REVIEW. Is de Huawei P Smart de beste smartphone in zijn prijsklasse?

Dat de Huawei bezig is aan een opmars Samsung en Apple bij te benen, blijkt uit de recente verkoopcijfers. Door de scherp geprijsde toestellen met al even indrukwekkende specificaties, is het merk uitgegroeid tot een te duchten concurrent van de grote twee. Met de P Smart legt Huawei de lat opnieuw wat hoger. Voor minder dan driehonderd euro haal je een toestel in huis met indrukwekkende prestaties en dito looks.

[dropcap]Als[/dropcap] we het toestel uit zijn doosje halen, krijgen we meteen het gevoel met een iPhone 6 of 7 te maken te hebben. Maar dat is het voor alle duidelijkheid niet. Het scherm is met zijn 18:9 verhouding groter en dus uiterst geschikt voor het bekijken van filmpjes (of het lezen van de artikels op Men’s Room!). Het scherm moet niet onderdoen voor dat van de iPhone of Samsung. De beelden zijn kraakhelder en dus perfect te zien bij zonnig weer. Geen enkele ‘budgetgsm’ doet het op dit vlak beter. Niet dat we in de Lage Landen de zon zoveel te zien krijgen, maar het kan maar helpen tijdens je vakantie in Zuid-Frankrijk.

Een groter scherm heeft echter ook één nadeel: er valt flink wat schoon te maken. Zeker wanneer je, net als ik, voortdurend met een doekje in de aanslag zit, om de vette vingers ervan af te vegen. Verder voelt de behuizing stevig, omdat alles uit één deel bestaat. Droptests van verschillende hoogtes, op verschillende ondergronden bevestigen de stevigheid van de P Smart. Niet zoals de meeste smartphones van Apple, dus, die achteraan verschillende laagjes hebben.

Oreo

Achteraan bevindt zich niet alleen een sensor die je helpt bij het unlocken, maar ook een dual camera voor het nemen van diepe, levendige foto’s: eentje van 13 en de andere van 2 megapixel. De camera vooraan schiet selfies van 8 MP. De kwaliteit van de foto’s is wat je van een smartphone van 250 euro kan verwachten. Zeer degelijk, al is er wel voldoende omgevingslicht nodig.

Voor het eerst komt een smartphone met Android 8.0 Oreo op voorgeïnstalleerd. Met dank aan de Twin 659 processor loopt alles als een trein. Zelfs de zwaardere games tonen geen enkele vorm van vertraging. Ook leuk: met de Dual Bluetooth kan je tot twee toestellen tegelijkertijd verbinden. Luister naar muziek via je gsm, terwijl je je data van je smarthorloge naar je toestel uploadt.

Betrouwbaar, mooi en snel

Allemaal perfect, hoor ik je al denken. Misschien is dat ook wel zo, of toch zeker voor een gsm van geen driehonderd euro. Toch scoort de P Smart op diverse vlakken eerder matig. Het geluid uit de luidsprekers klinkt wat blikkig en de 3000 mAh batterij houdt het na welgeteld een dag voor bekeken. Het gebruik van een degelijke hoofdtelefoon en het feit dat de batterij alweer vol is na 1,5 opladen, countert deze minpunten probleemloos.

Betrouwbaar, mooi en snel, dat is wat we van onze droomvrouw én smartphone verwachten. De P Smart lost onze stoutste verwachtingen in en scoort uitermate hoog in vergelijking met gsm’s in de prijsklasse van 250 euro. Zelfs de duurdere modellen van de Grote Twee krijgen het er benauwd van. Ben je op zoek naar een betaalbaar nieuwe mobiel? Dan stop je best met zoeken. Dan is dit je nieuwe speeltje.

Huawei P Smart
8.4 Onze score
Looks
Prestaties
Materiaal
Camera

Recent articles

MAMoiselle: 21 wensen voor een fantastisch 2021

2020 is voorbij. Tijd voor een nieuw begin en een frisse start. En ik weet het wel, het zou naïef zijn om te denken...

Mealhero en De Vegetarische Slager bundelen de krachten

Weet je nog toen we vorig jaar lyrisch waren over Mealhero? Het bedrijf laat je in enkele minuten een heerlijk gezonde maaltijd op tafel...

Mortal Kombat 11 Ultimate (PS4) review – Nog meer vechtplezier

Door de arcadehallen op de kermis hebben we ontdekt hoe leuk het is om iemand virtueel op het gezicht te slaan. Mortal Kombat 11...

Slide Stars (PS4) review – Temple Run met influencers en bananen

De term influencers zal je ongetwijfeld afgelopen jaren je om de oren geslagen zijn. Bij ieder nieuw social media platform ontstaan er nieuwe soorten...

Dragon Quest XI S – Echoes of an Elusive Age review – Meer dan een echo

Liefhebbers hoeven we niet meer over de streep te trekken, die hebben mogelijks de eerder verschenen Switch-versie al gespeeld. Voor nieuwkomers is Dragon Quest...

De kunst van het niks doen

We zijn dan toch eindelijk van 2020 vanaf geraakt. Het is voorbij, het zit erop, 't is gedaan. Dag en bedankt. Bedankt voor de...
Pieter Kesselaers
Pieter Kesselaers
Pieter richtte in 2016 Men's Room op, hetzelfde jaar waarin hij werk maakte van zijn zoontje Nibe. Houdt zich verder bezig met gamen, lezen en als er nog tijd overschiet: een loopje in het park.

Leave a Reply