REVIEW. PES 2019 (PS4) – Gewoonweg lekker ballen

De spelers van de Deense nationale ploeg weigerden onlangs op te komen dagen voor een vriendschappelijke wedstrijd. Enkele vaste waarden bleven thuis en werden vervangen door voetballers uit de lage regionen. Waarom ik dit nieuwsfeit bovenhaal voor de review van PES 2019? Wel, omdat Konami’s bekende footie dit jaar het zelfde lot beschoren is.

Een niet weg te denken feature is niet langer aanwezig, waardoor FIFA’s grootste concurrent er het beste probeert van te maken met de riemen die het heeft. Geen Champions League, geen Europa Leaugue, geen Europese Supercup. Wel een solide basis die wonderwel standhoudt tegenover de moordende concurrentie.

Het stond op alle gamesites te lezen: FIFA, en niet PES, krijgt de licentie van de grootste clubcompetitie ter wereld in handen. Daarmee neemt EA de laatste strohalm af van de Japanse gameontwikkelaar en zal het op andere vlakken moeten uitblinken. Ook op het gebied van licenties is het namelijk weer dungezaaid. Maar voor het eerst kunnen wel aan de slag met alle echte spelersnamen en clublogo’s van de Belgische Jupiler Pro Leaugue. Hoera!

Ultrarealisme

PES heeft het altijd moet hebben van zijn ultrarealtische gameplay. Die is trager, tactischer en onmogelijke doelpunten scoren is iets waar je maanden op moet trainen. Simpelweg scoren is dit jaar weer even lastig dan weleer. De term voetbalsimulator is hier dus op zijn plaats. Tot daar de vergelijking met FIFA. Want die review is voor een andere keer.

Zoals gezegd zit het ook in editie 2019 helemaal snor met het realisme. Het spel is prachtig: de spelers reageren zoals ze in het echt zouden doen en de stadia hebben ontzettend veel detail. Van de adem die uit de mond van de spelers ontsnapt, tot vuil op hun outfits na een tackle. We kunnen dan ook kort zijn: PES 2019 is zonder twijfel de meest realistische voetbalgame die we ooit speelden.

Op het veld zelf doe je er goed aan dat te beseffen. Storm je naar voor zonder nadenken en verdedig je als een wilde? Dan krijg je flink wat doelpunten tegen. Opbouwen, geduldig verdedigen en wachten op een opening zijn key. De vermoeidheid van de spelers druipt er bovendien niet alleen tijdens de wedstrijd zelf af, maar ook tijdens de cutscènes is die nu gemakkelijk af te lezen.

De tegenstander pakt het vaak iets minder doordacht aan. Zo gebeurde het meer dan eens dat de tegenpartij de bal tot in het oneindige bleef rondspelen, zelfs wanneer ze oog in oog met onze doelman stonden.

Mijn club

In vergelijking met vorig jaar zijn er opmerkelijk weinig vernieuwingen te vinden in de populaire Master League. De menu’s werden lichtjes opgefleurd en tijdens het voorseizoen kan je nu deelnemen aan de International Champions Cup. Online heb je de MyClub-mode waar je via een nieuw kaartensysteem spelers voor je droomploeg kan verzamelen, trainen en verhandelen.

Conclusie

Het gebrek aan licenties is andermaal het grote pijnpunt, zeker nu de Champions League en Europa League niet langer aanwezig zijn. Je krijgt er echter wel een voetbalgame voor in de plaats die bol staat van het realisme. Naast het veld zal FIFA binnenkort de strijd in zijn voordeel beslechten, maar op het terrein zelf is het duel nog volop aan de gang.

PES 2019 (PS4)
8.1 Onze score
Gameplay9
Graphics8.5
Geluid6
Levensduur8

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...

De Groene Stadshut zet duurzaamheid op eerste plaats in workshops en atelier

Bij De Groene Stadshut in Antwerpen kan je terecht voor ecologische workshops waarin je leert zeep, shampoobars en notitieboekjes maken. ‘We willen mensen tonen...

Lynk & Co: neem een auto-abonnement en red de aarde

Wat als je een abonnement kon nemen op een eigen auto, dat je van het ene op het andere moment kan opzeggen of terug...

bewust leven

Tiny House van 32m² is meest duurzame verblijf in Antwerpen

Het meest duurzame verblijf van Antwerpen is een 16de-eeuwse arbeiderswoning van 32m². Zelfs de locatie is uniek: het huis staat de Paardekensgang, een pittoreske...

Ga voor een duurzaam schooljaar met deze tips

Voor veel ouders is augustus een dure maand: het nieuwe schooljaar komt eraan en dat gaat gepaard met een hoop nieuw materiaal. Voordat je...

Deliveroo ruimt samen met Proper Strand Lopers strand op

Al vier jaar lang organiseert het burgerinitiatief Proper Strand Lopers de intussen gekende Beach CleanUp. Een ganse zomer trekken ze met man en macht...