De spelregels van EURO 2020 en de Nations League

Komende zomer staat het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland op het programma. Daar waar het sterrenteam van België misschien wel één van de kanshebbers voor de titel is, word ik als Nederlander een beetje gedwongen om alvast vooruit te kijken naar het Europees Kampioenschap in 2020. Het aankomende EK is extra interessant, omdat het in verschillende Europese steden gespeeld wordt én belangrijker nog, voorafgegaan wordt door de Nations League. In dit artikel vertellen we je alles over de kwalificatie en de Nations League.

Reguliere kwalificatie

Om te beginnen houden we het simpel: in totaal zullen er 24 landen deelnemen aan het EK2020. De organisatie van dit toernooi is niet aan een bepaald land toegewezen, dus zal er geen land zijn dat automatisch geplaatst is. Via de reguliere kwalificatie zijn er twintig plekken te verdelen. Er zijn in totaal 55 landen die meedoen aan de kwalificatie en die worden verdeeld in tien groepen die bestaan uit vijf of zes landen. Van iedere groep zullen zich twee landen kwalificeren voor het EK. De reguliere kwalificatie zal pas in maart 2019 starten en duurt tot en met november 2019. De loting vindt op 2 december 2018 plaats in de Ierse hoofdstad Dublin.

De reguliere kwalificatie start later dan we normaal gewend zijn en wordt daarom in een veel kortere periode gespeeld. De reden hiervoor is dat de UEFA de interlandperiodes interessanter wil maken. De organisatie wil minder vriendschappelijke duels en om die reden wordt de Nations League ingevoerd.

Nations League

Naast de twintig plekken die via de reguliere kwalificatie te verdienen zijn, zijn er nog vier plekken over. Deze kan je verdienen door de Nations League te winnen. Deze competitie is in tweeën opgedeeld. Het eerste gedeelte vindt plaats tussen september en november 2018 en het tweede gedeelte in maart 2020. De Nations League is interessant, omdat deze is ingedeeld in vier divisies met teams van ongeveer gelijkwaardig niveau en van iedere divisie zal  één team zich plaatsen. Dat betekent dat ook landen als Malta en Luxemburg een serieuzere kans hebben om de eindronde te halen.

Per divisies worden er vier poules gemaakt. In divisie A (België en Nederland) en divisie B zullen de groepen uit drie landen bestaan. In divisie C is er een poule met drie landen en zijn er drie poules met vier landen. Alle vier de poules van divisie D bestaan uit vier teams. De loting voor deze poules vindt plaats op 24 januari 2018 in Lausanne. Tussen september en november 2018 zullen de poulewedstrijden gespeeld worden. Ieder team speelt twee keer tegen elkaar. Winnaars van de poulefase plaatsen zich voor de play offs in maart 2020, waarin ze in principe tegen de andere poulewinnaars uit hun divisie spelen in een enkele halve finale en finale. Op basis van loting wordt beslist wie thuis speelt. Winnaars van de finales gaan naar het EK.

Gezien het feit dat divisie A uit de hoogst genoteerde landen bestaat, is de kans groot dat veel van deze landen zich al via de reguliere kwalificatie hebben geplaatst. Om deze reden zijn de play offs pas na de reguliere kwalificatie. Teams die al geplaatst zijn, hoeven geen play offs te spelen. Als één de vier poulewinnaars van divisie A al via de reguliere kwalificatie geplaatst is, dan schuift de plek in de play off door naar het volgende best gekwalificeerde land uit divisie A en zo verder. Mocht het zo zijn dat er minder dan vier landen uit divisie A zich niet via de reguliere weg hebben gekwalificeerd, schuift het best geplaatste land van divisie B door naar de play offs van divisie A. Dit is dan het eerstvolgende team van divisie B dat zich nog niet via de poulefase voor de play offs heeft geplaatst.

De divisies

Hoewel de poules nog niet bepaald zijn, is het al wel bekend welke landen in iedere divisie zitten. Daar waar de poulewinnaars promoveren naar een hogere divisie, degraderen de landen die als laatste zijn geëindigd. In 2020 start de Nations League weer opnieuw. Hieronder de indeling van de divisies:

Divisie A: Duitsland, Portugal, België, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Italië, Polen, IJsland, Kroatië, Nederland
Divisie B: Oostenrijk, Wales, Rusland, Slowakije, Zweden, Oekraïne, Ierland, Bosnië Herzegovina, Noord-Ierland, Denemarken, Tsjechië, Turkije.
Divisie C: Hongarije, Roemenië, Schotland, Slovenië, Griekenland, Servië, Albanië, Noorwegen, Montenegro, Israel, Bulgarije, Finland, Cyprus, Estland, Litouwen.
Divisie D: Azerbeidzjan, Macedonië, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Letland, Faröer Eilanden, Luxemburg, Kazachstan, Moldavië, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Belangrijke data

Hieronder hebben we nog een lijstje met belangrijke data:

24 januari 2018 – loting Nations League
September 2018 – start poulefase Nations league
November 2018 – einde poulefase Nations Leauge
2 december 2018 – loting reguliere kwalificatie EK2020
21 maart 2019 – start reguliere kwalificatie
19 november 2019 – laatste speeldag reguliere kwalificatie
22 november 2019 – loting play offs Nations League
Begin december 2019 – loting UEFA EURO 2020
26-31 maart 2020 – play off Nations League voor laatste vier tickets
1 april 2020 – indien nodig een additionele loting voor EURO 2020
12 juni – 12 juli 2020 – EURO 2020 (datum kan nog iets wijzigen)

Recent articles

Call of Duty: Cold War review – Geen COD in een zak

Telkens er een nieuwe Call of Duty verschijnt, is het feest. Spelers vanuit alle uithoeken van de wereld verzamelen zich massaal op de servers...

foesballen

Ik kijk zoals iedereen wel eens naar een voetbalwedstrijd. Iedere keer valt het op dat er nauwelijks sprake is van liefdevolle taferelen Er wordt...

Een winter vol verhalen (boekreview) – Hartverwarmend

Om de eenzame wintermaanden te overbruggen, komt uitgeverij Balans met Een winter vol verhalen. Korte verhalen, gedichten, brieven en opstellen met een...

Club Flo: zelfgemaakte dildo’s en VR-porno

In haar eerste eigen programma Club Flo praat Flo Windey vanaf donderdag 19 november om 21.45 over datgene waar doorgaans moeilijk over gepraat wordt....

Baden in (wijn)bubbels

Waarom baden met een glas rosé als je kan baden ín een glas rosé. De droom van iedere wijnliefhebber komt uit met deze schuimzeepjes....

Videogame rond internationale influencers gelanceerd

Twintig internationale influencers krijgen de hoofdrol in de nieuwe videogame Slide Stars voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Twee Nederlands pronken op...
Dennis Van der beek
Dennis Van der beekhttp://Mensroom.be
Elk topteam heeft minstens één Hollander. Dus ook Men's Room kon niet achterwege blijven. Dennis is door zijn brede interesses een onmisbare schakel in het clubje van behaarde Belgen en welruikende dames.

Leave a Reply