REVIEW. Rampage (Blu-ray) – Geen ramp

Rampage vindt zijn oorsprong in de jaren tachtig, toen het op de arcadekasten het ene twintig frank-stuk na het andere opslorpte. Je bestuurde er een vervaarlijk monster en probeerde een high-score te halen door zoveel mogelijk flatgebouwen te vernietigen. Meer dan dertig jaar later krijgt de gameklassieker nu een verfilming. Iets wat niemand ooit had kunnen voorspellen, wordt nu dus toch waarheid. Dwayne Johnson, alias The Rock, krijgt samen met drie gigantische gedrochten de hoofdrol.

Laten we even teruggaan naar de midden jaren tachtig, 1986 om precies te zijn. Spellenbouwer Midway brengt Rampage naar de gamezalen en de game is een instant succes. Dertien jaar later werden de filmrechten opgekocht door filmhuis Warner Bros., en negen jaar later is Rampage te zien in alle cinemazalen. Het blijft een gek idee om te zien hoe een simplistisch videospel vertaald kan worden naar een film van net geen twee uur.

Voor dit soort zaakjes is Dwayne Johnson de geknipte persoon, blijkt ook al uit zijn optreden in het recentelijk verschenen Jumanji. The Rock wordt wel vaker ingeschakeld voor minder doorsnee rollen. Hij klaart het klusje in volledig eigen stijl, vol enthousiasme en over-the-top acteerprestaties. En eigenlijk moet hij kwam verschijnen ook niet onderdoen voor de uit de kluiten gewassen alleseters.

The Planet of Kingzilla

In Rampage speelt hij de rol van Davis Okye, een primatoloog die bevriend is met een albino gorilla Goerge. Door een experiment verandert de aap in een moordlustig (en vooral enorm) monster. Samen met Kate Haldwell (gespeeld door Naomie Harris) probeert hij het verleden te stellen en aap George weer naar zijn oorspronkelijk formaat te krijgen. Niet alleen George is slachtoffer geworden van een uit de hand gelopen experiment, ook een krokodil en wolf hebben buitenaardse proporties aangenomen. Lezers die ooit The Planet of the Apes, King Kong of Godzilla zagen, klinkt dit plot waarschijnlijk bekend in de oren.

Rampage neemt zich vooral niet te serieus. Ook al staat de wereld die we kennen op instorten, toch is daar Johnson die voor de positieve vibe weet te zorgen. Andermaal is hij weer verantwoordelijk voor over-the-top acting en hij doet er met veel plezier nog eens een schepje bovenop. Kijkers die op zoek zijn naar een serieuze rampenfilm (zoals Jurassic Park toch probeert te zijn), kunnen met Rampage bedrogen uitkomen.

Audiovisueel is de film dan weer van enorm hoog niveau. Omgevingen en vooral de monsters zien er prachtig uit en de visuele effecten lijken levensecht. Met een budget van 120 miljoen Amerikaanse dollars, kreeg de producent haast carte blanche. Vooral de vliegtuigscène is er eentje die nog even zal blijven hangen.

Conclusie

Hoe je het ook draait of keert: Rampage is en blijft een prachtige monsterfilm, met een emotioneel verhaal over ongekende dierenliefde. Het plot is wel wat aan de flauwe kant en we hebben het nu stilaan wel gehad met spierbundel The Rock. Eentje voor op zondagavond!

Rampage (Blu-ray)
7.2 Onze score
Plot7
Audiovisueel8.1
Acteerwerk6.9
Extra's8

Recent articles

om op te eten

Volgens mijn moeder at oma iedere ochtend een kikker als ontbijt. Ik beeldde mij altijd in dat ze het arme diertje zorgvuldig dissecteerde en...

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...

Compaan legt brug tussen generaties: ‘Kijk! Moemoe wil videobellen’

Onze (over)grootmoeder is net zoals haar leeftijdsgenoten: ze zit vaak eenzaam in haar kamer, leest de Dag Allemaal,...

Vier vreemde sporten die je tijdens de zomerdagen kan doen

Nu het zonnetje weer schijnt, stromen de terrassen vol, worden de barbecues aangestoken en zoekt men massaal de parken en stranden op. Heerlijk die...
Pieter Kesselaers
Pieter Kesselaers
Pieter richtte in 2016 Men's Room op, hetzelfde jaar waarin hij werk maakte van zijn zoontje Nibe. Houdt zich verder bezig met gamen, lezen en als er nog tijd overschiet: een loopje in het park.

Leave a Reply