te verkrijgen is een grotere uitdaging. Zo moet je bijvoorbeeld ballen of kisten verzamelen en deze op de juiste plaats of op een soort van weegschalen plaatsen. Ook moet je wel eens gebruik maken van de pijl-en-boog waarbij je toortsen in vuur en vlam moet schieten, of je doorheen ringen moet schieten binnen bepaalde tijd, of een bord raken om iets in gang te zetten. De puzzels variëren elke keer genoeg om leuk te blijven. In de dungeons zijn veelal grootsere puzzels te vinden dan in de wereld zelf, met meer uitdaging waardoor ze nog meer putten uit je overwinningsdrang.

Om te bewegen over het eiland kan Fenyx niet enkel rondlopen, maar ook zweven, dieren temmen en deze bestijgen, zwemmen en hier en daar zijn er fast travel-punten. Ook kan Fenyx zo goed als overal op klimmen. Klimmen, zweven en zwemmen gebruiken de uithoudingsmeter, zodra deze op is, is het vallen of verdrinken geblazen. Uithouding komt gelukkig snel weer op peil zodra je enkele tellen stilstaat.

Immortals Fenyx Rising is een leuke game met een geslaagde combinatie van soepele combat en inventieve puzzels. De luchtige humor en de sfeervolle en kleurrijke look-and-feel van de hele wereld maken het spelen van de game een erg leuke belevenis.

Recent articles

MAMoiselle: 21 wensen voor een fantastisch 2021

2020 is voorbij. Tijd voor een nieuw begin en een frisse start. En ik weet het wel, het zou naïef zijn om te denken...

Mealhero en De Vegetarische Slager bundelen de krachten

Weet je nog toen we vorig jaar lyrisch waren over Mealhero? Het bedrijf laat je in enkele minuten een heerlijk gezonde maaltijd op tafel...

Mortal Kombat 11 Ultimate (PS4) review – Nog meer vechtplezier

Door de arcadehallen op de kermis hebben we ontdekt hoe leuk het is om iemand virtueel op het gezicht te slaan. Mortal Kombat 11...

Slide Stars (PS4) review – Temple Run met influencers en bananen

De term influencers zal je ongetwijfeld afgelopen jaren je om de oren geslagen zijn. Bij ieder nieuw social media platform ontstaan er nieuwe soorten...

Dragon Quest XI S – Echoes of an Elusive Age review – Meer dan een echo

Liefhebbers hoeven we niet meer over de streep te trekken, die hebben mogelijks de eerder verschenen Switch-versie al gespeeld. Voor nieuwkomers is Dragon Quest...

De kunst van het niks doen

We zijn dan toch eindelijk van 2020 vanaf geraakt. Het is voorbij, het zit erop, 't is gedaan. Dag en bedankt. Bedankt voor de...
Valeska Remmery
Valeska Remmery
Filmfan, gameliefhebber en heeft een pen vlotter dan een kangeroe op LSD.

Leave a Reply