Terechte kampioen, sympathiek Japan en het WK van net niet voor de Duivels: een terugblik

Het WK is niet geheel volgens de voorspellingen die ik voorafgaand deed verlopen, maar het was wel een fantastisch WK vol hoogtepunten. Wij van Men’s room blikken kort terug op deze mooie momenten en vertellen over de zaken die ons opvielen.

De Rode Duivels

De Rode Duivels gingen fluitend door de groepsfase heen, kwamen knap terug tegen de Japanners en versloegen de Brazilianen in een enerverende kwartfinale. Het volgende station, de halve finale, leek in de beginfase een te passeren station te zijn, maar halverwege de eerste helft namen de Fransen het initiatief over en bleven na de 1-0 geconcentreerd en achteruit gezakt overeind. In de tweede wedstrijd tegen de Engelsen werd de bronzen medaille gepakt. Achteraf hadden de Duivels misschien beter tweede kunnen worden in de poule, zodat ze de ‘gemakkelijke route’ afgelegd hadden tot de finale.

Frankrijk

De terechte wereldkampioen speelde veelal reactief voetbal. Het zag er niet altijd even flitsend uit, maar men bleef altijd geconcentreerd en wist daardoor bijna iedere wedstrijd een overwinning over de streep te trekken, behalve in de saaiste wedstrijd van het WK tegen Denenmarken. Na twintig jaar is het weer feest in Frankrijk.

Japan

Als de Rode Duivels ergens goed wegkwamen, was het in de achtste finale tegen Japan. De Japanners streden met het hart, probeerden alles mooi voetballend op te lossen en het allerbelangrijkste: ze klaagden niet. Er werd niet gerold, gezeurd, gehuild of gevochten. Het was, hoewel soms naïef, opstaan en door voetballen. Zo zien we het graag. Voetballend moesten ze na de 2-0 voorsprong toch hun meerdere in België erkennen.

Neymar

Precies het tegenovergestelde van wat de Japanners deden, deed Neymar. In plaats van laten zien waarom hij de duurste voetballer ooit is, was hij veelal grassprieten van dichtbij aan het bestuderen en deed hij auditie voor een rol als bowlingbal in de nieuwste musical “Ik word door België het WK uit gekegeld.” Een Zwitserse Tv-zender heeft uitgezocht dat de Braziliaan maar liefst veertien minuten op de grond lag in de eerste vier wedstrijden.

Grote sterren

De grote sterren stelden een beetje teleur tijdens het WK. Met name Messi en Neymar wisten hun team niet echt naar grote hoogtes te brengen, maar ook Ronaldo kon het niet in zijn eentje. Hoewel hij er wel vier inschoot, werd Portugal toch snel naar huis gestuurd.

Echter zijn er wel andere sterren opgestaan. Mbappé liet met een aantal fenomenale acties zien dat hij een grote ster kan worden. Daarnaast verdienen Hazard, Modric en Kane het ook om dit rijtje vermeld te worden. Tot slot verdient de Kroatische keeper Subašić ook een vermelding. Mede door deze penalty killer heeft zijn land, met slechts vier miljoen inwoners, het weten te schoppen tot de finale.

Verassingen

Kroatië was met een finaleplek uiteraard een grote verassing in positieve zin. Hetzelfde geldt voor de Russen, die als laagst gekwalificeerde deelnemer begonnen aan het toernooi en in de achtste finale afrekenden met Spanje. Het laatstgenoemde land geldt als één van de negatieve verassingen. Ze hebben een slecht toernooi gespeeld en bleven eindeloos de bal rondtikken, zonder enige effectiviteit. Er gaan zelfs geruchten dat Pique, Koke en Busquets nog steeds in een driehoekje staan over te schieten. Duitsland liet tegen Zweden even zien hoe ze bekend stonden, door in de slotseconden nog even de winnende goal te maken, maar strandde toch in de groepsfase door van Mexico en Zuid-Korea te verliezen.

VAR

We hebben er al een artikel aan gewijd, maar de video assistant referee was toch een van de meest bijzondere deelnemers van het WK. De wedstrijden duurden langer, er was in het begin veel discussie en er zijn nog steeds discutabele momenten. Het systeem staat duidelijk in haar kinderschoenen, maar heeft zeker ook in positieve zin bijgedragen aan het WK. Opvallend was wel dat we de eerste wedstrijden veel meer op televisie zagen dan in de wedstrijden na de groepsfase. Waarschijnlijk gebeurde het meeste toen achter de schermen.

Op naar EURO 2020

Het is nu op naar EURO 2020, te beginnen met de Nations League. België zal daarin moeten afrekenen met IJsland en Zwitserland. Nederland heeft het iets gemakkelijker tegen wereldkampioen Frankrijk en het geplaagde Duitsland. Meer informatie hierover lees je in ons artikel over de Nations League.

Recent articles

NieR Replicant review – op zijn eigen manieR

De originele NieR scheerde geen hoge toppen, maar na een succesvolle opvolger (NieR Automata) waren we best benieuwd om de vernieuwde versie van het...

Outriders review – shooter uit Hollywood

De aarde is naar de bom, de mensheid heeft de planeet helemaal uitgeput en gaat elders op zoek naar grondstoffen. Twee schepen worden de...

It Takes Two – Ongeziene multiplayerervaring

Games die je samen op de bank speelt, met een bak bier tussen de benen en grote bak popcorn op de salontafel genieten onze...

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...
Dennis Van der beek
Dennis Van der beekhttp://Mensroom.be
Elk topteam heeft minstens één Hollander. Dus ook Men's Room kon niet achterwege blijven. Dennis is door zijn brede interesses een onmisbare schakel in het clubje van behaarde Belgen en welruikende dames.

Leave a Reply