REVIEW. Sonic Mania Plus – Het ultieme Sonic-gevoel

Even wat extra snelheid maken om bovenaan de helling te komen. Nog even door rennen en twee loopings maken om vervolgens via een veer teruggekaatst te worden om met gigantische snelheid door een buis te gaan. Op volle snelheid even wat stekels ontwijken en het einde van het level is alweer in zicht. Dit is Sonic ten voeten uit en dat gevoel hebben we weer terug gekregen tijdens het spelen van Sonic Mania Plus.

Sonic Mania werd oorspronkelijk ontwikkeld door een groep fans van de blauwe egel, die daarbij de hulp kreeg van SEGA en Team Sonic. Het resultaat is een mix van oude levels en gloednieuw ontworpen levels die geïnspireerd zijn op deze oude levels. De Plus-versie van het spel is onder andere uitgebreid met een extra mode en enkele nieuwe personages.

Al jaren lang lijkt de snelheidsduivel de kwaliteit van andere platformgames niet bij te kunnen benen (enkele uitzonderingen daargelaten), waardoor besloten is terug te gaan naar de oorsprong. De levels die we in Sonic Mania Plus voorgeschoteld krijgen ogen en voelen op alle vlakken hetzelfde als een game die op Sega’s 16-bit Megadrive uitkwam. Je kan er zelfs voor kiezen om je hoesje binnenstebuiten te keren om een echte Megadrive-hoes te krijgen en er is een boekje vol unieke artwork voor de echte fans.

Oud & nieuw

Net als vroeger speel je verschillende zones uit, die ieder uit twee losse levels bestaan. Veelal is er een level uit een eerder verschenen Sonic-game en wordt deze opgevolgd door een gloednieuw level in dezelfde stijl. Het knappe is dat een Sonic-leek waarschijnlijk niet eens in de gaten heeft, welk level het nieuwe is, al mag er wel gezegd worden dat de nieuwe levels enkele subtiele verbeteringen kennen ten opzichte van de oude, waardoor het net iets lekkerder speelt.

Buiten het feit dat de game geschikt is gemaakt voor het brede beeld van onze hedendaagse televisies, is er op visueel vlak niets veranderd. Alle zones, zoals onder andere de bekende Green Hill Zone en de Chemical Plant Zone zien er uit zoals je gewend bent van vroeger. Hetzelfde geldt voor de muzikale begeleiding tijdens de game. Alles voelt als vroeger en dat is op bijna alle vlakken een genot.

Stijfjes en zweverig

Tijdens het spelen van Sonic Mania Plus heb ik wel eventjes stil gestaan bij alle goede herinneringen die ik van de super snelle egel had. De afgelopen tijd heb ik veel oude en nieuwe platformgames gespeeld en wat me nu pas voor het eerst opvalt, is dat Sonic zich iets stijver en zweveriger laat besturen dan zijn grote concurrenten. Met name als je niet op snelheid bent, lijkt de controle soms wat minder accuraat dan je zou verwachten.

Extra veel Sonic

De meeste extra’s die ‘Plus’ toevoegt aan het origineel zijn ook los via downloadable content verkrijgbaar. Mighty the Armadillo en Ray the Flying Squirrel zijn toegevoegd aan de cast van speelbare personages en geven met hun unieke vaardigheden een nieuwe dimensie aan de game. De toegevoegde Encore Mode laat je een aantal van dezelfde levels spelen, maar dan net iets anders. De patronen verschillen iets van de originele levels en vijanden zitten op andere plekken. Tot slot is het nu mogelijk om met vier spelers deel te nemen aan de multiplayer.

Sonic Mania Plus geeft je het gevoel weer terug te zijn aan het begin van de jaren 90’, tijdens de hoogtijdagen van Sonic the Hedgehog. De ontwikkelaars geven je het ultieme Sonic-gevoel en dat het op enkel punten een beetje stijfjes aanvoelt, moeten we maar even voor lief nemen. Heb je Sonic Mania al, dan kan je het ‘Plus-gedeelte’ beter als downloadable content aanschaffen. Al met al is dit de meest complete Sonic-game die we sinds tijden voorgeschoteld hebben gekregen.

Sonic Mania Plus is verkrijgbaar voor Nintendo Switch, PC, PlayStation 4 en Xbox.

Sonic Mania Plus (Switch)
8 Onze score
Gameplay8.5
Graphics7.8
Geluid7.8
Levensduur8

Recent articles

Trolls: Wereldtour review – Van geen kleintje vervaard + wedstrijd

De originele Trolls, de kleurrijke popjes met hoge kuiven, dateert uit 2016 en werd verrassend genoeg een muzikaal hoogstaande film. Het vervolg is nu...

Hoogdagen

In het nieuwe jaar moet ik misschien eerst starten met een update. Ik ben ondertussen een jaartje ouder geworden. Vanaf nu is het: "Aangenaam,...

‘Als je van spelen leren kan’ van Nele Flamang (boekrecensie)

Door de drukte van het leven zien we wat ons het meest dierbaar is over het hoofd: onze kinderen. In haar nieuwe boek Als...

Compaan legt brug tussen generaties: ‘Kijk! Moemoe wil videobellen’

Onze (over)grootmoeder is net zoals haar leeftijdsgenoten: ze zit vaak eenzaam in haar kamer, leest de Dag Allemaal,...

Vier vreemde sporten die je tijdens de zomerdagen kan doen

Nu het zonnetje weer schijnt, stromen de terrassen vol, worden de barbecues aangestoken en zoekt men massaal de parken en stranden op. Heerlijk die...

Vijf tips die je helpen in beweging te blijven

We worden er zo vaak op gehamerd om in beweging te blijven, omdat het gezond is voor lichaam en geest. Toch is het soms...
Dennis Van der beek
Dennis Van der beekhttp://Mensroom.be
Elk topteam heeft minstens één Hollander. Dus ook Men's Room kon niet achterwege blijven. Dennis is door zijn brede interesses een onmisbare schakel in het clubje van behaarde Belgen en welruikende dames.

Leave a Reply