REVIEW. PES 2019 (PS4) – Gewoonweg lekker ballen

De spelers van de Deense nationale ploeg weigerden onlangs op te komen dagen voor een vriendschappelijke wedstrijd. Enkele vaste waarden bleven thuis en werden vervangen door voetballers uit de lage regionen. Waarom ik dit nieuwsfeit bovenhaal voor de review van PES 2019? Wel, omdat Konami’s bekende footie dit jaar het zelfde lot beschoren is.

Een niet weg te denken feature is niet langer aanwezig, waardoor FIFA’s grootste concurrent er het beste probeert van te maken met de riemen die het heeft. Geen Champions League, geen Europa Leaugue, geen Europese Supercup. Wel een solide basis die wonderwel standhoudt tegenover de moordende concurrentie.

Het stond op alle gamesites te lezen: FIFA, en niet PES, krijgt de licentie van de grootste clubcompetitie ter wereld in handen. Daarmee neemt EA de laatste strohalm af van de Japanse gameontwikkelaar en zal het op andere vlakken moeten uitblinken. Ook op het gebied van licenties is het namelijk weer dungezaaid. Maar voor het eerst kunnen wel aan de slag met alle echte spelersnamen en clublogo’s van de Belgische Jupiler Pro Leaugue. Hoera!

Ultrarealisme

PES heeft het altijd moet hebben van zijn ultrarealtische gameplay. Die is trager, tactischer en onmogelijke doelpunten scoren is iets waar je maanden op moet trainen. Simpelweg scoren is dit jaar weer even lastig dan weleer. De term voetbalsimulator is hier dus op zijn plaats. Tot daar de vergelijking met FIFA. Want die review is voor een andere keer.

Zoals gezegd zit het ook in editie 2019 helemaal snor met het realisme. Het spel is prachtig: de spelers reageren zoals ze in het echt zouden doen en de stadia hebben ontzettend veel detail. Van de adem die uit de mond van de spelers ontsnapt, tot vuil op hun outfits na een tackle. We kunnen dan ook kort zijn: PES 2019 is zonder twijfel de meest realistische voetbalgame die we ooit speelden.

Op het veld zelf doe je er goed aan dat te beseffen. Storm je naar voor zonder nadenken en verdedig je als een wilde? Dan krijg je flink wat doelpunten tegen. Opbouwen, geduldig verdedigen en wachten op een opening zijn key. De vermoeidheid van de spelers druipt er bovendien niet alleen tijdens de wedstrijd zelf af, maar ook tijdens de cutscènes is die nu gemakkelijk af te lezen.

De tegenstander pakt het vaak iets minder doordacht aan. Zo gebeurde het meer dan eens dat de tegenpartij de bal tot in het oneindige bleef rondspelen, zelfs wanneer ze oog in oog met onze doelman stonden.

Mijn club

In vergelijking met vorig jaar zijn er opmerkelijk weinig vernieuwingen te vinden in de populaire Master League. De menu’s werden lichtjes opgefleurd en tijdens het voorseizoen kan je nu deelnemen aan de International Champions Cup. Online heb je de MyClub-mode waar je via een nieuw kaartensysteem spelers voor je droomploeg kan verzamelen, trainen en verhandelen.

Conclusie

Het gebrek aan licenties is andermaal het grote pijnpunt, zeker nu de Champions League en Europa League niet langer aanwezig zijn. Je krijgt er echter wel een voetbalgame voor in de plaats die bol staat van het realisme. Naast het veld zal FIFA binnenkort de strijd in zijn voordeel beslechten, maar op het terrein zelf is het duel nog volop aan de gang.

PES 2019 (PS4)
8.1 Onze score
Gameplay9
Graphics8.5
Geluid6
Levensduur8

Recent articles

Call of Duty: Cold War review – Geen COD in een zak

Telkens er een nieuwe Call of Duty verschijnt, is het feest. Spelers vanuit alle uithoeken van de wereld verzamelen zich massaal op de servers...

foesballen

Ik kijk zoals iedereen wel eens naar een voetbalwedstrijd. Iedere keer valt het op dat er nauwelijks sprake is van liefdevolle taferelen Er wordt...

Een winter vol verhalen (boekreview) – Hartverwarmend

Om de eenzame wintermaanden te overbruggen, komt uitgeverij Balans met Een winter vol verhalen. Korte verhalen, gedichten, brieven en opstellen met een...

Club Flo: zelfgemaakte dildo’s en VR-porno

In haar eerste eigen programma Club Flo praat Flo Windey vanaf donderdag 19 november om 21.45 over datgene waar doorgaans moeilijk over gepraat wordt....

Baden in (wijn)bubbels

Waarom baden met een glas rosé als je kan baden ín een glas rosé. De droom van iedere wijnliefhebber komt uit met deze schuimzeepjes....

Videogame rond internationale influencers gelanceerd

Twintig internationale influencers krijgen de hoofdrol in de nieuwe videogame Slide Stars voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Twee Nederlands pronken op...
Pieter Kesselaers
Pieter Kesselaers
Pieter richtte in 2016 Men's Room op, hetzelfde jaar waarin hij werk maakte van zijn zoontje Nibe. Houdt zich verder bezig met gamen, lezen en als er nog tijd overschiet: een loopje in het park.

Leave a Reply