REVIEW. BlacKkKlansman – IndruKweKkend

Het was muisstil in de bioscoop toen de aftiteling van BlacKkKlansman op het grote scherm verscheen. Dat is iets dat zelden gebeurt, zeker wanneer je je bedenkt dat je drie minuten daarvoor nog met z’n allen aan het lachen was. Typerend voor het verloop van de film, die vaak hilarisch was en op andere momenten bloedserieus en indrukwekkend.

BlacKkKlansman is een film geregisseerd door Spike Lee. In dit op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal, vertolkt John David Washington de rol van Ron Stallworth, een zwarte politieman die eind jaren 70’ toetreedt tot het korps van Colorado Springs. In deze tijd, waarin racisme een groot probleem was en waar de blanke agenten er niet goed opstodnen, zou hij het verschil gaan maken.

Undercover

Nadat Stallworth zijn voorkeur om als undercoveragent te werk te gaan bekend maakt, komt hij al snel in contact met de lokale afdeling van de Klu Klux Klan en krijgt hij zelfs de kans om lid te worden. Uiteraard wil hij hier in meegaan om de organisatie te infiltreren, maar vanwege het feit dat hij zelf zwart is kan hij er niet naartoe, waardoor zijn blanke collega Flip Zimmerman (Adam Driver), die nota bene Joods is, onder zijn naam naar de fysieke ontmoetingen zal moeten gaan.

De combinatie Stallworth aan de telefoon en Zimmerman tijdens de daadwerkelijke ontmoetingen zorgt voor hilarische en ongemakkelijke momenten. Zimmerman moet immers hetzelfde klinken als Stallworth aan de telefoon om niet herkend te worden, maar moet zich tevens op profileren als iemand die walgt van bijna alles dat niet Amerikaans is. Daarnaast moet Stallworth zelf proberen niet als een zwarte man over te komen aan de telefoon.

Dubbel

Stallworth bouwt vlak na zijn benoeming als agent een relatie met de jonge donkere vrouw Patrice Dumas (Laura Harrier) op. Zij zet zich fanatiek in tegen racisme en komt op voor de rechten van donkere mensen in de tijd. Met name de agenten, die zich schuldig maken aan allerlei racistisch en discriminerend gedrag, moeten het ontgelden, waardoor Stallworth in een lastig pakket komt te zitten.

Waargebeurd vs. Fictie

Het pad dat tijdens de film bewandeld wordt is een riskante. BlacKkKlansman is grotendeels gebaseerd op de waargebeurde feiten, maar tegelijkertijd zijn er ook actierijke scenes aan de film toegevoegd die nooit echt hebben plaatsgevonden. Uiteraard bieden deze scenes de kijker meer plezier en beleving tijdens de film, maar zijn ze tevens in staat je gedachten en je beeld over deze gebeurtenissen onterecht te beïnvloeden.

De boodschap dat racisme nog steeds een probleem is wordt ontzettend duidelijk gemaakt in BlacKkKlansman. De kijker wordt geconfronteerd met de ziekelijke gedachten van bepaalde personages en de intense haat jegens bepaalde rassen die ze met zich meedragen. Aan het eind word je zelfs geconfronteerd met beelden van protestmarsen uit het hedendaagse tijdperk en die maken behoorlijke indruk.

Conclusie

BlacKkKlansman is een indrukwekkende film met een duidelijke boodschap die na de aftiteling nog wel even in je hoofd blijft rondspoken, maar is tegelijkertijd een film die je regelmatig zal laten lachen.

BlacKkKlansman
7.9 Onze score
Plot9
Audiovisueel7.3
Acteerwerk8
Extra's0

Recent articles

NieR Replicant review – op zijn eigen manieR

De originele NieR scheerde geen hoge toppen, maar na een succesvolle opvolger (NieR Automata) waren we best benieuwd om de vernieuwde versie van het...

Outriders review – shooter uit Hollywood

De aarde is naar de bom, de mensheid heeft de planeet helemaal uitgeput en gaat elders op zoek naar grondstoffen. Twee schepen worden de...

It Takes Two – Ongeziene multiplayerervaring

Games die je samen op de bank speelt, met een bak bier tussen de benen en grote bak popcorn op de salontafel genieten onze...

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...
Dennis Van der beek
Dennis Van der beekhttp://Mensroom.be
Elk topteam heeft minstens één Hollander. Dus ook Men's Room kon niet achterwege blijven. Dennis is door zijn brede interesses een onmisbare schakel in het clubje van behaarde Belgen en welruikende dames.

Leave a Reply