Alfamannen rijden niet rond in Alfa Romeos, of toch niet allemaal. Ze hebben auto’s die er uitzien als vliegtuigen, met vleugels waar zelfs de nieuwste Boeing jaloers op zou zijn. Je hoort ze komen van ver en daarvoor hebben ze zelfs geen auto nodig.
Met klare en duidelijke taal proberen je ze van gedacht te veranderen en de meute voor zich te winnen. Vaak herken je ze aan hun afgetrainde lichamen (soms hebben ze een bierbuik) en opgeschoren kapsel. Je komt ze het vaakst tegen in hun natuurlijke habitat: als kapitein op het sportveld of leuterend aan de toog van hun stamkroeg. Daar teugen ze liefst van bier, want ze zijn allergisch voor wijn of zoete coktails. En ga er vooral niet mee in discussie. Het is een stukje DNA dat al tienduizenden jaren overleeft. En zelfs vóór de komst van de Homo Sapiens verstopten ze zich in de gedaanten van de mensaap. Vergeef mij deze metafoor. Als we geen gelimiteerd aantal tekens moesten gebruiken, hadden we zo nog wel een tijdje kunnen verdergaan.
Op het veld
Ik draai rond mijn as en geef een pas achteruit. Mijn teamgenoot moet zich reppen om de bal voor de voeten van de tegenstander weg te schoppen. Vervolgens word ik bedankt met een scheldtirade en de bal vliegt ver buiten de grenzen van het voetbalveld. Zelfs ver buiten de lijnen van het sportcomplex. Ik schrok ervan, maar niet in die mate dat ik met afgunst op mijn ploegmaat neerkeek. Ik wist dat ik met een alfaman te maken had, en met hen ga je beter de strijd niet aan. Alfamannen hebben altijd al bestaan en zullen dat ook blijven doen. De pass was overigens zó slecht nog niet.
Steeds vaker zie je dergelijke figuren verschijnen: ze willen allemaal de baas spelen over het gespreksonderwerp, hun mening opdringen en vooral die van een ander ondrukken. Ze geven leiding aan de bètamannen, die met plezier en onwetendheid de opgelegde taken uitvoeren. Om dan nog maar te zwijgen over de onbeleefde alfaman: die zegt geen hallo wanneer je hem tegenkomt en zet zichzelf steeds op de eerste plaats. Irritant.
Zo zien we een alfadier vaak als leider van een politieke partij. Net als bij de dieren maakt de leider contact met andere dieren (ze strelen over de kruin van de jongsten) om ze voor hun kar te spannen. Om als katalysator van hun boodschap in te zetten. Kunnen we iets veranderen aan die soort haantjesdrag? Waarschijnlijk niet. Moeten we er ons bij neerleggen dat we dit storende gedrag vertonen? Nee. Wees steeds de beste versie van jezelf en denk ook eens aan je medemens.
Voetnoot: er bestaan ook alfavrouwen. Lees het artikel opnieuw en vervang de juiste woorden.
Referenties: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfa_(dier), boek: Een kleine geschiedenis van de mensheid, Yuval Noah Harari.